Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 19, 2008 in Jurnal de campanie, Politic | 37 comments

Raspunsuri la intrebarile lui Eduard

Eduard, iti multumesc pentru intrebarile tale.

In primul rand, imi cer scuze ca raspund atat de tarziu, dar am fost in campanie in California si abia acum am ajuns in fata calculatorului.

1. Avand CV-ul pe care il are, de ce nu candideaza Ana ca independent?

Pentru simplul motiv ca actuala lege nu da nicio sansa candidatilor independenti. Pentru a reusi, un candidat independent trebuie sa obtina 50+1 din voturi, lucru foarte greu, daca nu imposibil de obtinut intr-un asemenea colegiu. Da, e adevarat ca in aceasta lege sunt multe elemente neconstitutionale si discriminatorii, dar pana la amendarea ei asta este si trebuie respectata asa cum e. De exemplu, tot atat de discriminatorie este si organizarea acestor alegeri cu decizii absolut penibile ale autoritatilor (vezi raspunsul primit de mine de la MAE privind necesitarea infiintarii unei sectii de votare in Auckland Noua Zeelanda – prin care s-a refuzat infiintarea unei sectii de vot pe motiv ca sunt 417 romani inscrisi, desi din informatiile mele sunt peste 3000 de romani cu drept de vot). Si asa sa fi fost, tot e strigator la cer acest mod bolsevic de gandire… pai si daca era inscris doar UN SINGUR ROMAN trebuia infiintata o sectie de votare pentru ca i se incalca un drept constitutional – dreptul de a alege si de a fi ales).
Daca este respectat in spiritul si litera sa, votul uninominal promoveaza candidaturile independente pentru ca fiecare dintre noi trebuie sa analizeze si sa voteze omul si proiectele sale, nu un partid sau altul. In opinia mea, rolul partidelor este dat doar de asigurarea unui numar de voturi pentru ca tu, deputat sau senator, sa iti poti trece in Parlament legile pe care le-ai promis celor care ti-au dat votul si increderea. Eu am speranta ca uninominalul va aduce si o responsabilizare a parlamentarilor care vor trebui sa promoveze interesele comunitatilor care i-au trimis la munca in Parlament, nu sa promoveze interesele personale sau de gasti. Pare naiv sau idealist, dar eu cred ca se poate realiza acest lucru daca uninominalului i se da o sansa si nu este pervertit. Ori cine poate sa dea un semnal pentru adevarata schimbare a clasei politice, daca nu noi, cei de aici?
Intr-un fel, daca stai sa analizezi corect, candidatura mea poate fi un semnal important pentru reusita uninominalului: asa cum spun foarte multi, chiar si tu, daca nu as fi candidat sub insemnul electoral al PSD as fi castigat fara probleme, partidul ma trage in jos in acest colegiu pentru ca nu este respectat din multe motive lesne de inteles. Intrebarea mea catre tine si catre toti cititorii tai: alegem un profesionist si un om vertical, principial care vine in fata voastra asa cum este sau va prima oportunismul unora care au intrat doar de o luna intr-un partid sub sigla caruia defileaza la aceste alegeri? Alegem profesionalismul si principialitatea sau dam castig de cauza oportunismului politic? Tu ce crezi ca va fi?
Poti usor sa banuiesti ca cel putin dupa ultimele atacuri mizerabile lansate la adresa mea (nu stiu daca neaparat instrumentate, dar cu siguranta alimentate de catre unii care fac parte din PSD, personaje pe care nu le pot numi “colegi”), mi s-a oferit de catre alte formatiuni politice un colegiu “sigur” (conform calculelor politice) in care votul mergea in primul rand pe partid. Am refuzat pentru ca mi-am promis sa nu ma vand pentru un colegiu si daca voi, cei de aici, mai ales cei din generatia mea, ma pedepsiti pentru aceasta alegere – ok, dar in felul acesta sunteti de acord cu Viorel Hrebenciuc (care a declarat public ca eu nu ar trebui sa candidez pentru ca am probleme de imagine – in urma acelei mizerii de inscenari). Am ales sa fiu un om demn de respectul vostru si am refuzat oportunismul. Sincer, tu ai mai fi stat de vorba cu mine daca eu as fi plecat acum din PSD chiar si pentru un colegiu sigur? M-ai fi respectat pentru acest lucru? Eu cred ca nu. Sau ma insel?

2. Daca a tinut neaparat sa se inscrie intr-un partid, de ce a ales PSD si nu un partid mai putin patat de mineriade si coruptie? De ce PSD si nu PDL? Sau PNL? Sau UDMR?

Deoarece asemeni majoritatii intelectualilor din lumea aceasta, eu sunt de centru stanga. Nu sunt pentru stanga socialista. Nu.
Eu ma consider un om de centru stanga, progresist, care promoveaza politici care asigura functionarea economiei de piata si progresul economic, dar sunt si pentru o interventie punctuala a statului prin politici tintite si active in domenii cheie pentru inlaturarea unor inechitati sociale. Atentie, nu sunt pentru statul care asista, ci pentru rolul statului care intervine activ pentru corecatarea unor inechitati sociale.
Poti fi de acord ca in Romania anului 2008 sa avem 15% abandon scolar din cauza saraciei sau numai maxim 2% dintre copii de la tara care merg la universitate? Eu, care m-am realizat prin scoala, si ma mandresc ca dintr-un sat din Prahova am ajuns nu numai sa termin magna cum laude la Yale Law School, dar si sa profesez pe Wall Street la una dintre cele mai mari firme de avocatura din lumea asta, nu pot fi de acord ca un copil care a avut nesansa sa se nasca intr-o familie saraca sa nu poata sa mearga mai departe. Nu sunt de acord cu the market will take care of it, will take care of everything.
Pentru informarea ta, eu am mancat bataie de la mineri. Asta nu ma impiedica sa cred ca putem sa avem in Romania o stanga moderna progresista si chiar daca mai sunt unii care sunt conjunctural in acelasi partid cu mine, nu inseamna ca eu sunt responsabila pentru ce au facut ei. Cand o sa ma vezi pe mine in gastile si grupurile de interse ale unora sau altora atunci da, judeca-ma si condamna-ma. Dar pana atunci cred ca e corect si fair sa nu ma faci pe mine responsabila pentru ce au facut sau nu au facut Hrebenciuc si altii.
Crezi cu sinceritate ca celelalte partide sunt mai breze? Ma indoiesc… sunt cam aceleasi fete din 1990… Tocmai de aceea e important sa dam o sansa uninominalului. Nu crezi?
3. Cum a ajuns Ana sa candideze in America? Parca initial era pe listele PSD pentru Vaslui?

