Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 23, 2008 in Jurnal de campanie, Politic | 8 comments

Raspuns intrebari DxN

 Multumesc pentru intrebari. Am incercat sa fiu cat se poate de scurta desi multe raspunsuri necesita explicatii suplimentare. Multumesc si pt ca m-ai inteles ca aseara muream de somn si nu am putut raspunde. Astept sa imi mai scrii.

1. Cate locuri de munca o sa creati in State, Canada sau Romania pentru cetatenii romani?

Daca ti-as spune 10.000, 20.000 etc ar fi doar un nr. populist. Ce pot eu sa iti spun este ca ma voi intalni cu multe firme si voi face lobby pentru ca firmele si companiile din tarile din colegiul meu sa descopere ca sunt multi romani foarte bine educati si care acum sunt taximetristi, spalatori, bucatari, ospatari, baby-sitting, muncitori in constructii – de multe ori nefiind platiti la timp etc- tot ce le lipseste este doar sansa sa poata arata si pune in practica cunostintele lor. De asemenea vreau sa dezvolt investitiile in Romania ale unor firme romano- americane cu anumite reduceri fiscale in Romania daca angajeaza personal romanesc in tara de origine.Voi cauta sa identific contacte si resurse pentru parteneriate private sau public-privat, prin care sa fie incheiate contracte de prestari servicii cu restaurante romanesti, fabrici de produse alimentare sau contracte ale artistilor romani cu teatre si societati culturale. Pentru romanii care doresc sa se intoarca in tara, voi initia un proiect legislativ care sa prevada scutirea de taxe si impozite pe o perioadă intre doi si patru ani facilitati fiscale la cumpararea unei case sau inceperea unei afaceri sau angajare. Cam atat pentru inceput ..astept si sugestiile tale sau ale colegilor care citesc acest post.

2. Ce avere aveti si care este suma de care dispuneti in campanie?

Declaratia mea de avere este publica, nu suntem o familie extrem de bogata dar nici nu ma pot plange. In campanie lucrez  cu o echipa de tineri, voluntari. In ceea ce priveste celelalte costuri de campanie, am reusit sa tin costurile reduse pentru ca nu platesc decat bilet de avion (care este destul de ieftin) locuind pe unde am mers la prieteni, costurile mai ridicate au fost cu reclama in ziar. Sper sa nu depasesc 10.000 dolari suma care este in baremul legal pentru campanie.

3. Copilul si Sotul Dvs ce cred despre campanie?

Andrutu a ales poza de pe flyer, m-a pus sa promit ca voi face scoli romanesti, imi trimite mesaje in fiecare zi ca o sa castig si spune la toti la scoala sa o voteze pe mama lui…este adevarat ca mai spune ca e bine “ sa o votati pe mami ca sa fie ocupata si sa nu mai stea pe capul meu sa imi interzica sa ma uit la desene cand si cat vreau eu”.

Sotul meu Martyn este in campanie alaturi de mine si atunci cand nu este pe telefoane spunand tuturor ca sotia lui merita o sansa sa demonstreze ca ceea ce promite va face, merge in locuri unde eu nu ajung din cauza distantelor si a timpului scurt pt campanie. Nu ma plang dar spre deosebire de alti candidati eu am inceput campania atunci cand legea mi-a permis: daca vrei ca altii sa respecte legea ar trebui sa fiu eu prima care sa o respect nu?. La ora la care iti scriu este cu mine in Cleveland venind din Arizona.

