Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 28, 2008 in Jurnal de campanie, Politic | 2 comments

Romanii de la Microsoft: Cum ii putem ajuta pe tinerii cu care ne mandrim?

Ne mandrim in Romania cu acei tineri care lucreaza in SUA, la Microsoft. Presa mai ales ii numeste “creierele”  de la Microsoft. Sau Google, sau Apple – ca sa numesc doar cateva companii high-tech. Unii uita ca in spatele acestei  formulari se afla niste tineri romani extraordinari, care au reusit sa isi faca un nume si o cariera la una dintre cele mai mari si mai importante companii din lume. Si ce e cel mai grav, uita ca acesti tineri merita tot respectul nostru, nu numai cel asternut pe hartie cu cuvinte mari, ci si cel concret. Mai jos sunt cateva dintre problemele care ii preocupa si propunerile mele pentru ei:
Probleme consulare, in special reinnoirea pasaportului romanesc. Daca ti-a expirat pasaportul romanesc, eliberarea unuia nou dureaza de ordinul a 3 luni (timp in care stai fara pasaport romanesc, pentru ca pe cel vechi trebuie sa-l trimiti la consulat).
Pentru eliminarea timpului pierdut la eliberarea unui act (pasaport romanesc sau certificat de nastere, diploma de studii, documente pentru pensii, certificat de deces etc) voi reglementa din punct de vedere legislativ eliberarea si trimiterea acestor documente în timp real, inclusiv prin posta. Biroul meu parlamentar din cadrul comunitatii de romani unde locuiesti va fi la dispozitia ta pentru a te ajuta sa nu mai pierzi timp pe drumuri inutile.
·         Posibilitatea de a contribui la asigurari sociale in Romania, pentru a beneficia de pensie in Romania (pentru cei care planuiesc sa se intoarca in tara). La ora actuala se pare ca exista cadrul legal, insa nu exista nici o modalitate simpla de a face acele contributii.
Imi propun sa elaborez cadrul legislativ pentru extinderea serviciilor de asigurari sociale pentru romanii din America. Contributia romanilor din strainatate pentru sistemul de pensii trebuie insa gandita si realizata in asa fel incat, daca ei decid sa nu mai revina in Romania, banii sa nu fie pierduti ci sa se transforme intr-un tip asigurare de viata care sa le poata fi trimisa in bani in tara in care au ales sa locuiasca definitiv.
·         Legea 95/2006, care cere ca  romanii din strainatate care au inca domiciliul oficial in Romania sa verse 6.5% din salariu catre  Ministerului Sanatatii din Romania  – pentru servicii medicale pe care nu le folosesc.
Voi face toate demersurile necesare pentru abrogarea Legii 95/2006. Plata catre Ministerul Sanatatii trebuie sa inceapa numai in momentul in care voi va veti fi intors in Romania.
·         Legea 248/2005, care interzice unui copil minor insotit de doar unul din parinti sa paraseasca Romania fara acordul celuilalt, certificat printr-o imputernicire legalizata.
Aceasta lege e destinata sa protejeze copiii care provin din familii dezorganizate, pentru ca parintele care pierde tutela minorului sa fie impiedicat sa isi ia cu forta copilul, pierzandu-si urma in afara tarii. Insa dincolo de aceste cazuri izolate, legea afecteaza parintii intre care nu sunt conflicte de acest gen si implicit copiii. Imi propun ca prin serviciile de asistenta juridica pro bono pe care le voi asigura in cadrul birourilor mele parlamentare sa va pot ajuta in acest aspect si sa puteti primi in numai cateva zile de la solicitare aceasta imputernicire legalizata ceruta.
·         Optiuni pentru trimis bani in Romania (altfel decat cu comisioane substantiale pentru servicii specifice pentrun trasferul banilor)
·         Zboruri directe Romania – US, in special catre Coasta de Vest.

Prin actiuni sustinute de lobby catre statul roman, statul american si companiile bancare si aeriene putem obtine atat introducerea de zboruri Bucuresti – SUA (fara escale obositoare de ore intregi), cat si instituirea unui serviciu preferential pentru transfer de bani catre familiile din Romania. Respectul fata de noi, fata de munca noastra si fata de cei apropiati noua trebuie sa fie proiectul nostru principal.

Pentru mine a fost o onoare si o incantare sa ma aflu chiar si pentru cateva ore in mijlocul romanilor de la Microsof. Vorbind cu ei mi s-a reconfirmat inca odata (daca mai era nevoie!!??) cat de mult talent exista in Romania si ce se poate obtine daca acest talent este descatusat, daca ti se da sansa sa profesezi intr-un sistem meritocratic. Si …i-am vazut dornici sa se implice in schimbarea Romaniei, in impunerea profesionalismului si in viata politica din Romania.

Asa cum imi scria un prieten castigat aici la Microsoft..” puterea corupe …insa poate fi invinsa de tineri curajosi cu ajutorul celor tineri”. Cred ca aceasta fraza spune totul despre starea de spirit a acestor tineri de succes cu care orice tara s-ar mandri…iar eu sunt onorata si mandra ca i-am intalnit iar daca vor decide sa imi acorde votul lor duminica nu ii voi dezamagi si nu voi trada increderea lor.

Ana

2 Comments

  1. Ana, multumim pentru vizita pe care ne-ai facut-o in Seattle. Am ramas placut impresionat de elocventa raspunsurilor tale si de claritatea ideilor pe care le ai.
    Ai un plan, ai proiecte, ai vointa si cel mai important esti independenta in felul cum reusesti sa iti atingi scopurile tale. Cunostintele vaste pe care le ai in domeniul juridic romanesc si international sunt niste arme de temut in fata celor care incearca sa te submineze.
    Continua sa ai incredere in tine, noi suntem alaturi de tine si te vom sustine pina la capat. Nu iti uita promisiunile facute si speram ca voturile noastre sa iti ajute in a zdruncina clasa politica corupta din Romania.

    Un roman de la Microsoft

  2. Ar trebui intrebat mai degraba cum poate fi ajutata Romania de tinerii de la Microsoft (si asemanator)… 😉
    Ei sint cea mai concreta si indiscutabila dovada ca noi romanii sintem tot atit de destepti si frumosi ca ceilalti.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.