Pages Menu
Categories Menu

24 Comments

  1. Da… si corolarul: „sinergia faptelor si meandrele concretului!!!” 😆

  2. Cauta bastoanele cu care au lovit-o minerii in 13-15 iunie pe d-na Birchall. A propos, cati ani aveati d-na in 90?

    • Tudor
      daca sunt nascuta in 1973 cati ani aveam?

  3. Ana,
    Copilarii!
    Nu motivul ca B se uita in sus sau in jos l-ar califica pe Ponta.
    In R votul local a aratat o tendinta a R spre socialism democratic. Pare-se ca R inclina spre o solutie a crizei de tip francez (Hollande) bazata pe crestere si investitie in loc de o solutie bazata pe austeritate gen Germania/FMI. Cum ar representa B acest nou punct al votantilor din R? (gen „nu cred in chestiile astea social-democrate dar parlamentul m-a instruit sa le sustin?!”) .
    Daca acum se decide din punct de vedere strategic viitorul Europei pentru urmatoarea perioada mi se pare natural ca cea mai recenta vointa a popoarelor exprimata prin vot sa fie representata la tabla (i.e. Ponta).

    Faptul ca Ponta a devenit prim ministru printr-o manevra parlamentara nu l-ar califica. Faptul ca au avut alegeri locale indicind o tendinta USL (cu preponderenta majoritara PSD) il califica.
    Basecscu are dreptate! Schimbati constitutia si sincronizati alegerila parlamentare si presidentiale.
    Mult success dlui Ponta la EU!!

    • marian
      eu sunt convisa ca ai inteles exact ce am vrut sa spun cu aceasta fotografie. Fara a face un sumar complet al realizarilor (in realitate nerealizari)pe plan extern in cei 8 ani de participare a lui Basescu la CE este evident pentru oricine ca Romania nu a jucat deloc la nivel european ci a stat mai mult cu capul plecat….pentru un presedinte auto – intitulat presedinte jucator tebuie sa recunoastem ca aceasta situatie de fapt este o mare realizare!!! Da recunosc, sunt ironica acum dar chiar merita! Niciodata nu am vazut Romania mai izolata si revasita in politica externa ca in mandatul lui Basescu! Personal consider ca Premierul este indreptatit sa mearga la Consiliul European….asa este normal or avem nevoie sa sustinem normaliatea indiferent de culoare politica!

      • Ana,
        Exact asta am spus. Bazat pe ultimul vot Ponta ar trebui sa represinte R la urmatorea reuniune.
        Dar ca premierul sa represinte R? Gindeste-te la viitor! Ati avut un guvern si prim ministru (Ungureanu , citiva Boc etc) la fiecare citeva luni la un moment dat – premieri nebazati pe votul popular dar pe manevere parlamentare – in viitor o Placinta poate „schimba” alianta politica trecind de la partidul A la B, Ponta cade si Basescu (sau oricare presedinte) numeste un premier care de fapt nu reflecta deloc vointa alegatorilor.
        Cum fixezi asta pe termen lung?

        • @marian
          Eu am inteles asa, si anume ca premierul, Dl. Ponta, a propus (cum sa-i zic?) o diviziune a muncii (hai sa-i zic asa): Presedintele, Dl. Basescu, merge pe partea de reprezentare si conform atributiilor conferite de lege si Constitutie, iar premierul merge acolo unde se discuta chestiuni economice, sociale, de politica externa. Cu alte cuvinte, mai pe romaneste spus: fiecare cu treaba lui. Ceea ce nu ar exclude totusi consultarea intre cei doi, schimbul de pareri, discutiile, informarea reciproca, etc, etc.
          Nu exista insa un climat de incredere reciproca intre D-nii Ponta si Basescu. Eu cred ca asta ar fi problema…

          • si daca la un consiliu european pe agenda se discuta:
            1. bugetul de aparare al EU pe 2020
            2. relatiile militare EU cu Rusia
            3. deployment NATO
            4. integrarea economica EU
            etc.
            cine merge? dau cu banul?
            fixati constitutia.
            Premierul ar putea merge in conditiile in care daca un parlamentar schiba partidul/este dat afara atunci scaunul lui este supus automat la alegeri anticipate. S-ar putea spune ca atunci intradevar parlamentul reprezinta vointa rominilor. Dati presedintelui un rol ceremonial…