4. Cum veti sprijini cultura romaneasca in Statele Unite/Canada?

Printre primele mele initiative legislative va fi construirea si subventionarea activitatii Bisericilor, indiferent de ce cult apartin si totodata a scolilor romanesti pentru pastrarea limbii, a istoriei si culturii romanesti si a asezamintelor sociale si culturale de pe langă aceste Biserici. Mai mult, voi merge la Bruxelles si voi lua bani europeni, (deja din 2005 am initiat proiectul „Scoala de proiecte” si sunt in legatura cu una dintre cele mai competele persoane privind accesarea fondurilor europene fiind consilier pentru irlandezi, britanici si spanioli), bani care ni se cuvin noua ca tara dar care nu sunt cheltuiti (stii ca putem accesa peste 8 milioane euro pe zi??!!) pentru a  face cunoscute obiceiurile, cultura si traditiile noastre, pentru infiintarea de scoli romanesti, pt infiintarea de centre culturale in fiecare comunitate. Ma oblig sa cer statului roman fonduri si programe concrete pentru organizarea de expozitii, spectacole sau seri romanesti in comunitatile de romani, bani care acum sunt aruncati pe brosuri care stau in colturile nu stiu caror incaperi din consulate sau ambasade. De asemenea, un alt proiect pe care il voi realiza este cu bani europeni sa dau de lucru in special la femeile din satele romanesti care fac costumele noastre atat de frumoase si aceste costume sa fie trimise gratuit centrelor culturale si bisericilor din colegiul meu. Mai mult, voi face un parteneriat cu Ministerul Culturii pentru organizarea de spectacole si seri romanesti cu participarea artistilor din Romania plus sunt increzatoare ca pot sa mobilizez si oameni instariti sau companii care sa sponsorizeze astfel de actiuni.

5. Cum veti sprijini concret o familie tanara de romani din State?

Unul dintre proiectele mele majore in Romania a fost acordarea de sprijin pentru familia tanara: Prima Casa, Prima Slujba, Primul Copil. Acest proiect prevedea subventionarea de catre stat a dobanzii la creditul pentru achizitionarea primei locuinte, facilitati fiscale pentru firmele sau intreprinderile care angajeaza tineri fara experienta, o bursa care sa insoteasca un copil de la nastere pana la terminarea scolii. O alta initiativa pentru care m-am luptat chiar fara sa fiu deputat si care astazi a devenit realitate a fost acordarea indemnizatiei de 85%  din salariu pentru mamele angajate, dar si a unei indemnizatii pentru mamele somere, studente sau fara ocupatie, care pana acum erau discriminate. Ma voi lupta pentru a extinde aceste proiecte si in ceea ce priveste familiile de tineri romani din strainatate pt ca este obligatia statului roman de a avea grija de cetatenii sai oriunde s-ar afla.

6. Cate scoli romanesti veti construi in State si Canada?

Asa cum am spus, voi sustine construirea si subventionarea scolilor romanesti, in fiecare comunitate de romani, asa incat copiii romanilor din colegiul meu sa cunoasca, sa invete, sa respecte si sa se mandreasca cu valorile, cultura si traditiile romanesti. Voi initia o lege prin care Ministerul Educatiei va fi obligat sa trimita manuale scolare scolilor romanesti astfel incat sa nu mai intalnim situatia penibila de acum cand se preda dupa manuale invechite. Chiar crezi ca nu se pot gasi bani pt tiparirea unui nr de manuale destinate scolilor romanesti din colegiul meu??!! Iti garantez ca voi gasi eu banii acestia…mai putine termopane puse la scoli din chirpici si mai multe manuale scolare la zi pt copiii nostrii.

7. Care este salariul unul profesor de la tara in judetul Prahova in nov. 2008?

Salariile cadrelor didactice depind de mai multi factori: ani de vechime, gradele cu care sunt incadrate (si implicit examenele sustinute pentru dobandirea lor), numarul de ore predate, performanta (de pilda, profesorii cu elevi olimpici primesc un bonus la salariu), responsabilitatea (sef catedra, coordinator pregatire concursuri, functii in conducerea unitatii scolare etc). Salariile pot varia intre 1.080 lei (salariul minim pentru angajati cu studii superioare) si poate mai mult de 3.000 de lei.

8. Cat costa programul „Cornul si laptele”?

Programul “Cornul si laptele” a permis multor copiii provenind din familii defavorizate sa mearga la scoala, avand asigurata cel putin o masa zilnica fara a fi nevoiti sa-si ajute parintii in gospodarie. Este o realitate desi si aceasta initiativa a fost pervertita de baieti destepti din sistem care s-au gandit sa faca un ban trimitand lapte expirat etc. Dar una peste alta s-a dovedit ca acest program a ajutat la reducerea abandonului scolar. La jumătatea anului 2008, costul pachetului zilnic pe beneficiar (produs lactate si produs panificatie pentru fiecare copil) a crescut de la 1,04 lei la 11,7 lei.