Da, este adevarat ca am fost propusa si chiar confirmata sa candidez pentru Vaslui pentru ca eu cunosc aceasta zona destul de bine. Am inceput in aceasta zona multe proiecte legate de educatie si de familia tanara. In plus, am fost in campania locala si am o relatie buna cu multe colege si colegi din aceasta organizatie.
Pe 21 septembrie, la cateva zile dupa mi s-a inscenat si a fost lansat unul dintre cele mai marsave si josnice atacuri cu tinta clara de a ma discredita public, am luat decizia de a candida aici (desi nu am anuntat public decat mult mai tarziu pt ca nu am vrut sa ii dau satisfactie lui Hrebenciuc, care se dadea de ceasul mortii sa ma impiedice sa candidez), in acest colegiu, unde am multi prieteni si unde m-am format profesional si de care ma leaga extrem de multe amintiri frumoase, inclusiv cea mai mare realizare a mea: baietelul meu care s-a nascut la New Haven CT. Am ales acest colegiu fiindca stiu care sunt problemele romanilor care traiesc aici, pentru ca si eu m-am confruntat cu ele, fiindca stiu cum sa rezolv aceste probleme si, fara lipsa de modestie, fiindca ma consider cea mai calificata dintre toti cei inscrisi in cursa si cea care are habar cum functioneaza Palamentul, pentru ca nu voi accepta sa fiu deputat pe hartie sau cu o activitate la fara frecventa. Am ales acest colegiu pentru ca am fost scarbita de jocurile de culise din tara si pentru ca vreau sa arat ca romanii de aici nu vor tolera aceste jocuri oculte, nu vor tolera mizeriile si ca impreuna vom demonstra ca in Romania anului 2008 poti sa fi votat si fara sa faci parte din gasti, din gupuri de interese, din sistem si ca jocurile oculte nu sunt acceptate, ci condamnate. Daca am gresit in aceasta alegere vom vedea pe 30 noiembrie. Eu sper ca nu si imi pun mari sperante ca mai ales cei din generatia mea vor iesi la vot si vor da o sansa profesionalismului si nu oportunismului.

4. Care este pozita Anei fata de PSD, partidul care o sprijina in alegeri?

Este un partid asemeni tuturor celorlalte partide de pe scena politica romaneasca, cu multi membri de valoare, dar si cu multe uscaturi, iar aceste uscaturi trebuie sa ne lase in pacee. Cat despre sprijin, poate ai tu alte informatii decat am eu, dar iti spun ca nu am solicitat si nici nu mi s-a oferit sprijin de la partid. Echipa mea de campanie este alcatuita din cativa tineri inimosi si multi voluntari, oameni de caracter si adevarati romani, care s-au alaturat echipei venind din fiecare comunitate de romani… iar acest lucru este onorant si ma responsabilizeaza si mai mult. Eu deja am castigat, Eduard. Am castigat prieteni si oameni de caracter, adevarati romani care stiu ca imi vor fi alaturi pentru multi ani de aici inainte.
5. Presupunand ca ar fi aleasa, ce va face Ana atunci cand interesele de partid vor impotriva intereselor electoratului – sau ale tarii?

Daca imi ajuta Dumnezeu si romanii din acest colegiu vor avea incredere in mine si imi vor da o sansa, te asigur ca singurele interse pe care le voi promova in Parlament sunt interesele Romaniei si interesele/proiectele romanilor care locuiesc in acest colegiu si care m-au trimis la servici in Camera Deputatilor. Am mai spus ca nu voi fi deputat pe hartie sau cu activitate la fara frecventa. Tocmai de aceea, la sfarsitul fiecarei sesiuni parlamentare eu voi veni in fata romanilor din acest colegiu si le voi prezenta raportul activitatii si reusitelor mele in Parlament. Este o promisiune si daca voi incalca aceasta promisiune, eu imi depun mandatul de deputat.

* De exemplu, ar vota Ana pentru ridicarea imunitatii unora ca Hrebengiuc sau Nastase?

Da.

* Vorbind de Adrian Nastase, intr-un interviu dat luna trecuta, Ana a afirmat ca Nastase ar fi cel mai bun premier pe care l-a avut Romania. Chiar crede asta?

Daca suntem cinstiti si analizam prin comparatie locatarii Palatului Victoriei, trebuie sa recunoastem ca a fost un bun premier.

37 Comments

  1. Cred ca toti romanii din acest colegiu care sunt interesati de soarta lor vor sa aleaga pe cel mai bun dintre candidatii.Mesajul meu pentru ceilalti candidati la camera deputatilor este ca eu am ales si aleg asa prin simplu fapt ca sunt multumit de raspunsurile doamnei Birchall la intrebarile puse de Eduard.Sper ca si restul romanilor sa deschida bine ochii si sa fie responsabili atunci cand voteaza.

  2. Ana sunt confuz. Mai sus scrii ca i-ai ridica imunitatea dar in acelasi timp spui ca il consideri un (fost) premier bun – intrebarea se refera bineinteles la Nastase.
    Tind sa iti ofer votul meu si pentru inceput pot spune ca apreciez foarte mult faptul ca raspunzi rapid si concret la intrebarile noastre ale romanilor din diaspora americana. La foarte multi ne place de tine, keep up the good work and let’s get it on!

    Romanian American

  3. E foarte cool că răspunzi onest la întrebări, asta e mai rar la politicienii noștri, eram chiar curios să aflu răspunsurile și îți mulțumesc pentru ele.

    Eu unul mi-am făcut un tool care îmi arată statistici despre parlamentari (din mandatul actual dar mai ales din următorii patru ani), așa că vom putea să verificăm dacă te ții de ceea ce ai scris aici (că nu vei fi parlamentar la fără frecvență). 🙂 http://www.vivi.ro/politica

    În rest îți țin pumnii, dintre toți candidații pentru diaspora candidatura ta pare a fi cea mai bună opțiune so far.

  4. Felicitari pentru campanie si mult succes in continuare…
    Sper ca persoanele de aici sa ia in considerare cu seriozitate oferta ta electorala si sa te sprijine
    Stimati blogheri ,si romani din diaspora (C3) .Respect pentru decizia si votul vostru care sper sa fie acordate Dnei Ana Birchall….

  5. Nu prea mă pricep la politică, dar parcă dreapta era pentru egalitate de şansă. Erau şi nişte sintagme: equality of opportunity (right) vs. equality of outcome (left).

    Evident, în practică, situaţia nu este alb/negru. Este loc şi pentru idei de dreapta şi pentru idei de stânga. Nu am nimic împotriva învăţământului gratuit sau împotriva câtorva luni de şomaj plătit, dar ideea că statul intervine pentru a corecta „inechităţi” îmi repugnă. Statul ar trebui să creeze (şi să aplice) un cadru legislativ în care oricine să poată trăi decent, *cu condiţia să vrea să trăiască decent*. Nu mi se pare OK ca statul să dea subvenţii şi nu mi se pare corect ca statul să impoziteze la sânge pe cei care câştigă mai mult, cum făcea PSD-ul (ce e asta, taxă pentru inteligenţă)? Cei care vor să trăiască bine ar trebui să înveţe şi să muncească, nu să facă 10 copii şi să trăiască din alocaţie.