          • @marian
            Chestiunile legate de aparare, relatii militare cu Rusia sunt de competenta NATO si s-au discutat deja la Chicago, unde a fost Presedintele Basescu. Nimeni nu a obiectat ca a fost la Chicago.
            Chestiunile legate de bugetele de aparare – deci partea bugetara, economica – sunt de competenta Guvernului (exista un minister al Apararii care tine de Guvern).
            Integrarea economica EU tine tot de Guvern – problema economica.

    • Da, Marian, dar mi se pare o nebunie sa schimbi de fiecare data Constitutia. De aceea Dl.Basescu nu are dreptate. Cautam ce? Constitutia perfecta? Sau schimbam o Constitutie care nu e perfecta cu una care, la randul ei, nu va fi perfecta? Constitutia nu e a D-lui.Ponta sau a D-lui.Basescu. Asa poate sa vina oricine si sa propuna Constitutia lui. Pai, si unde ajungem?
      Eu n-as vedea o problema ca Dl.Ponta sa mearga acolo si, la intoarcere, sa-l informeze pe Dl.Basescu…
      Iar Presedintele trebuie sa tina cont de ce spune Parlamentul Romaniei, care este (citez):”organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii” (art. 61, al.1 din Constitutie). De aceea ce face Dl.Basescu, cautand sa ignore Parlamentul, nu este democratic.

      • atunci daca nu o schimbati conform constitutiei ar trebui sa mearga presedintele. Interbati curtea constitutionala daca avati dubii (stiu , stiu – aia sint cu ala…ce sa faci nimic nu e perfect in viata – problema este ca constitutia fie ca o respecti sau ca nu o respecti si daca nu-ti place schimb-o).
        Argumente dimpovitene gen „ala (B) vorbeste cind el a calcat-o pe care le aud la televiziune ” sint ridicole – timpeniile altora nu e o scuza pentru greselile tale..

        • @marian
          Daca tratezi asa problema:

          „atunci daca nu o schimbati conform constitutiei ar trebui sa mearga presedintele. Interbati curtea constitutionala daca avati dubii (stiu , stiu – aia sint cu ala…ce sa faci nimic nu e perfect in viata – problema este ca constitutia fie ca o respecti sau ca nu o respecti si daca nu-ti place schimb-o).”

          asta e partizanat politic pe fata pentru Traian Basescu si PDL. Inseamna ca desconsideri din start argumentele constitutionale ale PSD in favoarea ideii ca premierul ar trebui sa mearga la Consiliul European. Or, argumentele PSD sunt solide! Citeste art. 102 din Constitutie, art. 91 din Constitutie si ai sa constati faptul ca „Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii” (art. 102, al.1) si faptul ca in domeniul de politica externa Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, „la propunerea Guvernului acrediteaza si recheama rerezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice” (art.91 din Constitutie). Si mai gandeste-te si la faptul ca „Presedintele Romaniei nu-l poate revoca pe primul-ministru” (art. 107, al.2), deci premierul nu este un subaltern al Presedintelui, cum s-a comportat si a lasat sa se inteleaga un Boc sau un MRU fata de Basescu, ca subalterni.

          • de ce nu lasati curtea constitutionala sa decida ? asta e rolul ei.
            nu Basescu nu imi este extrem de simpatic dar asta nu e un motiv sa desconsider si sa incerc sa interpretez constitutia – cind este o diferenta de opinie lasi curtea constitutionala sa decida. Asa facem in SUA si desi nu ne convine (si aici curtea pare usor polarizata politic de regula 5/4 conservativ) dar trebuie sa ai un arbitru final chiar daca nu iti plac intodeauna deciziile lui. Scuza-ma decizia parlamentului de A OCOLI curtea constitutionala (puteau sa dea o lege in loc de o declaratie) este politica nu comentariile mele sau ale tale…

          • marian
            pt ca din pacate CC nu prea independenta…..si aici e vb de realitate tocmai de aceea cred ca e important este se schimbe si sistemul de numiri la CC

  4. O povestioara…un mester bun vine intr-un sat si promite oamenilor ca va face o biserica.Se duce si isi alege dintre sateni tocmai pe aceea care nu stiu nimic despre meseria de zidar…
    Oare sa creada oamenii satului ca mesterul va zidi biserica??