9. Daca aveti asemenea competente juridice, de ce nu aveti o cariera in domeniul juridic, ci ati ales un traseu politic?

Pentru ca eu cred in profesionalizarea clasei politice. Este adevarat ca la aflarea vestii ca am ales sa renunt la o cariera promitatoare la o firma prestigioasa de pe Wall Street pentru a ma intoarce in Romania si a intra in politica, multi dintre prietenii mei nu mi-au inteles decizia. Dar daca te uiti cu atentie in tot ce am facut eu pana acum vei observa ca dintotdeauna am fost implicata in proiecte de voluntariat si … sunt o persoana bataioasa, ambitioasa si cred ca tarie ca putem schimba in bine Romania…si poate ca este sansa generatiei noastre, poate ca este sansa acestui vot ununiminal sa aratam ca putem sa recuperam anii pierduti promovand si in politica romaneasca profesionalismul si competenta pt a pune bazele unui sistem meritocratic si acasa.

Dar nu abandonez cariera in domeniul juridic. Pana la urma Parlamentul este organul legislativ si aici este nevoie de oameni care stiu sa faca o lege nu sa ridice mana doar pt ca asa le spune nu stiu cine….altfel nu punem pct haosului legesilativ care exista acum. De asemenea continui colaborarea cu  firma din NYC fiind  Of Counsel in biroul din Bucuresti.

Mai mult, sunt Lector universitar fiind titularul cursului “Procedura Insolventei – reorganizarea judiciara si procedura falimentului” fiind si responsabilul Grupului de Cercetare privind Procedura Insolventei, Dreptul Falimentului si Restructurari Financiar- Bancare.

10. Ce planuri aveti pt. Cercetare?

Educatia si Cercetarea sunt printre proiectele mele principale si de suflet. Inca din 2005, am propus Pactul National pentru Educatie si Cercetare, un acord transpartinic care sa ofere educatiei si cercetarii statutul de prioritati nationale, indiferent de culoarea politica a guvernantilor din ciclurile politice din Romania. Acest Pact a fost definitivat si semnat in martie 2008, la Cotroceni, de catre presedintele Basescu, intr-o inatlnire la care si eu am participat. Am sanctionat in nenumarate randuri Guvernul si Ministerul pentru lipsa de fonduri din cercetare si pentru lipsa de interes fata de programele pentru cercetare. Am sustinut protestul cercetatorilor care isi cereau drepturile: salarii decente, dotari performante. Voi sustine investitiile in cercetare si semnarea de parteneriate public privat, findca eu cred cu tarie ca fara investitia in educatie si cercetare, Romania nu poate fi o tara competitiva la nivel european si mondial. De asemenea, imi propun sa initiez un proiect de lege care sa interzica vanzarea frauduloasa a terenurilor si activelor institutelor de cercetarea si transformarea modernizarii acestora in afaceri pentru clientela politica. In plus vreau sa avem parteneriate in domeniul cercetarii cu alte centre universitare din lume….putem sa luam bani europeni pt cercetarea din Romania nu sa finantam cercetarea altor state…poate ca stii ca din cauza lipesi unei strategii am pierdut in cercetare aproape un miliard euro…lucru spus de mine in motiunea simpla initiata importiva lui Hardau, dar care a picat in Senat din cauza voturilor pdl-stilor si liberalilor, a se vedea stenograma dezbateri din Senat.

11. Cati romani vor pleca in cosmos in mandatul dvs?

Prefer sa cred ca aceasta este o glumita si nu o intrebare malitioasa. Poate ca ar trebui sa plece toti acei candidati care pervertesc sistemul uninominalului …poate „un aer de Marte” ii readuce cu picioarele pe Pamant.