  6. Draga Ana,

    Cu tot respectul pentru studiile tale si cariera ta, din pacate nu pot sa vad in tine decat un fals reformator politic care prefera siguranta sprijinului unui partid ca PSD in locul unor actiuni transante si demne.
    In toate ceste raspunsuri il infierezi pe Hrebenciuc si practicile din PSD, afirmi ca partidul nu iti ofera nici un fel de suport in campanie, mai mult ca partidul te trage in jos in acest colegiu, dar totusi admiti ca este imposibil sa castigi ca independent. De ce ar fi imposibil? Chiar nu ai incredere in abilitatile tale? Crezi ca fiind, ipotetic vorbind, prima dupa alegeri cu 30% din voturi te face un deputat mai legitim decat daca ai castiga 50%+1 din voturi ca independent in acest colegiu? Si chiar daca ar fi imposibil ca independent, ce te face sa stai in acest partid care, din ce spui, nu face decat sa iti puna bete in roate? PDL este un partid de centru stanga. Alianta Populara e un partid de centru stanga. Ai putea sa iti faci singra un partid unde sunt convins ca ai atrage multi oameni (multi chiar si din diaspora). Desi te cred de buna cuviinta, nu inteleg ce te face sa stai in PSD, daca nu ai avea nici un fel de interes pe termen lung? Crezi ca poti sa reformezi partidul? Poti sa dai niste exemple cand ai exprimat opinii contrar politicii PSD?
    Daca nu ai fi fost in PSD as fi votata cu tine fara sa ma gandesc, chiar m-as fi facut voluntar in campania ta, Altfel, imi pare rau sa vad ca tineri care au fost batuti de mineri s-au resemnat la adapostul caldut al celor care i-au lovit.
    Raspunsul meu la intrebarile:
    „Sincer, tu ai mai fi stat de vorba cu mine daca eu as fi plecat acum din PSD chiar si pentru un colegiu sigur? M-ai fi respectat pentru acest lucru? Eu cred ca nu. Sau ma insel?
    A: Si inca cum as fi stat de vorba cu tine…cu tot entuziasmul si respectul. Faptul ca ai ales sa candidezi intr-un colegiu „nesigur” nu reprezinta curaj politic. Sa iti dai demisia din PSD, sa stai dreapta (moral vorbind) in fata lui Hrebenciuc sau sa candidezi ca independent bazandu-te doar pe valoare ta, asta e curaj politic. Eh, poate in 2012…
    Succes!

  7. Ei… vezi ca se poate. Mai vrem. Nu e asa de periculos sau controversat.

  8. 50%+1? Trebuie sa-ti placa romanele SF. Cati pesedei sunt in NA? 10%, asta o sa ia tanti care considera ca Nascase a fost cel mai tare. Cel mai mare hot Ana draga si ne-ai aratat cu cine te-ai adunat. Profictori de ocazie.
    Cat despre Ana care raspunde repede, am dubii.

  9. Doamna Ana,

    Pareti o persoana educata si scolita. Aveti studii. Asta e de apreciat. E un castig. Si sunteti tanara. E important.
    Dar sa stiti ca romanii care am plecat dorim lucruri concrete si nu promisiuni vagi, care evita detaliile cat se poate.
    Folosirea frazelor captivante, repetate cu copy and paste nu are sanse pentru diaspora. Suntem invatati cu lucruri concrete.
    Si anume avem intrebari in stil American, cu care stiu ca sunteti obisnuita. Daca aveti raspuns, va vor ajuta in campanie.

    1. Cate locuri de munca o sa creati in State, Canada sau Romania pentru cetatenii romani?

    2. Ce avere aveti si care este suma de care dispuneti in campanie?

    3. Copilul si Sotul Dvs dvs ce cred despre campanie?

    4. Cum veti sprijini cultura romaneasca in Statele Unite/Canada?

    5. Cum veti sprijini concret o familie tanara de romani din State?

    6.Cate scoli romanesti veti construi in State si Canada?

    7. Care este salariul unul profesor de la tara in judetul Prahova in nov 2008?

    8. cat costa programul „Cornul si laptele”?

    9. Daca aveti asemenea competente juridice, de ce nu aveti o cariera in domeniul juridic, ci ati ales un traseu politic?

    10. Ce planuri aveti pt Cercetare?

    11. Cati romani vor pleca in cosmos in mandatul dvs?

    12. Care este starea dvs de sanatate? De ce boli suferiti?

    13.Care sunt problemele cu care se confrunta diaspora romana in materie de educatie?

    14. Care este procedura de Banking insolvency pe care o vedeti aplicata in criza financiara de pe wall street, cu directionare indirecta pe bancile din Romania in situatia de familment?

    15. Puteti face o o analiza comparativa a dreptului falimentului aplicabil sistemului bancar din SUA, Canada si Romania?

    16. Pentru ca tine de educatie, ce parere aveti despre cercetarea genetica si celulule stem?

    17. Va rugam numiti un proiect de cercetare pe care il veti propune si sursele de finantare.

    18. Care este opinia dvs legata de extinderea Nato cu Georgia si Ucraina?

    19. Sunteti plecata din State din 2003. 5 ani. Sustineti ca dvs cunoasteti problemele comunitatii romanesti din diaspora.
    In ce masura sunteti la curent cu problemele comunitatii romanesti din Kitchener, Ontario?

    20. Cate persoane fac parte din comunitatea romaneasca din Queens, NYC?

    Multumim,
    Un grup de posibili alegatori din Diaspora.

    ps: De ce raspundeti la intrebarile de pe blog cu copy and paste?

  10. Draga Ana,

    Din pacate eu locuiesc in Romania si nu te pot vota desi mi-as dori foarte mult.
    Ai ales sa spui lucrurilor pe nume, sa vorbesti deschis in fata romanilor nostri din colegiul in care candidezi, ceea ce este admirabil.
    Ai trecut peste mizeriile care ti-au fost inscenate si mergi mai departe.
    Sunt convinsa ca iti vei pastra sufletul si caracterul, nealterate de PSD, ca vei vorbi la fel de deschis si ferm si in Camera Deputatilor si ca alegatorii tai se pot bizui pe tine.
    Compar atitudinea civica si patriotismul celor de acolo, asa cum rezulta din punctele de vedere exprimate, cu lipsa de interes si lehamitea romanilor din tara fata de aceste alegeri, fata de politica si ma inspaimant. Da-ne Doamne, mintea cea de pe urma!
    Pentru mine, care urmaresc campania electorala care se desfasoara in Romania si vad prostia si balacareala de ici, manipularea si cumpararea de voturi, promisiunile desarte facute unei populatii saracite si debusolate, mi se pare ca ceea ce faci tu prin intalnirile si discutiile de acolo ar trebui sa importam si noi aici, cu conditia sa existe politicieni de clasa, nu de gasca, cum bine spui, iar acestia sa fie vocea si varful de lance al alegatorilor lor.

    Cu bine si mult, mult succes

  11. Poate-s eu mai prost, dar nu vad acele raspunsuri sincere. Sint raspunsurile standard, diplomate, dar fara substanta, fara nici o informatie noua. N-am nimic cu Ana in general (din contra, meritele ei profesionale mi se par fantastice) dar asocierea oricarui om cu PSD mi se pare foarte suspecta. Oricit as incerca sa vad omul nu partidul, parerea mea e ca cine poate sa traiasca in putreziciune fara sa-i puta, are genul asta de flexibilitate morala si talentul asta de a lua decizii gresite nu e un bun candidat. Si nu, nu cred ca PSD are „multi oameni de calitate” din aceleasi motive, nu inteleg cum un om de calitate poate trai intr-o cloaca, cum poate face abstractie de masinatiule din jurul lui, de furt, de aroganta si bataia de joc.

    Ce este insa cel mai discutabil din mesajul Anei e acea asertiune ca „toate partidele sint la fel”. Relativitatea asta morala e groaznica si macar pentru asta as vota cu ea. NU Ana, nu toate partidele sint la fel, DELOC. Asta vrea PSD-ul sa se creada, asta vrea mafia sa se creada. Acu citiva ani in Romania se spunea ca „toata lumea fura” ca se deculpabilizeze mafia adevarata. Relativizarea moralei e o unealta a lor. Nu toata lumea fura, si nu toata lumea fura egal. Un ou si un bou nu-i tot aia.
    Macar ca simbol PSD e cel mai oribil lucru care s-a intimplat Romaniei in ultimul secol, dupa comunism. Sa fii batut de mineri si sa intri in Partidul bunicutei ? Asta e deja sindromul Stockholm.

