Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 21, 2017 in Politic, Profesional, Social | 0 comments

Reuniunea interparlamentară organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Eliminării Violenţei Împotriva Femeilor

Astăzi, 21 noiembrie, am participat la reuniunea interparlamentară organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Eliminării Violenţei Împotriva Femeilor marcată pe data de 25 noiembrie, găzduită de către Parlamentul European în colaborare cu parlamentele naţionale şi Grupul de Experţi privind acțiunea împotriva violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (GREVIO). Reuniunea intitulată ,,Convenţia de la Istanbul: combaterea violenţei împotriva femeilor la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene” a strâns şi de data aceasta un număr important de reprezentanţi a căror voce s-a unit în jurul unui singur scop: ,,Toleranţă zero faţă de violenţa de orice fel!”.

În discuțiile purtate în diferitele grupuri de lucru, am subliniat încă o dată faptul că semnarea de către UE a Convenției de la Istanbul la 13 iunie 2017 reprezintă un pas înainte atât în ceea ce privește combaterea violenței, garantarea egalității de gen și asigurării coerenței punerii în aplicare la toate nivelurile – european și statal. Ratificarea Convenției și de către UE va transmite un mesaj politic puternic în ceea ce privește angajamentul Uniunii în combaterea violenței împotriva femeilor, asigurarea coerenței între acțiunile sale interne și cele externe, complementaritatea între nivelul național și nivelul UE, precum și consolidarea credibilității și a responsabilității sale față de partenerii săi internaționali.

Violenţa împotriva femeii, împotriva copiilor și violența de orice fel reprezintă o problemă universală, prezentă în toate ţările lumii, indiferent de gradul lor de dezvoltare, manifestându-se la nivelul tuturor segmentelor societăţii. Acest fenomen afectează drepturile fundamentale ale omului la viaţă, siguranţă, libertate, demnitate, integritate fizică şi psihică şi care impune eforturi susţinute, pe termen lung, din partea autorităţilor, în materie de prevenire şi combatere. Contextul românesc actual evidenţiază faptul că problema discriminării pe criteriul de gen se menţine în sfera provocărilor cu care se confruntă societatea în ansamblu, pe fondul unor tradiţii şi al perpetuării unor stereotipuri legate de rolul femeii în comunitate.

Ratificarea Convenţiei de către țara noastră la 29 februarie 2016 constituie dovada angajamentului ferm asumat de România privind continuarea eforturilor la nivel guvernamental în domeniul implementării prevederilor acestui document internațional și al prevenirii şi combaterii fenomenului violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Numai împreună putem spune cu adevărat un NU hotărât violenței, pentru că în orice moment și la orice nivel violența naște violență.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.