Ceea ce pot sa te asigur insa este ca in mandatul meu voi duce la bun sfarsit toate proiectele pe care le-am propus romanilor din colegiul meu, daca nu, imi depun eu mandatul. Iti garantez ca nu voi un deputat cu o activitate la fara frecventa si nici un deputat pe hartie sau care sa vrea sa vina in Romania pt afacerile proprii dar calatorind pe banii statului.

12. Care este starea dvs de sanatate? De ce boli suferiti?

Excelenta, desi in ultima perioada multi au incercat sa ma demoralizeze spunandu- mi ca nu voi castiga…ca ci cum ei stiu rezultatul dinainte??!!. Sufar de o boala incurabila: idealism si romantism.  Acum lasand gluma la o parte desi un atac mizerabil declansat in septembrie mi-a marit ficatul deoarce pentru mine a fost un soc, neinchipuindu-mi ca cineva poate fi atat de josnic sa insceneze asemenea mizerii care puteau sa imi afeceteze copilul minor in conditiile in care inca din mai eu si familia mea am fost tinta unei campanii de denigrare, si pentru cateva zile nu m-am simtit bine (am vomitat sange…asta e adevarul desi nu m-am plans public niciodata si poate ca nici acum nu ar fi trebuit sa spun dar vreau sa fiu sincera in raspunsul meu) sunt sanatoasa, plina de viata, energica si optimista, nu stiu cati ar fi reusit sa alerge intr-o luna de zile asa cum am alergat eu…cu titlu de exemplu numai saptamana asta am fost in Atlanta, San Francisco, Sacramento, LA, azi Celveland iar maine la ora 6 am am avion sper NYC pt a fi la o dezbarere dupa care plec la Chicago… stii cum e cand faci ceva care iti place si in care crezi…nu simti oboseala.

13.Care sunt problemele cu care se confrunta diaspora romana in materie de educatie?

In principal inexistenta spatiilor pentru scolile romanesti si faptul ca majoritatea au job-uri slab platite si nu au slujbe pe masura pregatirii lor profesionale si deci nu pot sa isi trimita copii la scoli bune din cauza taxelor scolare. In plus, este foarte frustrant pentru multi romani, majoritatea extrem de bine pregatiti dar care sunt angajati pe slujbe prost platite si nu pe masura educatiei si competentelor lor, sa nu poata sa isi continue studiile pt ca sunt sufocati de programul pe care il au la slujbe care le asigura doar existenta si nu ii ajuta sa isi contruiasca un viitor pentru ei si familiile lor

14. Care este procedura de Banking insolvency pe care o vedeti aplicata in criza financiara de pe wall street, cu directionare indirecta pe bancile din Romania in situatia de faliment?

Prevenirea unui faliment sistemic (systemic bankrupcy) impiedicand panica deponentilor si a investitorilor. In domeniul bancar mai mult decat oriunde increderea este un element esential. Increderea investitorilor, increderea deponentilor si increderea reciproca a bancilor pentru imprumuturile interbancare. Plus interventia activa si profesionala a Bancii Nationale prin reglementari preventive.

15. Puteti face o analiza comparativa a dreptului falimentului aplicabil sistemului bancar din SUA, Canada si Romania?

Teza mea de doctorat la Yale Law School este “Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din tarile Central si Est Europene”- o analiza comparativa a dreptului falimentului aplicabil sistemului bancar din SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Romania, Ungaria, Polonia si Cehia. Daca vrei iti pot trimite cel putin concluziile, lectiile si recomandarile din teza mea de doctorat, care desi scrise in 2003 sunt pertinete si astazi. Sau o poti cumpara tu la Universul Juridic.

16. Pentru ca tine de educatie, ce parere aveti despre cercetarea genetica si celulele stem?

Cand am vorbit despre dezvoltarea, sprijinirea si modernizarea cercetarii, ma refeream cu siguranta si la cercetarea medicala. Fara a pretinde ca am cunostintele necesare in acest domeniu, dar din ce m-am informat si eu este un domeniu in care trebuie investit pentru ca se pot face minuni. Cu titlu de exemplu personal, la nasterea copilului meu in 2001 am solicitate colectarea de celule stem ..ma rog sa nu le folosesc niciodata .