  12. Ana va raspunde tuturor intrebarilor voastre. Va multumim pentru comentarii. Asteptam si alte pareri, sfaturi, sugestii si, cum spune si Ana, chiar si critici.

    Echipa AB

  13. @berbinschi stefan
    Multumesc. Cred ca este esential in aceste alegeri sa dam o sansa uninominalului alegand profesionalismul condamnand oportunismul si candidaturile de conjunctura.

    Fara a folosi cuvinte mari, candidatura mea reprezinta intr-un fel un test pentru uninominal. Majoritatea cu care vorbesc sau imi trimit mesaje imi spun ca partidul ma trage in jos. Am explicat si nu mai reiau discutia legata de partid.
    Intrebarea pe 30 noiembrie va fi: alegem cel mai pregatit si dedicat sa ne reprezinte condamnand oportunismul unora care defileaza cu sigla partidului desi au intrat in acea formatiune politica doar cu o luna inainte de alegeri??!!
    Raspunsul va fi dat pe 30 noiembrie. Eu imi exprim speranta ca noi cei de aici vom alege pe cel mai pregatit sa ne reprezinte in Parlament. Cred ca generatia mea, dar nu numai, vor condamna oportunismul si jocurile de culise. Tu ce crezi?
    Eu am promis ca nu voi fi un deputat pe hartie sau cu activitate la fara frecventa….si te asigur ca asa va fi.

  14. @Vivi
    multumesc. am intrat pe site-ul tau si am vazut acest tool cum il numesti tu…excelent, felicitari… abia astept sa imi scrii si eventual sa ma critici pt ca am prea multe initiative legislative…. vivi daca te uiti pe activitatea mea din ultimii ani, fara sa imi fi murit mie laudatorii iti spun ca, desi nu am fost parlamentar, am initiat o gramada de proiecte care au prins contur: scoala de proiecte pt fonduri eurpene (2005), Pactul National pe Educatie promovat de mine din 2005 si finalizat de Presedintele Basescu in 2008 (daca dai search pe foto rompress poti sa vezi ca am fost chiar la Cotroceni la semnarea Pactului) familia tanara 2006, burse de studii pentru copii din mediul rural, burse pentru studenti, alocatia pentru copii, eliminarea discriminarilor pentru mamele care castiga bine etc.
    Sunt omul proiectelor Vivi si daca oameni ca tine imi vor da o sansa voi demonstra ca se poate, voi demonstra ca generatia noastra poate sa aiba un cuvant de spus in politica romaneasca si ca tineri precum Adomnitei, Chiuariu etc nu au facut decat sa ne faca generatia de ras, fiind preocupati de zboruri cu elicopterul la inaugurarea unei piscine sau votand in Parlament ceva ce critica a doua zi.
    Sper sa vii la vot si sa imi dai o sansa. Iit garantez ca nu voi avea o activitate la fara frecventa….nu am jucat niciodata in liga a doua cum ar spune sotul meu …un mare fan Liverpool

  15. @anticomunist
    apreciez tenacitatea cu care scrii…cat esti platit sa faci acest lucru??!!! nu de alta dar as vrea sa stii ca stiu ce faci…oricum iti multumesc ca faci trafic site-ului

  16. @me again
    egalitate de sanse este concept centru stanga
    centru stanga nu promoveaza „puturosenia”

  17. @ restul colegilor care au scris
    raspund mai tarziu cand ajung in Cleveland acum trebuie sa ma imbarc
    multumesc pentru intelegere

  18. Incept prin a-mi cer scuze pentru lipsa de politete; intrucat eu am fost cel care pusese intrebarile, normal ar fi fost sa fiu primul care comenteaza la acest post…

    Ana, multumesc pentru promptitudinea raspunsurilor; si, dupa cum sublinia si Vivi mai sus, onestitatea raspunsurilor este de apreciat. Putini oameni politici din Romania actuala -indiferent din ce partid – raspund la o intrebare incomoda fara a invoca „sinergia faptelor” sau „meandrele concretului”.

    As mai mentiona un lucru pe care o parte din comentatorii de mai sus nu par sa-l realizeze: dintre site-urile de campanie ale candidatilor in colegiul D3, acesta este singurul pe care puteti lasa comentarii, singurul deschis nemijlocit dialogului. Much appreciated.

    Felicitari pentru campanie, pentru site, si mult succes in continuare!

  19. @DxN: chiar daca nu vei primi raspuns la toate intrebarile tale (dintre care unele mi se par excelente, insa unele necesita raspunsuri complexe, raspunsuri ce depasesc cadrul unui blog si/sau al campaniei electorale), faptul ca ai putut posta acele intrebari aici mi se pare de apreciat.

    De curiozitate, ai incercat sa postezi intrebarile si pe site-urile celorlalti candidati la D3?

  20. La mine inteligenta iar la tine sper sa fie doar oboseala. Nu asa se vorbeste cu oamenii. Parca echipa ta voia si critici. Am posta un mesaj in engleza in care sugeram sa raspunzi la intrebari pentru oricit ai incerca nu poti sa intilnesti pe toti romanii. Nu ai un colegiu cu 7 sate ai trei continente. Ai facut-o si chiar s-a zarit un pic din adevarata Ana Birchall si a dat si rezultate:sint 20 de comentarii, ai comunicat un pic
    Comentatiile erau bine intentionate si aveau scopul sa te provoace, si au reusit chiar…chiar daca nu doar in felul scontat.
    Voi nu doar spuneti oamenilor ca sint prosti, voi chiar credeti ca sint.

  21. @oracle
    iti datorez scuze si te rog sa le accepti.
    te-am confundat cu cineva care are o misiune bine determinata si pbl bine platita pt ca altfel nu se explica tenacitatea cu care imi bombardeaza site-ul cu msg care mai de care mai insultatoare.
    nu este o scuza si imi asum vina ..doar ca aveam ochii carpiti de somn si ma grabeam sa raspund la cat mai multe msg inainte de imbarcare.
    este o greseala si o impolitete impardonabila din partea mea si te rog sa accepti scuzele mele.

    in speranta ca vei continua sa imi scrii si…poate iesi la vot si ma votezi
    ana

  22. @eduard
    eu multumesc pentru intrebari…si poate veniti la vot cat mai multi si ….imi acordati increderea voastra

  23. @dxn permite-mi sa dorm cateva ore si sa revin…. nu fug de raspuns (ca sa nu se trezeasca nu stiu cine sa comenteze rautacios) ci pur si simplu mor de somn.
    ieri dim m-am trezit la 5 am zburat San Francisco LA ajuns LA la 855 am intalniri toata ziua LA zburat Cleveland la 1130 PM ajuns Cleveland la 654 am (dupa ce am avut „norocul” unui loc la mijloc)intalniri Cleveland pana acum cand am ajuns la prietenii care ma gazduiesc.
    Permite-mi te rog sa iti raspund maine …scuze pt intarziere dar vreau sa iti raspund eu nu altcineva in numele meu
    sper sa intelegi
    multumesc
    ana

  24. Multumesc si eu, Doamna Ana. Odihniti-va linisita. Astept raspunsul si sper sa folositi ideile sugerate in campanie.

  25. Apreciez nivelul ridicat al discutiei pe acest blog si va felicit pentru abordarea directa si deschisa a intrebarilor alegatorilor. Permiteti-mi insa, pe baza celor citite mai sus, sa-mi exprim scepticismul cu privire la loialitatea dumneavoastra fata de alegatorii din colegiul 3. Poate ca sunt prea sever, dar mi se pare ca i-ati abandonat pe alegatorii din Vaslui cand v-ati razgandit in privinta candidaturii. Si nici partidul sub al carui „brand” candidati se pare ca nu va place foarte tare. De ce as avea incredere ca va veti dedica intereselor mele daca va votez? De ce nu ati candidat aici de la bun inceput pe baza legaturilor descrise mai sus? Este o intrebare cinstita, si daca ma convingeti, veti avea votul meu. Deocamdata, insa, ma simt putin dezamagit ca romanii din colegiul 3 par a fi o destinatie de conjunctura.

