Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 27, 2017 in International, Politic | 0 comments

Reuniunea miniștrilor social-democrați europeni de la Luxemburg, în marja CAG

În cadrul întâlnirii miniștrilor social-democrați europeni de la Luxemburg, în marja Consiliului Afaceri Generale (CAG), au fost discutate teme de actualitate europeană: evoluțiile dosarului Brexit în cadrul CAG, viitorul UE, referendumul din Turcia și primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța.

Au fost purtate discuții pe tema Brexit, în contextul în care au fost stabilite formal liniile directoare (guidelines) ale procesului, ca bază pentru adoptarea lor la reuniunea specială a Consiliului European din 29 aprilie a.c. În acest sens, am subliniat că prioritățile noastre sunt protejarea drepturilor cetățenilor UE27 care locuiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie și respectarea obligațiilor financiar-bugetare ale Marii Britanii în relația cu UE.

În ceea ce privește viitorul UE, discuțiile au fost concentrate pe publicarea de către Comisia Europeană, la 26 aprilie a.c., a propunerilor privind Pilonul European al drepturilor sociale. Documentul Comisiei Europene este un follow-up al Cartei Albe privind viitorul Europei publicat la 1 martie a.c. Am subliniat că România a avut o primă contribuție la viitoarele dezbateri pe acest subiect la nivel european prin înaintarea unui document informal (non-paper) către Comisia Europeană și UE27.

În ceea ce privește viitorul UE, discuțiile au fost concentrate pe publicarea de către Comisia Europeană, la 26 aprilie a.c., a propunerilor privind Pilonul European al drepturilor sociale. Am subliniat că România a avut o primă contribuție la viitoarele dezbateri pe acest subiect la nivel european, prin înaintarea unui document informal către Comisia Europeană și UE27, ale cărui principale idei se axează pe faptul că stabilirea unui anumit nivel al standardelor sociale doar pentru anumite state membre va afecta direct integritatea pietei interne a UE, pe care toate statele membre s-au angajat, inclusiv prin Declaratia de la Roma să o protejeze. De asemenea, am subliniat că toate eforturile UE, inclusiv în domeniul social, trebuie să sprijine convergența economică și pe cea socială, ca pe o consecință a celei dintâi.

Am accentuat că, atunci cand vorbim de viitorul Europei, trebuie să ne asiguram că politicile care asigură dezvolarea, așa cum este cazul Politicii de coeziune și Politicii agricole, sunt în continuare păstrate fiindcă este esențial să nu se creeze decalaje între statele membre.

Totodată, în cadrul discuțiilor miniștrilor PES au fost abordate și situatia post-referendum din Turcia sau alegerile din Franța.

Familiile politice europene reprezintă laboratoarele de pregătire a deciziilor la nivel european. Afinitățile politice permit asigurarea unui lobby eficient în favoarea României. Am convingerea că PES va fi în continuare o voce puternică la nivelul UE, care va susține coeziunea proiectului european.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.