    • @Loredana
      Da, daca le ofera celor pe care ii alege cursuri de instruire profesionala! 🙂
      Pe de alta parte poate ca acel mester are si alti oameni, foarte buni zidari!

      Stii cum e chestiunea cu credinta? Ideea pe care o voi spune e una crestin ortodoxa.
      Sa presupunem ca cineva se imbolnaveste. Ce sa faca? Sa nu mearga la doctor, avand credinta ca-l va vindeca Dumnezeu sau, cu toate ca are credinta in Dumnezeu, sa mearga, totusi, la doctor?
      Nicolae Steinhardt spunea ca trebuie sa mearga la doctor!! In caz contrar, desi omul poate ca are credinta, risca sa-L ispiteasca pe Dumnezeu, ceea ce se considera pacat. Sa-L ispiteasca inseamna asa: „Ia sa vedem, poate sau nu poate Dumnezeu sa ma vindece?” – de unde rezulta, in mod paradoxal poate, si necredinta: caci daca-L ispitesti inseamna ca nu crezi neclintit ca poate sa te vindece.

      Deci daca le ofera cursuri de instruire profesionala si mai are si zidari priceputi… 🙂

    • Hm!
      In primul rind sper ca satenii au un contract cu mesterul platind avans minim si suma dupa sfirsirea constructiei – cu controale periodice.
      Bravo lui (mesterului) daca se descurca cu mina de lucru ieftina :-))
      Personal cred ca mesterul ca sa obtina contractul ca sa construiasca biserica a trebuit sa promita diverse (eu aprob dar ia-l in echpa be baiatu meu etc..) – asta-i viata.
      Vazind analogia ta (ponta vs ministrii) … pai , pai respectarea legilor va poate ajuta. Faceti alegerile parlamentare la termenul legal (nu anticipate cum sugereaza mesterul si ai sai) si evaluati cum sta cu biserica la alegeri…
      Problema va fi intodeauna de definitie – ce intelege fiecare prin om bun sau de seama…foarte greu sa ai o definitie obiectiva

  5. se pare ca nu m-am facut pe deplin inteleasa…ma refeream la faptul ca daca vrei sa faci cv bun iti iei oameni de treaba langa tine nu-i asa?nu iti alaturi oameni doar asa sa fie acolo…
    spuneam aceasta povestioara ca un apropo la ceea ce am spus despre usl,ca uneori nu prea alege oamenii tocmai ok…parerea mea….mi-am facut aceasta parere privind recentele alegeri…
    nu poti face un oras sa infloreasca daca nu ai langa tine oameni de seama ,oricat de bun primar ai fi….zik eu …vom vedea poate realitatea va fi alta si ma va contrazice…

  6. presedintele e ales de popor. Premierul e numit politic. E o diferenta imensa de legitimitate intre cei doi. Momentul in care parlamentul ar increca sa declare Romania ca fiind republica parlamentara o sa ia foc parlamentul.
    Romanii nu mai au incredere in parlamentari de foarte mult timp.

    • @trahanache
      Romanii nu mai au incredere in Presedintele Basescu de foarte mult timp. Toate sondajele de opinie arata lucrul asta!!