  26. Auzi, washingtonian… dar de ce nu ar fi invers?
    De ce nu ar fi fost USA prima optiune si Vaslui una de conjunctura? Sper ca esti constient de faptul ca anumite lucruri nu se pot spune public, oricat ar vrea un om politic(femeie in cazul asta).

    Ma gandeam la Lubanovici(sa nu mai zic de infractorul ala de la PNL)… de la el ce garantie ai ca se va ocupa de „problemele tale” si nu isi va vedea de afaceri. Sa nu mai zic de banii nostri cheltuiti pe drumurile lui, in timp ce Birchall s-a mutat deja in Romania… ce vrei mai mult decat un om care a renuntat la cariera din NYC ca sa faca politica in tarisoara noastra de la capatul Europei? Cine a mai facut asta?

    Eu locuiesc in Romania(recunosc ca as vrea sa plec, cel mai probabil chiar in State) si imi vine sa zambesc la unele intrebari sau probleme naive pe care vi le puneti voi, „de acolo”.
    Mai era unul, „anticomunist”… care ii dadea cu comunismul in sus si in jos… aia e istorie si atat, prezentul se gestioneaza cu alte concepte.

  27. PS: sincer ma mir ca Ana Birchall raspunde la aceste mesaje pe blog.
    Cum bine observase cineva, pe blogul blondei de la cotroceni posesoare de vuitton si q7 sunt mai multe comentarii intr-o zi decat vizitatori in trafic.ro… deci are oamenii care dau sute de raspunsuri si fac discutii favorabile.
    Asa face politica PDL-ul.
    Si daca tot veni vorba de PDL, poate din afara apare ca vezi tu… cumva Basescu nu are nici o treaba cu Tariceanu, ca ei au iesit de la guvernare si nici a usturoi nu le mai miroase gura… speram ca tinerii de peste Ocean sunt mai inteligenti decat sa se lase dusi de manipularea asta ieftina.

  28. @washingtonian
    multumesc
    este adevarat ca la o prima vedere pare ca este o candidatura de conjunctura dar nu este asa.
    am acceptat initial sa merg in vaslui pentru ca acolo eu am inceput de mult timp cateva proiecte legate de educatie si familia tanara si era o candidatura naturala pentru a le continua.
    dar cand am vazut jocurile de culise marturisesc ca am trait un sentiment de dezgust si pe 21 septembrie eu am cerut sa vin in acest colegiu unde m-am format profesional, unde am studiat si trait 5 ani, in continuare lucrez cu aceeasi firma de avocatura de pe wall street, unde am in continuare casa (in nyc) si unde am realizat cel mai important lucru din viata mea: aici s-a nascut copilu meu, desi stiam de la inceput ca imi va fi greu, ca partidul ma trage in jos etc. dar am gandit ca voi aici veti vedea dincolo de aparente si veti condamna jocurile de culise folosind aceste alegeri pentru a alege omul si proiectele sale si veti condamna oportunismul unora care acum defileaza cu sigla unui partid al carui membru a devenit in urma cu o luna de zile.
    este adevarat ca public nu am anuntat aceasta candidatura pt acest colegiu pentru a nu-i da satisfactie lui hrebenciuc care era pe telefoane sa ma impiedice sa candidez pentru ca am indraznit cu o saptamana inainte de aparitia acelei mizerii de film de a face sesizare la DNA pt Adomnitei (reprezentantul grupului Fenechiu de la liberali) atunci am primit foarte multe tel prin care mi se tranzmitea ca voi regreta gestul meu…. si la o saptamana a aparut inscenarea aia.
    de ce ai avea incredere in mine??? pentru ca sunt cea mai calificata sa reprezint romanii din acest colegiu, pentru ca tot ce am promis am facut, pentru ca in programul meu nu pormit nimic din ceea ce stiu ca voi face, …daca nu voi fi in stare sa fac eu vin in fata voastra si imi depun mandatul, pentru ca am dovedit ca pot colabora transpartinic (proiectul Pactul National pentru Educatie este proiectul meu din 2005 si a fost preluat de presedintele Basescu) pentru ca nu m-am vandut pe un colegiu „sigur” atunci cand mi-au fost instrumentate niste mizerii chiar de catre unii pe care nu ii pot numi „colegi” ci am ales sa vin in fata voastra, pentru ca atunci cand am decis sa ma implic in politica am promis mie si familiei mele sa nu fiu un deputat la fara frecventa ci cu o activiate care sa faca cinste celor care m-au timis la munca in parlament, pentru ca nu intru in parlament sa fac bani ci pt a face ceva si pentru ca vreau sa arat ca in Romania anului 2008 poti sa fii votat si fara sa faci parte din grupuri de interse sau sa fii promovat doar pentru ca esti parte din anumite jocuri de culise. intr-un fel candidatura mea va arata daca uninominalul are o sansa sau nu: daca vom alege un om calificat profesionist sau vom alege oportunisti intrati intr-un partid conjunctural doar pt ca defila cu sigla partidului pt ca nu au curajul sa vina in fata voastra cu ce a facut, cu ce propune si cu ce vrea sa faca ci perverteste si aici uninominalul.
    sper ca te-am convins si daca crezi ca un om ca mine merita o sansa te astept la vot si sper sa imi mai si scrii
    ps eu miercuri sunt in seatle la o dezbatere poate poti ajunge si tu daca timpul iti permite
    ana

  29. @dxn

    multumesc pentru intrebari. am incercat sa fiu cat se poate de scurta desi multe raspunsuri necesita explicatii suplimentare…te rog considera ca sunt scrise ideile principale
    astept sa imi mai scrii.

