Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 28, 2016 in Comunicate, Economic, Politic | 0 comments

Regret să constat că Ministrul Fondurilor Europene înţelege să continue scandalul şi atacul la persoană în loc să se ocupe în mod real de creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene

AB_official

Ana Birchall: Regret să constat că Ministrul Fondurilor Europene înţelege să continue scandalul şi atacul la persoană în loc să se ocupe în mod real de creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene

DECLARAŢIE DE PRESĂ

În contextul declaraţiilor făcute de ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, atât în cadrul audierii de luni, 27 iunie, la Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, cât şi, ulterior, în spaţiul public, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, Ana Birchall, a ţinut să facă o serie de clarificări.

“În spiritul transparenţei şi pentru corecta informare a opiniei publice, doresc să spun că audierea unui ministru în cadrul comisiei de resort reprezintă un exerciţiu instituţional normal şi, în acelaşi timp, o practică pe care noi, la Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, am instituit-o şi am promovat-o pentru a crea o punte de dialog constructiv între Legislativ şi Executiv. Această audiere nu a fost stabilită pentru ca domnul ministru să aibă o tribună de la care să îşi rezolve disputele personale.

Corespondenţa pentru stabilirea datei audierii a început în data de 16 mai a.c., prin adresa Comisiei pentru afaceri europene, înregistrată cu numărul 4C-19/510, în care ministrul Cristian Ghinea a fost invitat să stabilim o dată pentru o discuţie privind activitatea Ministerului, invitaţie la care ministrul a răspuns afirmativ.

În consecinţă, în adresa numărul 4C-19/645 din data 16 iunie a.c., ministrul a fost invitat să participe la şedinţa noastră din 22 iunie, conform programului aprobat de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. În absenţa oricărui răspuns din partea ministrului până pe 20 iunie, secretariatul Comisiei a trebuit să contacteze telefonic cabinetul domnului ministru pentru a fi informat că acesta nu va participa la şedinţa stabilită pe 22 iunie. Astfel, prin adresa numărul 4C-19/660 din 21 iunie, am reiterat invitaţia către ministru de a participa la şedinţa noastră. Pentru a evita orice interpretări greşite, punem la dispoziţia publicului întreaga corespondenţă dintre Comisia pentru afaceri europene şi Ministerul Fondurilor Europene.

În urma unei discuţii purtate cu prim-ministrul Dacian Cioloş şi a înţelegerii membrilor Biroului Permanent al Camerei care au aprobat cererea de reprogramare a audierii, aceasta a fost stabilită pentru data de 27 iunie, ora 14:00. Totodată, ministrului i-a fost solicitată transmiterea documentelor de suport până vineri, 24 iunie. După ce a încercat să tergiverseze inclusiv etapa transmiterii documentelor de suport, în ciuda argumentului că membrii Comisiei au nevoie să studieze documentele cu cel puţin o zi lucrătoare înaintea şedinţei, am reuşit să obţinem o parte din documentele solicitate.

Atât în cadrul audierii din 27 iunie, cât şi în ieşirile publice ulterioare, am constatat cu regret că ministrul Ghinea a ales să continue dezinformarea şi atacurile la persoană şi să ignore faptul că audierea unui ministru în Parlament reprezintă o procedură democratică normală, interpretând invitaţia Comisiei pentru afaceri europene în cheia conflictelor sale personale şi într-un registru politic neacoperit de realitate. Dacă solicitarea de participare la audierea Comisiei pentru afaceri europene reprezintă pentru domnul ministru o ameninţare – aşa cum invocă domnul Ghinea, atunci domnia sa are o mare problemă de raportare faţă de Comisia noastră, în particular, şi faţă de instituţia Parlamentului, în general.

În legătură cu documentul prezentat de domnul ministru referitor la achiziţia unor sisteme informatice, am spus şi în timpul audierii şi ţin să subliniez şi acum că orice informaţii care fac referire la săvârşirea unor infracţiuni trebuie prezentate organelor de cercetare în drept din România, deoarece Comisia pentru afaceri europene nu are competenţe în acest domeniu, nefiind o comisie de anchetă.

Reiau apelul meu către domnul ministru Ghinea să înceteze dezinformarea şi atacurile la persoană, care nu îl onorează, cu atât mai mult cu cât prin afirmaţiile sale denaturează cu bună ştiinţă adevărul. Totodată Comisia pentru afaceri europene îi solicită ministrului să răspundă public întrebărilor care i-au fost adresate în cadrul audierii. Personal, solicit să prezinte în regim de urgenţă situaţia la zi a facturilor pe anul 2016 achitate de către Autorităţile de Management din exerciţiul financiar 2014-2020 pentru programele gestionate exclusiv de Ministerul Fondurilor Europene.

De asemenea, solicit ministrului să confirme dacă, pentru programul „Schema de Garantii pentru Tinerii NEETS”, România a returnat deja către Comisia Europeană suma de 32 milioane euro reprezentând pre-finanţarea necheltuită până în prezent şi, dacă da, de ce nu a informat în mod transparent opinia publică în legătură cu această situaţie.

Nu în ultimul rând, Comisia pentru afaceri europene doreşte ca Ministerul Fondurilor Europene să trateze audierile cu profesionalism şi respect faţă de adevăr şi nu să le transforme într-un spectacol public.

Ţinând cont că domnul Cristian Ghinea a insistat să atace şi să dezinformeze, dacă se demonstrează afirmaţiile mele privind gradul de absorbţie zero al Ministerului pe anul 2016 şi faptul că avansul de 1,5 miliarde euro de la Comisia Europeană stă necheltuit în contul BNR, din cauză că Autorităţile de Management sunt încă neacreditate, atunci este domnul ministru pregătit să înţeleagă că trebuie să îşi prezinte demisia de onoare?”, a declarat Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

Mai jos, corespondenţa dintre Comisia pentru afaceri europene şi Ministerul Fondurilor Europene privind audierea de luni:

Adresa 16.05

Adresă 16.05

Raspuns 26.05

Răspuns 26.05

Adresa 16.06

Adresă 16.06

Adresa 21.06

Adresă 21.06

Adresa 22.06

Adresă 22.06

Adresa 22.06

Adresă 22.06

Raspuns 22.06

Răspuns 22.06

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.