Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 10, 2015 in Comunicate, International, Politic, Social | 0 comments

România este în linia întâi în combaterea violenţei împotriva femeilor

1 2 3

Ana Birchall: România este în linia întâi în combaterea violenţei împotriva femeilor

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a participat, marţi, 10 noiembrie, la conferinţa internaţională „Egalitatea de gen – provocări şi oportunităţi pentru Politica Europeană de Vecinătate în Regiune” care s-a desfăşurat în Georgia, la Tbilisi.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a susţinut o intervenţie în a treia sesiune de dezbateri intitulată „Eforturi conjugate pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor în spaţiul public şi privat”. În mesajul pe care l-a susţinut în cadrul conferinţei, Ana Birchall a subliniat demersurile pe care le-a întreprins în combaterea violenţei. “Un obiectiv important al meu, în calitate de parlamentar de referință al Legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor, a fost semnarea și ratificarea de către România a Convenției de la Istanbul. Mă bucur că astăzi România se află alături de statele semnatare și că toate eforturile instituționale și personale au dat rezultate”, a precizat deputatul social-democrat.

“Extinderea violenţei împotriva femeilor precum şi gradul scăzut de conştientizare al fenomenului în rândul oamenilor arată că ratificarea Convenţiei de la Istanbul poate fi un pas important dintr-un proces mai larg de schimbare a mentalităţilor. A trăi într-o lume fără violenţă este un drept şi totuşi milioane de femei şi fete din întreaga lume pătimesc din cauza abuzurilor la care sunt supuse atât în zonele de conflict cât şi în ţări în care domneşte pacea. Cu ajutorul Convenţiei de la Istanbul putem pune capăt diferitelor forme de violenţă care se manifestă împotriva femeilor. De aceea, Convenţia de la Istanbul reprezintă o platformă comună de dialog între statele membre UE şi ţările vecine”, a adăugat Ana Birchall.

Ana Birchall a susţinut că Legea egalităţii de şanse precum şi ratificarea Convenţiei de la Istanbul de către România sunt paşi importanţi care arată că ţara noastră constituie un exemplu pozitiv şi pentru alte state în combaterea discriminării femeilor. De asemenea, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a mai arătat că una dintre formele de violenţă care afectează în cel mai înalt grad femeile este violenţa economică. “Legea egalităţii de şanse pentru care m-am luptat în Parlament, şi care luna trecută a fost promulgată de către preşedintele Iohannis, reprezintă o cărămidă la edificiul luptei democratice împotriva discriminărilor de orice natură şi, în acelaşi timp, o nouă armă pentru a lupta impotriva unei noi forme de agresiune – violenţa economică ce afectează femeile. Din păcate, în actualul context internaţional care a adus în prim-plan problematica migraţiei, sunt profund îngrijorată de amploarea pe care o poate lua traficul de persoane, fenomen care are un impact negativ direct asupra femeilor şi copiilor, crescând riscurile asupra acestor categorii sociale”, a declarat Ana Birchall.

Cele 12 puncte ale Declaraţiei de la Tbilisi reprezintă angajamente ferme în combaterea violenţei şi în consolidarea democraţiei şi un nou pas în sensul îmbunătăţirii vieţii femeilor şi fetelor din societatea actuală. Totodată, Declaraţia de la Tbilisi vine în continuarea Declaraţiei de la Haifa adoptată în octombrie 2015, document ce prevede asigurarea unui mediu echitabil şi şanse egale în societate pentru femei şi bărbaţi. “Cred că solidaritatea şi cooperarea internaţională sunt fundamentale pentru a face mai bună şi mai sigură lumea în care trăim. Astfel, Declaraţia de la Tbilisi, cât şi Declaraţia de la Haifa, adoptată la finalul lunii octombrie, sunt demersuri ce evidenţiază progresele în privinţa combaterii discriminării de gen. Să spunem împreună stop violenţei, pentru că violenţa naşte violenţă!”, a concluzionat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.