    1. Cate locuri de munca o sa creati in State, Canada sau Romania pentru cetatenii romani?
    Daca ti-as spune 10.000, 20.000 etc ar fi doar un nr. populist. Ce pot eu sa iti spun este ca ma voi intalni cu multe firme si voi face lobby pentru ca aceste firmele si companii din tarile din colegiul meu sa descopere ca sunt multi romani foarte bine educati si care acum sunt taximetristi, spalatori, bucatori, ospatari etc tot ce le lispeste este doar sansa sa poata arata si pune in practica cunostintele lor. De asemenea vreau sa dezvolt investitiile in Romania ale unor firme romano- americane cu anumite reduceri fiscale in Romania daca angajeaza personal romanesc in tara de origine.Voi cauta sa identific contacte si resurse pentru parteneriate private sau public-privat, prin care sa fie incheiate contracte de prestari servicii cu restaurante romanesti, fabrici de produse alimentare sau contracte ale artistilor romani cu teatre si societati culturale. Pentru romanii care doresc sa se intoarca in tara, voi initia un proiect legislativ care sa prevada scutirea de taxe si impozite pe o perioadă intre doi si patru ani facilitati fiscale la cumpararea unei case sau inceperea unei afaceri sau angajare. Cam atat pentru inceput ..astept si sugestiile tale sau ale colegilor care citesc acest post.
    2. Ce avere aveti si care este suma de care dispuneti in campanie?
    Declaratia mea de avere este publica, nu suntem o familie extrem de bogata dar nici nu ma pot plange. In campanie lucrez cu o echipa de tineri, voluntari. In ceea ce priveste celelalte costuri de campanie, am reusit sa tin costurile reduse pentru ca nu platesc decat bilet de avion (care este destul de ieftin) locuind pe unde am mers la prieteni, costurile mai ridicat au fost cu reclama in ziar. Sper sa nu depasesc 10.000 dolari suma care este in baremul legal pentru campanie.
    Copilul si Sotul Dvs dvs ce cred despre campanie?
    Andrutu a ales poza de pe flyer, m-a pus sa pormit ca voi face scoloi romanesti, imi trimite mesaje in fiecare zi ca o sa castig si spune la toti la scoala sa o voteze pe mama lor…este adevarat ca mai spune ca e bine “ sa o votati pe mami ca sa fie ocupata si sa nu mai stea pe capul meu sa imi interzica sa ma uit la desene cand si cat vreau eu”.
    Sotul meu Martyn este in campanie alaturi de mine si atunci cand nu este pe telefoane spunand tuturor ca sotia lui merita o sansa sa demonstreze ca ceea ce promite va face, merge in locuri unde eu nu ajung din cauza distantelor si a timpului scurt pt campanie. Nu ma plang dar spre deosebire de alti candidati eu am inceput campania atunci cand legea mi-a permis: daca vrei ca altii sa respecte legea ar trebui sa fiu eu prima care sa o respect nu?. La ora la care iti scriu este cu mine in Cleveland venind din Arizona.
    4. Cum veti sprijini cultura romaneasca in Statele Unite/Canada?
    Printre primele mele initiative legislative va fi construirea si subventionarea activitatii Bisericilor, indiferent de ce cult apartin si totodata a scolilor romanesti pentru pastrarea limbii, a istoriei si culturii romanesti si a asezamintelor sociale si culturale de pe langă aceste Biserici. Mai mult voi merge la Bruxelles si voi lua bani europeni, bani care ni se cuvin noua ca tara dar care nu sunt cheltuiti (stii ca putem accesa peste 8 milioane euro pe zi??!!) pentru a face cunoscute obiceiurile, cultura si traditiile noastre, pentru infiintarea de scoli romanesti, pt infiintarea de centre culturale in fiecare comunitate. Ma oblig sa cer statului roman fonduri si programe concrete pentru organizarea de expozitii, spectacole sau seri romanesti in comunitatile de romani, bani care acum sunt aruncati pe brosuri care stau in colturile nu stiu caror incaperi din consulate sau ambasade. De asemenea un alt proiect pe care il voi realiza este cu bani europeni sa dau de lucru in special la femeile din satele romanesti care fac costumele noastre atat de frumoase si aceste costume sa fie trimise gratuit centrelor culturale si bisericilor din colegiul meu. Mai mult voi face un parteneriat cu Ministerul Culturii pentru organizarea de spectacole si seri romanesti cu participarea artistilor din Romania plus sunt increzatoare ca pot sa mobilizez si oameni instariti sau companii care sa sponsorizeze astfel de actiuni.
    5. Cum veti sprijini concret o familie tanara de romani din State?
    Unul dintre proiectele mele majore in Romania a fost acordarea de sprijin pentru familia tanara: Prima Casa, Prima Slujba, Primul Copil. Acest proiect prevedea subventionarea de catre stat a dobanzii la creditul pentru achizitionarea primei locuinte, facilitati fiscale pentru firmele sau intreprinderile care angajeaza tineri fara experienta, o bursa care sa insoteasca un copil de la nastere pana la terminarea scolii. O alta initiativa pentru care m-am luptat chiar fara sa fiu deputat si care astazi a devenit realitate a fost acordarea indemnizatiei de 85% din salariu pentru mamele angajate, dar si a unei indemnizatii pentru mamele somere, studente sau fara ocupatie, care pana acum erau discriminate. Ma voi lupta pentru a extinde aceste proiecte si in ceea ce priveste familiile de tineri romani din strainatate pt ca este oblgatia statului roman de a acea grija de cetatenii sai oriunde s-ar afla.
    6.Cate scoli romanesti veti construi in State si Canada?
    Asa cum am spus, voi sustine construirea si subventionarea scolilor romanesti, in fiecare comunitate de romani, asa incat copiii romanilor din strainatate sa cunoasca, sa invete, sa respecte si sa se mandreasca cu valorile, cultura si traditiile romanesti. Voi initia o lege prin care Ministerul Educatiei sa fie obligat sa trimita manuale scolare scolilor romanesti astfel incat sa nu mai intalnim situatia penibila de acum cand se preda dupa manuale invechite. Chiar crezi ca nu se pot gasi bani pt tiparirea unui nr de manuale destinate scolilor romanesti din colegiul meu??!! Iti garantez ca voi gasi eu banii acestia…mai putine termopane puse la scoli din chirpici si mai multe manuale scolare la zi pt copii nostrii.
    7. Care este salariul unul profesor de la tara in judetul Prahova in nov. 2008?
    Salariile cadrelor didactice depind de mai multi factori: ani de vechime, gradele cu care sunt incadrate (si implicit examenele sustinute pentru dobandirea lor), numarul de ore predate, performanta (de pilda, profesorii cu elevi olimpici primesc un bonus la salariu), responsabilitatea (sef catedra, coordinator pregatire concursuri, functii in conducerea unitatii scolare etc). Din ceea ce stiu eu, salariile pot varia intre 1.080 lei (salariul minim pentru angajati cu studii superioare) si poate mai mult de 3.000 de lei.
    8. Cat costa programul „Cornul si laptele”?
    Programul “Cornul si laptele” a permis multor copiii provenind din familii defavorizate sa mearga la scoala, avand asigurata cel putin o masa zilnica fara a fi nevoiti sa-si ajute parintii in gospodarie. Este o realitate desi si aceasta initiativa a fost pervertita de baieti destepti din sistem care s-au gandit sa faca un ban trimitand lapte expirat etc. Dar una peste alta s-a dovedit ca acest program a ajutat la reducerea abandonului scolar. La jumătatea anului 2008, costul pachetului zilnic pe beneficiar (produs lactate si produs panificatie pentru fiecare copil) a crescut de la 1,04 lei la 11,7 lei.
    9. Daca aveti asemenea competente juridice, de ce nu aveti o cariera in domeniul juridic, ci ati ales un traseu politic?
    Pentru ca eu cred in profesionalizarea clasei politice. Este adevarat ca la aflarea vestii ca am ales sa renunt la o cariera promitatoare la o firma prestigioasa de pe Wall Street pentru a ma intoarce in Romania si a intra in politica, multi dintre prietenii mei nu mi-au inteles decizia. Dar daca te uiti cu atentie in tot ce am facut eu pana acum vei observa ca dintotdeauna am fost implicata in proiecte de voluntariat si … sunt o persoana bataioasa, ambitioasa si cred ca taire ca putem schimba in bine Romania…si poate ca este sansa generatiei noastre, poate ca este sansa acestui vot ununiminal sa aratam ca putem sa recuperam anii pierduti promovand si in politica romaneasca profesionalismul si competenta pt a pune bazele unui sistem meritocratic si acasa. Si
    Dar nu abandonez cariera in domeniul juridic. Pana la urma Parlamentul este organul legislativ si aici este nevoie de oameni care stiu sa faca o lege nu sa ridice mana doar pt ca asa le spune nu stiu cine….altfel nu punem pct haosului legesilativ care exista acum. De asemenea continui colaboirarea cu firma din NYC fiind Of Counsel in biroul din Bucuresti.
    Mai mult, sunt Lector universitar la Universitatea Dimitrie Cantemir, unde predau “Procedura Insolventei – reorganizarea judiciara si procedura falimentului” si de asemenea responsabilul Grupului de Cercetare privind Procedura Insolventei, Dreptul Falimentului si Restructurari Financiar- Bancare, Facultatea de Drept, Universitatea Dimitrie Cantemir.
