Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 17, 2014 in Featured, Politic | 0 comments

România profundă este România valorilor

Campaniile electorale, pe lângă dimensiunea lor politică de legitimare a unei conduceri administrative într-o democraţie, reprezintă un bun prilej de cunoaştere a României profunde, a oamenilor minunaţi care o compun, a caracterelor frumoase pentru care merită să te lupţi în Parlament şi, în general, în viaţa politică. România colegiului meu din Vaslui nu este diferită de alte zone frumoase din această ţară, însă caracterele întâlnite şi oamenii pe care i-am revăzut mi-au reconfirmat faptul că românii au la bază cea mai profundă energie a vieţii spirituale. România profundă este România valorilor.

În general adevărata natură umană se descoperă în situaţiile limită, atât în dimensiunea frumuseţii, cât mai ales în aspectele ei negative. Şi această campanie electorală m-a ajutat să redescopăr valori şi destine umane pe care le credeam pierdute şi care te impresionează prin normalitatea lor, prin firescul asumării virtuţii ca modus vivendi.

Satul românesc păstrător de tradiţii mai conţine, în ciuda unor condiţii de viaţă uneori vitrege, filonul acela reprezentativ pentru calităţile minunate ale acestui neam, filon pe care mi l-am însuşit şi eu în educaţia celor şapte ani de acasă, în comuna Fulga de Jos, unde am copilărit.

Cuvântul suflet sau spirit este foarte des folosit de fiecare dintre noi, fără a-i cunoaşte cu adevărat resorturile semantice sau semnificaţiile reale. Câţi dintre noi cunosc sufletul românesc? Este important să cunoaştem răspunsul la această întrebare pentru că noi reprezentăm în Parlamentul României expresia de voinţă politică a celor care ne-au trimis prin votul lor şi care, luaţi ca individualitate, reprezintă o parte esenţială a acestui suflet românesc. Nu vom putea niciodată să lucrăm într-adevăr în interesul oamenilor din colegiile noastre până nu ne vom apleca asupra dimensiunii spirituale a acestui neam pentru a o înţelege în profunzimea ei.

Campania electorală care tocmai a început mi-a prilejuit apropierea de sufletul autentic românesc, dincolo de scandalurile şi conflictele care de prea multe ori iau locul lucrurilor bune pe care românii le construiesc.

Străbaterea colegiului meu la pas mi-a reconfirmat ce susţin din 2012: România are nevoie de o întoarcere la spiritualitate, la esenţa ei creştină, la virtuţile şi trăsăturile specifice ale acestui neam, care ne dau unicitate şi ne susţin mândria de a fi român. Vasluienii pe care i-am reîntâlnit mi-au întărit convingerea că românii s-au săturat de certurile şi conflictele de pe scena politică românească, deseori produse artificial şi îşi doresc o Românie a normalităţii în care valorile umane şi creştine, ce caracterizează sufletul acestui popor, să fie prezente şi între noi, chiar dacă suntem la un moment dat adversari politici.

Decenţa care se găseşte la baza spiritului românesc, întoarcerea către spirit, către tradiţie reprezintă nevoia de a construi pe consens, pe unitate, pe înţelegere, nu pe dispreţ şi vrajbă între diferitele părţi ale societăţii.

Campania electorală poate să se desfăşoare fără să existe duşmănie, invidie, ranchiună, atacuri la persoană, ci sa fie o confruntare de idei, de proiecte politice, de politici economice şi sociale din care să câştige România. Pentru acest lucru însă este nevoie să ne întoarcem la spiritualitate, la fondul sufletesc bun al acestui neam creştin, la valorile de cinste, hărnicie, demnitate, credinţă, deschidere, onestitate care ne reprezintă în structura noastră fiinţială şi pe care le-am redescoperit, încă din 2012, la moldovenii de pe Valea Tutovei. Oamenii pe care i-am întâlnit şi zilele acestea m-au convins de încrederea în sufletul bun şi plin de calităţi al românului. Ne trebuie doar delicateţea şi priceperea de a căuta aceste virtuţi mai întâi în noi înşine şi apoi în cei din jur.

Schimbarea lumii vine în primul rând cu schimbarea noastră ca persoane. Numai lucrând asupra propriului eu poţi modifica şi lumea din jurul tău.

Cred că imaginea României construită de unii artificial în mass-media ca fiind una a conflictului permanent nu este nicidecum oglinda reală a României pe care am descoperit-o la mine în colegiu stând de vorbă cu oamenii. De aceea cred că avem nevoie de optimism, de exemplele de români care trăiesc frumos şi oferă lumină în jurul lor, care ne inspiră la fapte bune, pentru că veştile bune ne ajută. Nu putem trăi într-o lume în care înşelăciunea, şmecheria, vulgarul sunt prezentate ca virtuţi. Copii noştri trebuie să vadă că România nu este ţara unei risipiri a sufletului şi a speranţei.

România este ţara în care oamenii muncesc cinstit, tinerii îşi întemeiază familii pe iubire şi vor să trăiască şi să-şi crească copii sau nepoţii frumos în spiritul valorilor şi tradiţiilor româneşti, România este ţara în care în general se poate trăi normalul fără a face o ştire din asta.

Mesajul oamenilor cu care am vorbit, care m-au invitat in casele lor şi de care mă simt extrem de ataşată este acela că ne dorim să trăim într-o ţară care să ştie să îşi cultive valorile, să înveţe din greşelile trecutului, să elimine dictatura non-valorilor, să fie mândră de bogăţia sa umană şi să îşi prezinte lumii frumuseţea sufletească pe care a dobândit-o acest popor în două milenii de vieţuire creştină.

România este numită Grădina Maicii Domnului din aceste motive, o dovadă a puterii prin care spiritualitatea hrăneşte natura umană.

Numai promovându-ne valorile autentice, ieşind din dezbinarea şi tendinţa de tabloidizare a oricărui gest sau fapt în goana după senzaţional şi conştientizând că respectul pentru noi ca popor pleacă de la seriozitatea cu care reuşim să ne afirmăm pe scena istoriei, numai aşa vom putea să transformăm sintagma “mândru că sunt român” într-o realitate existenţială. De acest adevăr m-au convins şi vasluienii prin poveştile lor de viaţă. Persoanele minunate pe care le-am întâlnit mi-au oferit şi îmi oferă un prilej prin care simt că mă îmbogăţesc sufleteşte, aici, în România profundă. Exemplele lor de viaţă trăită frumos, în care normalitatea înseamnă bine şi virtute, îmi dau puterea de a mă implica şi mai mult în rezolvarea problemelor cu care se confruntă şi speranţa că viitorul nostru poate arăta altfel, după arhetipul icoanei înscrise în sufletul românilor. Cu aceşti oameni minunaţi se poate construi o Românie a valorilor cu condiţia de a ne însuşi din frumuseţea şi simplitatea spiritului autentic românesc.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.