Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 7, 2015 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

România nu are voie să piardă trenul fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020

1 2

Ana Birchall: România nu are voie să piardă trenul fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a avut luni, 7 decembrie, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR). Dezbaterile s-au concentrat, în principal, asupra evaluării şi analizei stadiului de absorbţie a fondurilor europene, precum şi pe identificarea măsurilor ce pot fi susţinute în vederea accelerării accesării banilor europeni. Întrevederea a avut loc în contextul protocolului de colaborare dintre Camera Deputaţilor şi Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României.

În urma întâlnirii s-a format un grup de lucru comun alcătuit din reprezentanţi ai Comisiei pentru afaceri europene şi membri ai CNMR, care va avea drept scop evaluarea, analizarea şi identificarea cauzelor şi a soluţiilor pentru optimizarea procesului de absorbţie a fondurilor europene. În acest sens, un prim draft integrator al evaluării cauzelor structurale privind gradul de absorbţie a fondurilor europene în perioada 2007-2013, precum şi privind identificarea soluţiilor pentru îmbunătăţirea procesului de absorbţie, este programat pentru luna iunie 2016.

În cadrul întrevederii s-a convenit asupra stabilirii unei întâlniri lunare, în prima zi de luni, cu participarea ministrului Fondurilor Europene, doamna Aura Răducu, care va prezenta rapoarte lunare cu privire la activitatea ministerului pe care îl coordonează. Totodată, în baza protocolului dintre Camera Deputaţilor şi CNMR, a fost desemnat un consilier onorific al preşedintelui Camerei Deputaţilor, urmând ca cel al Comisiei pentru afaceri europene să fie desemnat în perioada imediat următoare.

Ana Birchall a ţinut să sublinieze importanţa întrevederii cu reprezentanţii CNMR, din perspectiva stabilirii priorităţilor pe termen scurt, mediu şi lung, în scopul optimizării mecanismelor de absorbţie a fondurilor europene. “Mă bucur că protocolul de colaborare între Camera Deputaţilor şi Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României produce efecte concrete. România nu are voie să piardă trenul fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020. Sunt convinsă că, unindu-ne eforturile, vom identifica soluţiile necesare, inclusiv la nivel legislativ, astfel încât România să beneficieze de fondurile europene care i se cuvin. România trebuie să valorifice potenţialul uriaş de dezvoltare pe care ni-l oferă banii europeni. Depinde numai de noi dacă suntem capabili să învăţăm din greşelile trecutului, pentru ca fondurile europene alocate în exerciţiul bugetar 2014-2020 să fie absorbite în totalitate”, a menţionat Ana Birchall.

Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene şi-a manifestat aprecierea faţă de activitatea Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, susţinând măsurile propuse de membrii acesteia în vederea eficientizării accesării şi cheltuirii fondurilor europene. “Aşa cum am susţinut încă de la parafarea protocolului dintre Camera Deputaţilor şi Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României, apreciez şi felicit activitatea CNMR. Susţin eforturile şi măsurile propuse de Coaliţie pentru eficientizarea accesării şi cheltuirii fondurilor europene. Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor va fi un partener solid al CNMR, pentru că, în opinia mea, fondurile europene reprezintă o garanţie pentru dezvoltarea şi modernizarea României”, a subliniat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.