Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 1, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Reuniunea din 1 martie a Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor Europene

Ana Birchall: Sistemul național de gestionare a afacerilor europene reprezintă principalul vector prin care este asigurat un dialog constructiv al autorităților române cu instituțiile europene, cu scopul de a avea o participare eficientă a României la procesul decizional la nivelul UE.

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Miercuri, 1 martie a.c., s-a desfășurat reuniunea săptămânală a Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene.

În contextul acestei reuniuni, au fost supuse dezbaterii, în perspectiva aprobării, mandatele care permit participarea delegațiilor naționale la reuniunile ministeriale ale Consiliului UE, fiind subliniate aspectele prioritare ale cooperării României cu structurile europene. Totodată, au fost revăzute evoluțiile recente în activitatea Parlamentului European și a Comisiei Europene.

În acest sens, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reiterat importanța Sistemului național de gestionare a afacerilor europene în ce privește dialogul și cooperarea cu instituțiile europene pe temele de interes pentru țara noastră. “Sistemul național de gestionare a afacerilor europene reprezintă principalul vector prin care este asigurat un dialog constructiv al autorităților române cu instituțiile europene, cu scopul de a avea o participare eficientă a României la procesul decizional la nivelul UE. În cadrul acestui dialog au fost evidențiate demersurile legate de cooperarea interinstituțională în vederea preluării Președinției Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019, precum și aspecte referitoare la stabilirea pozițiilor naționale pe teme specifice în marja unor subiecte de interes”, a susținut ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

O altă temă inclusă pe agenda reuniunii a vizat cele două apeluri ale Comisiei Europene privind noi oportunități de finanțare pentru educație și formare, și anume „Mobilitatea pe termen lung a ucenicilor” și „Alianțele competențelor sectoriale în cadrul Programului Erasmus+”. Instituțiile avizate, în directă coordonare cu Sistemul național de gestionare a afacerilor europene, vor demara în perioada următoare diseminarea informației factorilor interesați în vederea lansării unor proiecte în aceste domenii.

 

Elemente suplimentare: Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene, care funcționează în actuala sa formă în baza HG nr.34/2017 privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a afacerilor europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene, își desfășoară activitatea sub conducerea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, și sub îndrumarea prim-ministrului Sorin Grindeanu. Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Comitetul se reunește săptămânal, asigurând o reprezentare a tuturor ministerelor și a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene.

 

Comunicatul de presă pe pagina oficială a Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/40762

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.