Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 6, 2017 in Comunicate, Politic | 0 comments

Reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

Reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

COMUNICAT DE PRESĂ
 

Joi, 6 aprilie a.c., a avut loc reuniunea săptămânală a Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene. În cadrul întâlnirii au fost aduse în discuție, în perspectiva aprobării, mandatele care permit participarea delegațiilor României la reuniunile ministeriale ale Consiliului UE.

Discuțiile din cadrul reuniunii interministeriale s-au purtat și asupra activității Parlamentului European și a Comisiei Europene, fiind elaborate o analiză a ultimelor evoluții din cadrul celor două instituții. În acest sens, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat rolul comunicării interinstituționale în cadrul Sistemului național de gestionare a afacerilor europene, în vederea consolidării relației cu instituțiile comunitare.

Pe parcursul reuniunii au fost prezentate ultimele acțiuni întreprinse în vederea preluării Președinției Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019, acestea făcând parte dintr-un amplu demers de pregătire pentru asumarea mandatului național.

O altă temă inclusă pe agenda reuniunii vizează definitivarea poziției naționale referitoare la propunerea de directivă privind drepturile de autor în societatea digitală. „Este important ca România să se alinieze progresului tehnologic și să facă parte din grupul statelor care răspund favorabil unor astfel de inițiative menite să faciliteze transpunerea unor realități inerente lumii în care trăim în cadrul legislativ actual. O astfel de decizie, rezultat al colaborării statelor membre, oferă un nivel suplimentar de protecție celor care furnizează conținut în format digital și conferă predictibilitate pe o piață volatilă, generând astfel oportunități pentru investiții. Stabilirea drepturilor de autor pentru conținutul în format digital constituie, totodată, și un pas important spre concretizarea unei piețe digitale unice la nivel european”, a susținut ministrul delegat Ana Birchall.

 

Elemente suplimentare:

Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene, care funcționează în actuala sa formă în baza HG nr.34/2017 privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a afacerilor europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene, își desfășoară activitatea sub conducerea ministrului delegat pentru Afaceri Europene și sub îndrumarea prim-ministrului. Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Comitetul se reunește săptămânal, asigurând o reprezentare a ministerelor și a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul Afacerilor Europene.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41342

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.