    10. Ce planuri aveti pt. Cercetare?
    Odata cu intoarcerea in Romania si intarea in politica, Educatia si Cercetarea au devenit proiectele mele principale. Inca din 2005, am propus Pactul National pentru Educatie si Cercetare, un acord transpartinic care sa ofere educatiei si cercetarii statutul de prioritati nationale, indiferent de culoarea politica a guvernantilor din ciclurile politice din Romania. Acest Pact a fost definitivat si semnat in martie 2008, la Cotroceni, de catre presedintele Basescu, intr-o inatlnire la care si eu am participat. Am sanctionat in nenumarate randuri Guvernul si Ministerul pentru lipsa de fonduri din cercetare si pentru lipsa de interes fata de programele pentru cercetare. Am sustinut protestul cercetatorilor care isi cereau drepturile: salarii decente, dotari performante. Voi sustine investitiile in cercetare si semnarea de parteneriate public privat, findca eu cred cu tarie ca fara investitia in educatie si cercetare, Romania nu poate fi o tara competitiva la nivel european si mondial. De asemenea, imi propun sa initiez un proiect de lege care sa interzica vanzarea frauduloasa a terenurilor si activelor institutelor de cercetarea si transformarea modernizarii acestora in afaceri pentru clientela politica. In plus vreau sa avem parteneriate in domeniul cercetarii cu alte centre universitare din lume….putem sa luam bani europeni pt cercetarea din Romania nu sa finantam cercetarea altor state…poate ca stii ca din cauza lipesi unei strategii am pierdut in cercetare aproape un miliard euro…lucru spus de mine in motiunea simpla initiata importiva lui Hardau, dar care a picat in Senat din cauza voturilor pdl-stilor si liberalilor, a se vedea stenograma dezbareri din Senat.
    11. Cati romani vor pleca in cosmos in mandatul dvs?
    Prefer sa cred ca aceasta este o glumita si nu o intrebare malitioasa. Ceea ce pot sa va asigur insa este ca in mandatul meu voi duce la bun sfarsit toate proiectele pe care le-am propus romanilor din colegiul meu, daca nu imi depun eu mandatul.
    12. Care este starea dvs de sanatate? De ce boli suferiti?
    Excelenta. Sufar de o boala incurabila: idealism si romantism. Acum lasand gluma la o parte desi un atac mizerabil declansat in septembrie mi-a marit ficatul deoarce pentru mine a fost un soc, neinchipuindu-mi ca cineva poate fi atat de josnic sa insceneze asemenea mizerii care puteau sa imi afeceteze copilul minor in conditiile in care inca din mai eu si familia mea am fost tinta unei campanii de denigrare, si pentru cateva zile nu m-am simtit bine (am vomitat sange…asta e adevarul desi nu m-am plans public niciodata si poate ca nici acum nu ar fi trebuit sa spun dar vreau sa fiu sincera in raspunsul meu) sunt sanatoasa, plina de viata, energica si optimista, nu stiu cati ar fi reusit sa alegere intr-o luna de zile asa cum am alergat eu…cu titlu de exemplu numai saptamana asta am fost in Atlanta, San Francisco, Sacramento, LA, azi Celveland iar maine la ora 6 am am avion sper NYC pt a fi la o dezbarere dupa care plec la Chicago… stii cum e cand faci ceva care iti place si in care crezi…nu simti oboseala.
    13.Care sunt problemele cu care se confrunta diaspora romana in materie de educatie?
    In principal inexistenta spatiilor pentru scolile romanesti si faptul ca majoritatea au job-uri slab platite si nu au slujbe pe masura pregatirii lor profesionale si deci nu pot sa isi trimita copii la scoli bune din cauza taxelor scolare.
    14. Care este procedura de Banking insolvency pe care o vedeti aplicata in criza financiara de pe wall street, cu directionare indirecta pe bancile din Romania in situatia de faliment?
    Prevenirea unui faliment sistemic (systemic bankrupcy) impiedicand panica deponentilor si investitorilor. In domeniul bancar mai mult decat oriunde increderea este un element esential. Increderea investitorilor, increderea deponentilor si increderea reciproca a bancilor pentru imprumuturile interbancare. Plus interventia activa si profesionala a Bancii Nationale prin reglementari preventive.
    15. Puteti face o o analiza comparativa a dreptului falimentului aplicabil sistemului bancar din SUA, Canada si Romania?
    Teza mea de doctorat la Yale Law School este “Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din tarile Central si Est Europene”- o analiza comparativa a dreptului falimentului aplicabil sistemului bancar din SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Romania, Ungaria, Polonia si Cehia. Daca vrei iti pot trimite cel putin concluziile, lectiile si recomandarile din teza mea de doctorat, care desi scrise in 2003 sunt pertinete si astazi. Sau o poti cumpara tu la Universul Juridic.
    16. Pentru ca tine de educatie, ce parere aveti despre cercetarea genetica si celulule stem?
    Cand am vorbit despre dezvoltarea, sprijinirea si modernizarea cercetarii, ma refeream cu siguranta si la cercetarea medicala. Fara a pretinde ca am cunostintele necesare in acest domeniu, dar din ce m-am informat si eu este un domeniu in care trebuie investit pentru ca se pot face minuni. Cu titlu de exemplu personal, la nasterea copilului meu in 2001 am solicitate colectarea de celule stem ..ma rog sa nu le folosesc niciodata .
    17. Va rugam numiti un proiect de cercetare pe care il veti propune si sursele de finantare.
    Ma voi consulta cu specialistii in domeniu si vom decide…surse de finantare se gasesc, in primul rand prin alocarea unui buget mai mare cercetarii…suma alocata in ultimii ani este scandaloasa..iti spuneam mai devreme si de fondurile europene dar putem incuraja si marile companii sa investeasca in cercetare..
    18. Care este opinia dvs legata de extinderea Nato cu Georgia si Ucraina?
    La intalnirea de la Bucuresti ref la Georgia si Ucraina cred ca decizia luata nu a fost tocmai fericita. Pentru noi ca tara ne avantajeaza ca aceste 2 tari sa intre in NATO si UE iar eu personal sustin intrarea lor in NATO si UE. Nu sunt de acord cu ce s-a intamplata in Georgia in ultimile luni.
    19. Sunteti plecata din State din 2003. 5 ani. Sustineti ca dvs cunoasteti problemele comunitatii romanesti din diaspora.
    In ce masura sunteti la curent cu problemele comunitatii romanesti din Kitchener, Ontario?
    Da le cunosc pentru ca desi fizic am petrecum mult timp in Romania, nu uita ca am lucrat la Ministerul de Externe si Comisia pentru politica externa a Senatului.
    Din dialogul avut cu multi romani de aici, comunitatea numara aprox. 10.000 de romani, veniti in Canada de aproape o jumatate de secol. Stiu ca in Kitchener se afla Asociatia Culturala Romana “Banatul” si Centrul Cultural Roman “Banatul”, cu care am incercat sa stabilesc o legatura via e-mail. Am cautat sa ma prezint si sa imi prezint proiectele in cadrul tuturor comunitatilor de romani, prin intermediul Bisericilor si alm Asociatiilor, rugandu-i sa imi trimita inapoi sugestiile si intrebarile lor. Intr-un mod similar am comunicat si cu Biserica Ortodoxa “Sf. Ioan Botezatorul”, dar si cu Bisericile Baptiste : Prima Biserica Baptista Romana, Biserica Baptista Romana Speranta, Biserica Baptista Romana Bethel. De asemenea, stiu ca romanii din Kitchener nu si-au uitat, ci respecta si promoveaza cultura si traditiile tarii lor natale, printr-o scoala de limba romana, formatii de dansuri populare, festivalul de folclor pe care il organizeaza, cenaclul literar Muntele Maslinilor. Imi iau angajamentul ca voi sustine toate aceste proiecte ale romanilor din Kitchener, laolalta cu initiativele similare din cadrul tuturor comunitatilor de romani.
    Este adevarat ca in timpul scurt al campaniei electorale nu am avut ocazia sa merg in toate comunitatile de romani in care mi-as fi dorit, insa am utilizat internetul pentru a comunica cu ei, pentru a le prezenta proiectele mele si pentru a le asculta pasurile. Dupa alegeri, planuiesc sa infiintez un birou parlamentar in fiecare comunitate de romani, unde sa vin regulat, si de asemenea sa organizez audiente live, online, pentru a putea afla si rezolva neintarziat problemele lor.
    20. Cate persoane fac parte din comunitatea romaneasca din Queens, NYC?
    Sa spun varianta oficiala sau cea reala??!! Varianta oficiala este ca in conformitate cu recensamantului american din 2000, in New York s-au declarat de origine romana aprox. 52.000 de persoane. Insa aceasta in conditiile in care in total in SUA au fost inregistrati numai 367.000 de romani. Varianta reala nimeni nu stie nr exact al romanilor pt ca institutiile din Romania care ar trebui sa se ocupe cu aflarea acestui nr nu au facut nimic pt a afla nr cat de cat exact. Se vehiculeaza ca sunt cateva milioane.

