Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 8, 2016 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

România asigură securitatea românilor şi a europenilor apărând a doua frontieră externă a Uniunii Europene

AB-deputat2

Ana Birchall: România asigură securitatea românilor şi a europenilor apărând a doua frontieră externă a Uniunii Europene

COMUNICAT DE PRESĂ

În şedinţa de marţi, 8 martie a.c., Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a examinat şi adoptat două proiecte de opinie ale Comisiei Europene (CE) şi propuneri ale Uniunii Europene: Paza europeană de frontieră și de coastă și gestionarea eficace a frontierelor externe ale Europei COM(2015) 673 şi Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind Paza europeană de frontieră şi de coastă şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2007/2004, a Regulamentului (CE) nr. 863/2007 şi a Deciziei 2005/267/CE a Consiliului – COM(2015) 671.

Referitor la Comunicarea CE privind gestionarea eficientă a frontierelor externe ale Europei, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat că ţara noastră se numără printre statele membre UE cele mai performante la acest capitol. „România este unul dintre statele membre ale Uniunii expuse la ameninţările de securitate emergente, având responsabilitatea şi, totodată, asigurând atât securitatea României şi a românilor, cât şi securitatea cetăţenilor europeni, prin apărarea cu succes a celei de-a doua graniţe externe a Uniunii Europene, ce totalizează 2.070 kilometri. România şi-a securizat frontiera externă, consolidând implicit securitatea UE şi a spaţiului Schengen. De asemenea, ţara noastră contribuie substanţial la acţiunile Frontex si Europol, demonstrând că este alături de efortul UE în contextul provocărilor din prezent legate de criza migraţiei şi securitatea graniţelor”, a declarat Ana Birchall.

În ceea ce priveşte Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind Paza europeană de frontieră, Ana Birchall a subliniat că aceasta este menită să asigure o gestionare integrată europeană a frontierelor externe ale UE în scopul formulării unui răspuns eficient la problematica migrației și al asigurării unui nivel înalt de securitate în interiorul Uniunii, garantând, în același timp, libera circulație a persoanelor în acest spațiu. „Susţinem propunerea de Regulament de creare a Poliţiei Europene de Frontieră şi de Coastă, fiindcă aceasta presupune o serie de iniţiative care pot aduce eficienţă sporită şi creşterea capacităţii de reacţie şi intervenţie în situaţiile de criză care apar la frontiera externă. Este însă important ca un sistem de management integrat al frontierelor externe să nu omită rolul principal al statelor membre”, a precizat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

“În acelaşi timp, semnalez faptul că, dacă vor fi adoptate propunerile avansate de Turcia la Summitul UE-Turcia din 7 martie, se vor modifica aria de responsabilitate şi unele obiective operaţionale ale Agenţiei pentru Pază Europeană de Frontieră şi de Coastă. Negocierile privind noul rol al Turciei în acest context ar trebui să includă şi posibilitatea ca agenţia să conlucreze cu autorităţile din Turcia pentru a-şi putea îndeplini misiunea în gestionarea eficientă a frontierelor externe”, a subliniat în încheiere Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.