17. Va rugam numiti un proiect de cercetare pe care il veti propune si sursele de finantare.

Ma voi consulta cu specialistii in domeniu si vom decide…surse de finantare se gasesc, in primul rand prin alocarea unui buget mai mare cercetarii…suma alocata in ultimii ani este scandaloasa..iti spuneam mai devreme si de fondurile europene dar putem incuraja si marile companii sa investeasca in cercetare..

18. Care este opinia dvs legata de extinderea Nato cu Georgia si Ucraina?

La intalnirea de la Bucuresti referitoare la Georgia si Ucraina cred ca decizia luata nu a fost tocmai fericita. Pentru noi ca tara ne avantajeaza ca aceste 2 tari sa intre in NATO si UE iar eu personal sustin intrarea lor in NATO si UE. Nu sunt de acord cu ce s-a intamplata in Georgia in ultimile luni.

19. Sunteti plecata din State din 2003. 5 ani. Sustineti ca dvs cunoasteti problemele comunitatii romanesti din diaspora. In ce masura sunteti la curent cu problemele comunitatii romanesti din Kitchener, Ontario?

Da le cunosc pentru ca desi fizic in ultima perioada am petrecut mai mult timp in Romania, nu uita ca am lucrat la Ministerul de Externe si Comisia pentru politica externa a Senatului, deci dialogul cu romanii din acest colegiu a fost strans.

Din dialogul avut cu multi romani de aici, comunitatea numara aprox. 10.000 de romani, veniti in Canada de aproape o jumatate de secol. Stiu ca in Kitchener se afla Asociatia Culturala Romana “Banatul” si Centrul Cultural Roman “Banatul”, cu care am incercat sa stabilesc o legatura via e-mail. Am cautat sa ma prezint si sa imi prezint proiectele in cadrul tuturor comunitatilor de romani, prin intermediul Bisericilor si alm Asociatiilor, rugandu-i sa imi trimita inapoi sugestiile si intrebarile lor. Intr-un mod similar am comunicat si cu Biserica Ortodoxa “Sf. Ioan Botezatorul”, dar si cu Bisericile Baptiste : Prima Biserica Baptista Romana, Biserica Baptista Romana Speranta, Biserica Baptista Romana Bethel. De asemenea, stiu ca romanii din Kitchener nu si-au uitat, ci respecta si promoveaza cultura si traditiile tarii lor natale, printr-o scoala de limba romana, formatii de dansuri populare, festivalul de folclor pe care il organizeaza, cenaclul literar Muntele Maslinilor. Imi iau angajamentul ca voi sustine toate aceste proiecte ale romanilor din Kitchener, laolalta cu initiativele similare din cadrul tuturor comunitatilor de romani.

Este adevarat ca in timpul scurt al campaniei electorale nu am avut ocazia sa merg in toate comunitatile de romani in care mi-as fi dorit, insa am utilizat internetul pentru a comunica cu ei, pentru a le prezenta proiectele mele si pentru a le asculta pasurile. Dupa alegeri, planuiesc sa infiintez un birou parlamentar in fiecare comunitate de romani, unde sa vin regulat, si de asemenea sa organizez audiente live, online, pentru a putea afla si rezolva neintarziat problemele lor.

20. Cate persoane fac parte din comunitatea romaneasca din Queens, NYC?

Sa spun varianta oficiala sau cea reala??!! Varianta oficiala este ca in conformitate cu recensamantului american din 2000, in New York s-au declarat de origine romana aprox. 52.000 de persoane. Insa aceasta in conditiile in care in total in SUA au fost inregistrati numai 367.000 de romani. Varianta reala – nimeni nu stie nr exact al romanilor pt ca institutiile din Romania care ar trebui sa se ocupe cu aflarea acestui nr nu au facut nimic pt a afla nr cat de cat exact. Se vehiculeaza ca sunt cateva milioane.