  7. Ana,
    Tocmai pentru ca CC nu e prea independenta (din punctul de vedere al PSD) ar trebui ca principalul focus sa fie fixarea legilor fundamnetale (inclusiv a constitutiei) pentru a asigura un stat de drept acum si in viitor. Incercind sa tot ocolesti problema cu diverse tertipuri si manevre se poate intoarce impotriva ta prelungind statul de tip balcanic. Uite un scenariu (nu tocmai imposibil ) din viitor.
    In 4- 5 ani de acum Crin Antonescu adoarme si uita sa-si puna candidatura la presedentia R. Victor Ponta acum om politic cu experienta si recunoastere internationala isi depune candidatura si cistiga cu imens suport popular presedentia. Din nefericire in ultimul moment senatoarea Placinta are ‘remuscari’ si trece de la PNL la PDL.
    PDL (cu UMDR caruia ii promite ca limba oficiala in Rominia va fi maghiara si PRM intrat in parlament datorita schimbarii pragului electoral) are majoriatea parlamentara si Victor Ponta repectind legile il numeste prim ministru pe seful PDLului .. Traian Basescu … care merge la Consiliul European …

    • @marian
      Pui problema Curtii Constitutionale. E foarte bine. Sa vedem ce spune Constitutia la art. 146, al e)., privitor la atributiile Curtii Constitutionale:

      ” e) solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii;”

      Asta inseamna ca daca disputa Ponta/Basescu pe tema cine merge la Consiliu poate fi definita ca fiind un conflict juridic de natura constitutionala, Presedintele poate cere Curtii Constitutionale sa solutioneze acest conflict. Dreptul acesta ii este oferit de Constitutie.
      Sa vedem ce a declarat Basescu:

      „Întrebat dacă va apela la arbitrajul Curţii Constituţionale pe această temă, el arătat că nu are „o evaluare pe această temă” şi că speră să nu se ajungă în această fază. „Eu sper să nu ajungem aici (arbitrajul CC – n.r.), dar îmi menţin punctul de vedere că în baza unui act juridic eu sunt de acord să meargă domnul prim-ministru la Bruxelles, la Consiliul European şi povestea cu legitimitatea mai vedem. Dar să fie act juridic constituţional”, a adăugat el.”

      sursa: http://www.gandul.info/politica/traian-basescu-nu-sunt-un-presedinte-care-se-baga-sub-birou-ca-sa-nu-fie-suspendat-9740068

      Un alt articol interesant pe tema aceasta este urmatorul:
      http://www.mediafax.ro/politic/ponta-spune-ca-declaratiile-lui-basescu-denota-ca-a-inteles-ca-agenda-ce-e-de-competenta-guvernului-9758443

      De observat ca Basescu nu s-a pozitionat foarte clar in aceasta privinta – cere sau nu Curtii Constitutionale sa solutioneze conflictul juridic de natura constitutionala – desi ar fi putut s-o faca si poate s-o faca. Si nu cred ca a adoptat aceasta maniera de teama unei eventuale suspendari. Raspunsul Presedintiei a fost urmatorul:
      „Preşedinţia analizează declaraţia adoptată de Parlament, pe tema reprezentării României la Consiliul European, în vederea formulării unui punct de vedere, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.”
      sursa:http://www.mediafax.ro/politic/parlamentul-a-decis-premierul-va-reprezenta-romania-la-consiliul-european-din-28-iunie-9738768
      De unde mie mi se pare ca Basescu inca nu a mutat sau, daca doresti, a facut, cum se spune la sah, o mutare de asteptare. Eu, din cate am citit, nu am vazut o pozitie concreta a lui Basescu pe aceasta tema, un raspuns clar si la obiect, formulat limpede. De ce? Putem specula pe tema asta… Basescu se afla intr-o scadere drastica de popularitate, nu mai vorbesc de partidul sau de suflet, PDL, care a pierdut fara drept de apel alegerile locale. Urmeaza alegerile parlamentare, care, daca vor fi castigate de USL, ii vor da atat USL-ului cat si lui Ponta, in calitate de premier, legitimitatea pe care ti-o acorda votul popular exprimat. In aceste conditii s-ar putea ca Basescu sa adopte o strategie de complicare a luptei, de joc neclar si de contraatacuri asimetrice, tintite in anumite puncte ce apar vulnerabile. Deocamdata aceasta lupta se afla in plina desfasurare.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cum se poate ajunge la colapsul sistemului bancar… « Motanul Incaltat - [...] citirea integrala si in original a intregului articol. Like this:LikeBe the first to like [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.