Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 16, 2016 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

România este un real pilon de securitate în regiune și are potențialul să devină principalul furnizor de echilibru geostrategic, militar și politic pe flancul estic al NATO

photo (35)

Ana Birchall: România este un real pilon de securitate în regiune și are potențialul să devină principalul furnizor de echilibru geostrategic, militar și politic pe flancul estic al NATO

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În declaraţia politică din această săptămână, deputatul PSD Ana Birchall a vorbit despre importanța viitorului Summit NATO de la Varșovia pentru România și pentru dezvoltarea capacităților noastre de apărare și de integrare în cadrul unor viitoare acțiuni comune cu partenerii noștri nord-atlantici. „În cei 12 ani de la intrarea în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, România a dovedit că încrederea investită de partenerii noștri occidentali în maturitatea și stabilitatea noastră democratică a fost justificată. În prezent, în contextul provocărilor la adresa siguranței naționale, europene și euro-atlantice, România este un real pilon de securitate în regiune și are potențialul să devină principalul furnizor de echilibru geostrategic, militar și politic pe flancul estic al Alianței”, a declarat Ana Birchall.

Deputatul social-democrat a subliniat că, în contextul problemelor din regiune, intensificarea prezenţei NATO constituie un element de stabilitate. „Astăzi, asistăm la o înmulțire a ameninţărilor şi a vulnerabilităţilor de securitate ce transformă contextul regional pe flancul estic într-unul deosebit de complicat şi fac ca stabilitatea să rămână în continuare un obiectiv important. Criza migrației, intensificarea fenomenului terorist, criza permanentizată din Ucraina și politica tot mai agresivă a Federației Ruse aduc în prim-plan nevoia unui răspuns coeziv și solidar din partea NATO pentru a asigura echilibrul pe flancul estic. În acest context, România trebuie să își reafirme solidaritatea și angajamentul față de valorile și acțiunile comune ale Alianței Nord-Atlantice, precum și sprijinul față de intensificarea prezenței NATO la Marea Neagră. România joacă un rol extrem de important în asigurarea unei prezențe proporționale a NATO la Marea Neagră, în raport cu potențialele riscuri la adresa stabilităţii din regiune”, a declarat Ana Birchall.

Ana Birchall a adăugat că operaţionalizarea bazelor americane în regiune, inclusiv în România, înseamnă o consolidare a prezenţei NATO în această parte a Europei. „Summit-ul NATO de la Varșovia este extrem de important pentru România și pentru toată regiunea noastră, pentru stabilirea unei dimensiuni exacte a implicării noastre în prevenirea și combaterea ameninţărilor existente pe flancul estic și, în special, la Marea Neagră. Prezența NATO în regiune s-a consolidat în ultima perioadă, odată cu operaționalizarea bazelor americane, cum este cea de la Deveselu. Dar, ținând cont de contextul regional delicat, este nevoie ca în cadrul acestui summit să se decidă cât de extinsă va fi prezența Alianței în estul Europei, iar din acest punct de vedere, România va juca fără îndoială un rol esențial”, a declarat deputatul PSD.

„Angajamentele și promisiunile pe care ni le-am asumat față de partenerii noștri occidentali ne obligă, dar în același timp ne onorează. Aceasta este șansa României să își câștige locul de frunte în ecuația de putere din Europa și din lume şi eu cred că nu trebuie să irosim această şansă. Este șansa noastră să demonstrăm că putem să ne respectăm cuvântul dat, că merităm încrederea și rolul care ne-a fost alocat și că România este o voce importantă la masa actorilor strategici. Dar depinde în primul rând numai de noi”, a arătat Ana Birchall în finalul declaraţiei politice.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.