8 Comments

  1. Buna, Ana,

    Stiu ca esti prinsa cu altele, dar ma framanta de mai multe zile o intrebare si tocmai am pus-o mai pe larg si la mine.

    Pe scurt, aici: e vorba de uninominal. Am citit la altii ca voturile celor nealesi se duc la partidul care i-a propus si care le va putea eventual folosi in alta parte. In cazul tau specific …foarte probabil la alegerea vreunui baron local.

    Este scenariul acesta posibil? Ai avea ceva control la atribuirea acelor voturi, daca scenariul va fi negativ? Cum crezi ne-am simti multi dintre noi, alegatorii (ca am citit la mai multi ca te-ar vota ca persoana, dar n-ar vota altfel PSD-ul) in situatia asta?

    Multumesc,
    C

  2. @cristi
    intrebarea ta e corecta si pertinenta.
    da e vorba de uninominal si ma deranjeaza foarte mult cum unii dintre contracandidati care nu au curajul sa stea pe picioarele lor pervertesc acest sistem, care are sanse sa improspateze clasa politica romaneasca, ascunzandu-se dupa sigle de partid (un candidat defileaza cu sigla partidului desi a intrat in acel partid de 1 luna de zile).

    eu sper sa veniti cat mai multi la vot si sa nu ajungem la scenariul descris de tine. sper ca macar voi din acest colegiu sa nu va lasati manipulati si mintiti ci sa alegeti uninominal nu membrii de partid – liste de partid- dand o sansa acestui sitem de vot. sper ca macar aici sa nu faceti jocurile unora care s-au luptat sa nu ma lase sa candidez doar pt ca le-am stricat aranjamentele de culise. si mai sper ca sa alegem omul calficat condamnand oportunismul.

    in varianta unui rezultat negativ stii ca voturile nu merg automat direct la partid (aici e alta manipulare si dezinformare lansata de unii candidati) ci va fi negocierea intre partide pe locurile unde nu s-a castigat ori eu am sustinere pt ca acest colegiu sa fie castigator….
    in concluzie voturile date mie nu vor merge la un baron din niciun alt partid ci vor merge pentru Ana.
    Ajutati-ma sa castig din prima..veniti la vot si dati-mi o sansa venind in echipa pentru a face treaba buna pt romanii din acest colegiu si pentru a da si semnalul de schimbare acasa….cristi nu sunt cuvinte mari ….poate fi realitatea urmatorilor 10- 20 de ani….daca intelegem importanta acestui vot.

    fara sa vreau candidatura mea este si un test daca uninominalul are o sansa
    dati-i o sansa acestui sistem. dati-mi mie o sansa sa arat ca ce spun – voi face ca nu au castig de cauza jocurile de culise

  3. @cristi completare
    am intrat acum pe blogul tau si am vazut ca cel care sustine acest lucru este jurnalistul mircea dacaut …tot ce pot spune este ca domnia sa a postat acum cateva zile pe grupul free press link la mizeria aia de film…No comment mai departe tragi tu concluziile de rigoare

    cu siguranta vor continua cu manipularile si dezinformarile incercand sa dupa voturile pe partide si nu pe persoane ceea ce e condamnabil.

    te asigur ca fiecare vot dat pentru mine va fi folosit vot pentru Ana.
    dar putem sa le aratam celor care umbla cu susanele ca nu ne vom lasa dezinformati si manipulati si vom vota cel mai calificat sa ne reprezinte…si cu voia voastra acea persoana pot fi eu.

  4. Ana, multumesc sincer pentru rapiditatea si onestitatea raspunsului, cu-atat mai mult cu cat stiu ca intrebarea era incomoda. Lucrurile acestea se vad si se apreciaza. Cred chiar ca de onestitate ducem lipsa cel mai mult, de ani de zile.

    Nu stiam cine e Dacaut, dar cum confirmi si tu, pare-se ca exista totusi hiba asta majora la uninominal in sine (iar in articolul pe care i l-am citit eu se referea la mai multi pe tema asta, decent). Se prea poate ca dupa alegeri, mai multi candidati care-au muncit mult pt voturile lor le pot vedea dezamagiti atribuite unora care poate chiar le-au bagat anterior bete in roate. Si vorbesc la modul general.

