Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 11, 2016 in Comunicate, International, Politic, Social | 0 comments

Recenta ratificare a Convenţiei de la Istanbul de către România oferă instrumentele legale şi instituţionale pentru a combate eficient violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică

11.03 - APCE

Împreună cu doamna deputat Elena Centenero, raportorul privind măsurile pentru îmbunătăţirea reprezentării femeilor în viaţa publică şi politică

Ana Birchall: Recenta ratificare a Convenţiei de la Istanbul de către România oferă instrumentele legale şi instituţionale pentru a combate eficient violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi parlamentar de referinţă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pe problema eliminării violenţei împotriva femeilor, a participat la lucrările Comisiei pentru egalitate şi nediscriminare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) şi la reuniunea Reţelei parlamentarilor pentru combaterea violenţei asupra femeilor de la Paris, în perioada 10-12 martie a.c.

În cadrul dezbaterilor au fost abordate teme de interes din perspectiva politicilor de gen precum rolul femeii în viaţa publică, discriminarea de gen în societăţile moderne sau evaluarea impactului măsurilor menite să îmbunătăţească reprezentarea politică a femeilor. De asemenea, în cadrul lucrărilor Comisiei pentru egalitate şi nediscriminare a APCE, a fost adoptat raportul întocmit de Elena Centenero, raportorul din Italia privind măsurile pentru îmbunătăţirea reprezentării femeilor în viaţa publică şi politică, împreună cu amendamentele propuse de către deputatul Ana Birchall. “Este important să promovăm femeile în viaţa publică şi să asigurăm o cât mai bună reprezentare a lor în viaţa politică, şi, de aceea, mă bucur că am adoptat versiunea finală a raportului doamnei Elena Centenero incluzând amendamentele pe care le-am propus”, a declarat deputatul Ana Birchall după adoptarea raportului în comisie.

Ana Birchall a susţinut o intervenţie pornind de la rolul Convenţiei de la Istanbul în combaterea violenţei împotriva femeilor. În luarea de cuvânt, Ana Birchall a subliniat că femeile sunt supuse unor forme diverse de discriminare, variind de la stereotipurile de gen pe piața muncii la discriminare psihologică, culminând cu violența domestică, dar că este de datoria actorilor instituţionali să ia măsuri pentru a preveni şi descuraja discriminarea şi violenţa. „În calitate de parlamentar de referinţă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei privind problema eliminării violenţei împotriva femeilor, un obiectiv important al meu a fost semnarea și ratificarea Memorandumului privind Convenția de la Istanbul. Sunt mândră să vă informez că am dus la îndeplinire angajamentul pe care ni l-am asumat. România a ratificat Convenția pe de 29 februarie și toate eforturile noastre personale și instituționale au fost recompensate. Este un moment important pentru noi, deoarece Convenția ratificată de Parlament asigură cadrul juridic necesar pentru o mai bună protejare și îngrijire a victimelor violenței din România”, a arătat deputatul social-democrat.

Totodată, Ana Birchall a precizat că prin ratificarea Convenţiei de la Istanbul sunt aduse „modificări importante ale legislației în vigoare, cum ar fi: introducerea ordinelor de restricție, simplificarea legislației privind protecția victimelor precum şi alocarea de fonduri de către administrația locală pentru adăposturile dedicate tuturor victimelor violenței în familie, fizică sau psihologică”.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a subliniat că misiunea combaterii violenţei împotriva femeilor reclamă un efort concertat şi implicarea întregii societăţi, iar accentul trebuie pus pe prevenţie. „Consider că este foarte important să luăm măsuri de prevenire a violenței. ONG-urile care activează în acest domeniu joacă un rol important în punerea în aplicare eficientă a Convenției. Aș dori să îmi exprim recunoștința față de membrii acestor ONG-uri care pledează în mod activ pentru prevenirea violenței, fiindcă fără sprijinul lor misiunea combaterii violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice ar fi infinit mai dificilă. Educația și prevenirea sunt pași importanți în această luptă, deoarece este mai ușor să prevenim decât să tratăm sechelele produse de discriminare și violență”, a menţionat Ana Birchall.

Deputatul social-democrat a precizat că ratificarea Convenţiei de la Istanbul reprezintă un demers esenţial, dar că în continuare este necesar ca prevederile din Convenţie să fie acomodate în legislaţia naţională. „Personal, mă voi lupta în continuare până când vom avea o legislație robustă astfel încât să punem capăt flagelului violenței împotriva femeilor. Nici un efort nu este prea mare pentru a avea o societate fără violență, în care femeile să se simtă în siguranță și să se bucure de aceleași drepturi ca și bărbații. Trebuie să spunem un nu hotărât violenţei de orice fel, tocmai pentru că violenţa naşte violenţă”, a susţinut deputatul PSD Ana Birchall.

În final, Ana Birchall a declarat că membrii Reţelei parlamentarilor pentru combaterea violenţei asupra femeilor au apreciat ratificarea Convenţiei de la Istanbul de către România. „Eforturile ţării noastre, care a semnat Convenţia încă din iunie 2014, înainte de intrarea în vigoare la nivel european a Convenţiei de la Istanbul, fiind în prima linie a ţărilor semnatare a acestui document important, care prevede combaterea violenţei împotriva femeilor, au fost recunoscute şi apreciate de către reprezentanţii celorlalte state din Reţeaua parlamentarilor pentru combaterea violenţei asupra femeilor”, a arătat deputatul PSD.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.