Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 15, 2011 in Economic, Politic | 5 comments

Reforma cea mai grea

Știu că, pentru neinițiați, bugetul României pare o babilonie de cifre și indicatori economici. Este un document de 360 de pagini, fără să ne mai aruncăm ochii peste anexe, iar varianta finală va fi, probabil, și mai lungă. Este datoria Guvernului să prezinte aceste cifre într-un mod cât mai pe înțelesul tuturor -și deși am dubii cu privire la capacitatea sau la disponibilitatea lor de a ne explica măcar situația economică reală– cred că și noi trebuie să ne responsabilizam și să participăm la aceste decizii.

Este de menționat că bugetul conține și estimări pentru următorii ani. Astfel, in perioada 2013-2015, produsul intern brut va crește cu un ritm mediu anual de 4,0 %, iar exporturile cu aproximativ 13%. Asta în situația în care creșterea PIB-ului în Zona Euro va fi 0,5% în 2012. Domnul ministru Ialomitianu ar trebui să primească premiul Nobel în economie, dacă va avea dreptate. Dacă nu, va trebui să explice atat romanilor cat si unor cetățeni de la Bruxelles din ce buzunar a scos estimările respective. Poți construi un buget prost pe nevoi politice, dar să mai îngroși gluma cu încă trei ani, în situația în care declari că vrei să aderi la Zona Euro în 2015 mi se pare iresponsabil.

Și bugetele aferente ministerelor par să crească în perioada 2013-2015, după o scădere în 2012. Insa observăm, pentru anul viitor, scăderi la bugetele ministerelor de justiție, interne, muncă, agricultura, educație și cultură. Membrii Guvernului Boc taie de la ministerele față de care s-au prezentat drept mari reformiști. Și chiar dacă am crede ce ne promit pentru 2015, cheltuielile atunci vor fi de 141 de milioane de RON in timp ce veniturile vor fi de 127. Datele sunt tot din același buget. Vă invit să facem și noi o reformă serioasă, dar cu ei.

5 Comments

  1. Estimarile ultra-optimiste de crestere pt 2009 si 2010 au condus la cresterea deficitului si a datoriei publice mai mult dc ne-am fi asteptat si la ce e rau. Un plan de austaritate realist e cu mult mai bun decat unul de prosperitate care nu se va realiza niciodata. Nu poti ca dupa 2 ani de recesiune abrupta si unul de stagnare sa crezi ca ai crestere decat dc astepti investitii f substantiale. Si nu avem nicio baza sa consideram ca vor veni.

  2. Eu nu am găsit nici măcar varianta asta mare, deşi mi-aş dori şi anexele. 😀

    Eu am observat că cu cât reforma este mai greau, responsabilitatea guvernanţilor este mai „uşoară”. Ce riscă domnul Boc?, să nu mai fie premier? Oricum în 2012 se schimbă premierul… Dacă nu riscă câteva decenii de vizită a penitenciarelor României, de ce să se îngrijoreze.

  3. D-na Birchall, cu tot respectul, dar ar trebui, daca imi permiteti, sa cititi ultimul articol de pe blogul D-nei Andreea Vass, ca sa vedeti ce performante uluitoare a obtinut Guvernul Boc. Cineva ar trebui sa ia Premiul Nobel! 🙂

  4. astept sa faceti cat mai mult pentru a impiedica adoptarea legii asistentei sociale in forma initiata de pdl.
    aceasta lege este un genocid impotriva persoanelor cu handicap.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.