Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 22, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Reuniunea săptămânală a Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

La Reuniunea din 22 martie a Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

Mulțumiri pentru fotografii domnului Robertin Cristea!

Reuniunea săptămânală a Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Miercuri, 22 martie a.c., s-a desfășurat reuniunea săptămânală a Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene, condusă de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

În contextul acestei reuniuni, au fost supuse dezbaterii spre aprobare mandatele și elementele de poziții care permit participarea delegațiilor naționale ale României la reuniunile ministeriale ale Consiliului UE din perioada următoare, fiind subliniate aspectele cooperării țării noastre cu instituțiile europene.

În cadrul reuniunii au fost discutate evoluțiile recente din cadrul dosarelor de interes dezbătute în Parlamentul European, precum și elementele de interes pentru România aflate pe agenda Comisiei Europene.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a prezentat participanților Memorandumul cu tema “Accelerarea procesului de pregătire a Președinției României la Consiliul UE în primul semestru al anului 2019” și planul de acțiune aferent acestuia, adoptate astăzi de către Guvernul României. Legat de contextul internațional în care se va desfășura exercitarea Președinției Consiliului UE de către România, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a prezentat cele mai recente evoluții în dosarul Brexit, subliniind adoptarea, astăzi, în aceeași ședință a Guvernului, a Memorandumului privind constituirea mecanismului interministerial pentru pregătirea mandatelor României și urmărirea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

O altă temă inclusă pe agenda reuniunii a vizat elementele de poziții ale României în perspectiva pregătirii negocierilor privind Cadrul financiar multi-anual post 2020. Cu prilejul acestor discuții, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat importanța demarării cât mai rapide a unui proces de analiză cuprinzătoare care să vizeze toate aspectele acestui dosar. “După cum am putut constata și din negocierile privind revizuirea Cadrului Financiar Multianual actual, discuțiile în perspectivă cu privire la finanțarea politicii de coeziune în viitorul cadru vor fi extrem de complicate. România va continua să susțină cu tărie la nivel politic necesitatea menținerii unor alocări substanțiale pentru politicile tradiționale ale UE, precum Politica de coeziune și Politica Agricolă Comună”, a declarat Ana Birchall. De asemenea, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a invitat instituțiile implicate să inițieze un demers de analiză internă în perspectiva discuțiilor pe acest subiect.

 

Elemente suplimentare:

Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene, care funcționează în actuala sa formă în baza HG nr.34/2017 privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a afacerilor europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene, își desfășoară activitatea sub conducerea ministrului delegat pentru Afaceri Europene și sub îndrumarea prim-ministrului. Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Comitetul se reunește săptămânal, asigurând o reprezentare a ministerelor și a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene.

 

Comunicatul de presă pe pagina ministrului delegat pentru Afaceri Europene: http://afacerieuropene.mae.ro/local-news/2198

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.