  30. Draga Ana,
    Vreau sa atrag atentia asupra faptului ca legea 35 spune ca independentul castiga cu majoritatea voturilor…. (nu majoritatea absoluta). Majoritatea insemnand conform DEX, partea cea mai mare dintr-o comunitate. Asa ca nu ar fi fost nevoie sa obtii 50% + 1 vot ca si independent. Ca independent ai fi avut sanse mari.
    Succes.

  31. In drept este un concept diferit si legea se refera la cei 50%+1 vot.
    De asemenea, s-a mai raspuns la intrebarea „de ce nu independent?” cu un motiv foarte clar: independentii nu conteaza in Parlamentul de la Bucuresti. Pentru a promova proiecte este nevoie de sprijinul unui partid puternic.
    Evident, un partid social democrat poate promova proiecte care presupun bani de la buget pentru educatie, asistenta juridica, diverse subventii, mai bine decat un partid de dreapta.

  32. Multumesc pentru raspuns!
    Sunt de acord ca un partid POATE sustine proiectele, dar in acelasi timp, trebuie sa votezi cum dicteaza partidul in alte proiecte. Pana la urma eu votez uninominal dar persoana pe care o votez va vota la comanda (asta e realitatea orice ar spune cineva).
    Daca poti convinge partidul ca proiectul este bun, ca independent poti convinge mai multe partide in acelasi timp daca proiectul este cu adevarat valoros.
    Legat de 50%+1, acelasi termen a fost folosit si in alegerile locale, unde a castigat candidatul care a avut cele mai multe voturi. Asa ca ma indoiesc ca textul de lege se refera la un concept pe care il inteleg doar avocatii.
    Inca nu sunt decis.
    Succes

  33. Organizarea si legea alegerilor parlamentare sunt mult diferite de ceea ce s-a intamplat la alegerile locale. La parlamentare, nu exista un tur II, in care sa intre primii doi candidati clasati in functie de nr de voturi, daca un candidat nu ia peste 50%. La parlamentare, turul II e inlocuit de redistribuire. Ca independent, la alegerile parlamentare nu ai decat o singura varianta: sa iei peste 50%. La redistribuire esti exclus din start, neavand ce alte voturi sa ti se redistribuie pentru a-l devansa pe candidatul aflat inaintea ta. Asa cum am mai spus, aceasta lege are multe probleme. Insa este un prim pas spre reforma politica si nu ma indoiesc ca cei care doresc aceasta reforma intr-adevar vor reusi pana la urma sa o aduca la forma optima.
    In ceea ce priveste proiectele, este greu ca un independent sa atraga votul partidelor fara a oferi ceva in schimb si fara ca partidul care i-a votat proiectul sa nu-si aroge meritele sau sa nu incerce sa-si asume bunul renume al respectivului independent. Crede-ma, am exemple. Mircia Giurgiu a fost parlamentar independent in 2004-2008. E cunoscut pentru un proiect care prevede alimentatia in chioscurile scolare. Candideaza acum din partea PDL. Nu spun ca este un lucru rau, dimpotriva. Ii urez succes. Este insa un exemplu.

    Speram ca pana duminica vei decide sa ii acorzi Anei o sansa si sa ai incredere in ea!

  34. As adauga ca acum se poate vota „contra partidului” pentru ca peste 4 ani, daca alegatorii din colegiu sunt in cunostinta de cauza, vor da, in sfarsit, acel 50%+1 vot necesar unui independent adevarat. Deci peste 4 ani listele de acum vor avea o importanta mai mica.

  35. Multumesc pentru raspuns.
    Nu vreau sa fiu prea insistent pe acest subiect ca oricum nu mai conteaza, insa sunt deranjat de faptul ca pot primi un asemenea raspuns din partea echipei unui avocat care a studiat in state. La alegerile locale, alegerea consiliului judetean, NU se voteaza in II tururi de scrutin!!! Tot nu inteleg cum e cu 50%. Sorry!

  36. m-ai convins Anna te-as fi votat daca aveam pasaport romanesc valabil si nu expirat. Sa nu uiti ce promiti si sa nu-ti schimbi punctele de vedere, ideologia si verticalitatea. Sa scapati de veninul acelui partid care a facut atata rau romniei si pentru care eu sunt aici si nu in romania -se numeste I iliescu.
    succes!!

  37. Dna. Ana, in perioada 2000-2004 – modul de a conduce a prim-ministrului de atunci vi s-a parut a fi unul bun?
    Din cite-mi aduc aminte, nu stiu de nici o reactie din partea Dvs. ca fiind impotriva, ca denuntind „abuzurile” ori ceva asemanator.
    Cu respect va intreb, de ce? Disciplina de partid?
    Sau coincidea cumva cu modelul „politic” american pe care il vedeati mai bine decit alti romani, prin simplul fapt ca locuiati/studiati/etc acolo?

    Multumesc.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.