Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 30, 2016 in Comunicate, International, Politic | 1 comment

România trebuie să rămână ferm ataşată valorilor europene, implicată în proiectul european şi să susţină, ca şi până acum, importanţa unităţii UE şi nevoia identificării unor soluţii comune şi responsabile la actualele provocări europene

d23

Ana Birchall: România trebuie să rămână ferm ataşată valorilor europene, implicată în proiectul european şi să susţină, ca şi până acum, importanţa unităţii UE şi nevoia identificării unor soluţii comune şi responsabile la actualele provocări europene

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În declaraţia politică din această săptămână, deputatul PSD Ana Birchall a vorbit despre rezultatul referendumului din Marea Britanie, care aprobă ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, şi consecinţele acestuia asupra construcţiei europene în ansamblu şi asupra României în mod deosebit. „Rezultatul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană reprezintă o zi tristă pentru proiectul european şi ne arată, din păcate, că pericolul euroscepticismului şi extremismului la nivelul UE este acum mai mare ca oricând. Asistăm astăzi la o întărire fără precedent a discursului anti-european şi a extremismului naţionalist şi populist, precum şi la o tendinţă de repoziţionare faţă de leadership-ul european de la Bruxelles. „Este adevărat că, în ultima perioadă, Uniunea Europeană s-a confruntat cu tot mai multe provocări care au determinat intensificarea curentelor eurosceptice şi anti-europene. Ca răspuns, este nevoie ca UE să îşi regândească strategia pe termen mediu si lung, iar familia europeană trebuie să fie solidară şi unită în aceste momente. Sper că prin dialog, consens şi fără reacţii emoţionale, Uniunea Europeană va strânge rândurile şi va merge mai departe”, a susţinut preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Deputatul social-democrat a subliniat că votul majorităţii britanicilor trebuie respectat, însă rezultatul referendumului nu va afecta relaţia bilaterală România-Marea Britanie. „Referendumul este o opţiune legitimă a majorităţii cetăţenilor Marii Britanii. Trebuie să luăm act de acest rezultat şi să respectăm alegerea făcută de britanici, chiar dacă, aşa cum am afirmat de fiecare dată, consider că locul Marii Britanii este alături de marea familie europeană. În ceea ce priveşte efectele pe care decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană le va avea asupra României şi, mai ales asupra românilor care trăiesc în Regatul Unit, este esenţial să rămânem în continuare vigilenţi, să gestionăm eficient efectele fiscale ale Brexit-ului şi să negociem în beneficiul românilor care locuiesc şi muncesc în Marea Britanie. De asemenea, Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu Marea Britanie trebuie să continue, iar colaborarea bilaterală să continue să se dezvolte”, a declarat Ana Birchall.

Ana Birchall a adăugat că Uniunea Europeană trebuie să fie solidară în contextul Brexit-ului, iar statele membre trebuie să fie mai implicate în procesul decizional. „Cred că acest moment atrage atenţia asupra viitorului construcţiei europene. Uniunea Europeană pe care o ştim nu va mai fi la fel. În egală măsură, multe din problemele ridicate de Marea Britanie constituie semnale de alarmă, inclusiv la nivelul Bruxelles-ului, care ar trebui să ţină cont mult mai mult, de acum înainte, de rolul şi de implicarea fiecărui stat membru în procesul de luare a deciziilor la nivelul instituţiilor europene şi sper că acest aspect va fi discutat la Consiliul European din aceste zile. În acest context, România trebuie să rămână ferm ataşată valorilor europene, implicată în proiectul european şi să susţină, ca şi până acum, importanţa unităţii UE şi nevoia identificării unor soluţii comune şi responsabile la actualele provocări europene. Unitatea proiectului european este fundamentală, mai ales în aceste momente de cumpănă, deoarece numai împreună putem fi cu adevărat o voce puternică în arena politică globală. Dar pentru a se realiza toate aceste lucruri, trebuie restabilită încrederea între statele membre”, a declarat deputatul PSD.

„În acelaşi timp, în actuala paradigmă a redefinirii construcţiei europene, România are oportunitatea să îşi asume un rol mai important la nivelul Uniunii, să devină un actor puternic şi un generator de politici europene, atât la nivel regional cât şi la nivelul UE. Aceasta poate fi şansa noastră să demonstrăm că locul României este în elita europeană şi că putem contribui în mod constructiv şi decisiv la consolidarea unei Uniuni Europene solidare, puternice şi competititve, având la bază încrederea şi respectul pentru valorile europene”, a arătat Ana Birchall în finalul declaraţiei politice.

1 Comment

  1. Parerea mea e ca UE e o afacere a politicienilor europeni.
    Familia pe care tb sa o vizeze RO este OECD. Adica, adevaratul club global al tarilor dezvoltate. Ungaria, Cehia, Polonia (aceste staruri ale tranzitiei din anii 90) au aderat inca de atunci la OECD. Noi nici acum nu luam in serios treaba. De ce?! Pt ca acolo se dau doar oportunitati, nu pomeni.
    UE tb sa se reformeze si sa devina un bloc de liber schimb, cu reguli suple si practice, exact ceea ce e acum EFTA.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.