    As vrea insa sa inchei cu o nota pozitiva, fiindca gandesc ca o meriti. Anticipez ca vei obtine numarul cel mai mare de voturi pe care le-a obtinut vreodata in diaspora un candidat numit de PSD. Vor fi insa destule? Ramane de vazut. Stim insa toti ca ai avut si inca ai de urcat un munte (si nu din vina ta), dar cu atat mai mari iti vor fi meritele, daca se intampla. Iar daca nu ai purta in spate piatra de moara numita PSD, stim iar ca mult mai multi ar fi votat cu tine. Deci indiferent de rezultatul alegerilor de-aici in cateva zile, priveste optimist viitorul.

  5. @DXn
    Foarte bune intrebarile tale (care sint probabil inspirate din seturile de intrebari pe care candidatii la functii publice in SUA le primesc atunci cind cer suportul unei organizatii). Mai vrem. Forteaza candidatul sa respunda „out of the box”
    @Ana
    Voi extrem de nefericit sa vad ca cineva cu spiritul tau sta degeaba dupa 30 noiembrie

  6. Imi permit sa public aici parerea mea despre citiva candidati…

    Cu cine as vota? Oamenii sint mai importanti decit ideologiile.
    Nu apartin de nici un partid (doar de Romania) desi uneori imi pun sperantele intr-un partid/candidat sau altul. Oamenii sint mai importanti decit ideologiile.
    Dar pot sa inteleg ca sint multi cei care vor sa voteze cu adevarat dar nu stiu cu cine. Desi eu sint f. interesat de alegeri uninominale, in care imi pun mari sperante si pe care le vad ca o a 2-a revolutie, nu am reusit sa-mi fac o parere buna decit despre citiva dintre candidati. Noroc ca ajunge sa-i stii pe cei citiva din colegiul in care votezi. Cei tineri si necompromisi trebuie preferati indiferent de culoarea politica.

    Iata-i pe citiva dinte cei pe care EU i-as vota:

    Toader Paleologu-PD-L.
    Pe linga familie si o educatia solida are o anumita predictibilitate(in sensul pozitiv) si predictibilitate e extrem de importanta pentru un parlamentar/politician roman. E unul dintre noi, e acessibil. Are stofa de Presedinte.

    Ana Birchall-PSD
    Are minte si vointa(si arata si bine). Daca are busola, directie atunci avem aici noua fata a PSD-ului, noua generatie de psd-ist pe care o tot asteapta romanii. Dezavantajata ca e femeie, si de “bagajul” PSD, si nu ca e social-democrata.

    Raluca Turcan-PD-L
    Bataioasa in ciuda aparentelor. Trezeste “muntii de carne” , vesnic adormiti, din actualul Parlement de fiecare data cind ia cuvintul in plen. Sper sa nu mai ramina multi dintre ei dar tot e nevoie de cineva care sa-i trezeasca, cineva care este diametral opus(femeie, svelta, blonda, talentata). PNL-stii care au ramas cu T.Stolojan sint cei mai repectabili. Dovada:evolutia de atunci incoace a PNL-ului (Orban, Anonescu, N.Nicolai, Chiuariu etc)

    Peter Ekstein Kovaks -UDMR
    Un UDMR-ist fara nationalismul ala cu ochii injectati care se gaseste pe ambele parti. Responsabil, competent, echilibrat, angajat, pragmatic. Are educatie, experienta.

    Iulian Iancu-PSD
    Tehnician, competent (energie), are experienta, natural, stie sa vorbeasca simplu, la obiect si pe intelesul tuturor. Pare sa fie de partea saracilor in lupta baietii destepti vs. retul romanilor (cind vine vorba de preturi, mai ales la energie)

    Daca mai sint multi ca ei atunci sintem salvati. Si noi si Romania.

    PNL?
    Nimeni demn de atentie, nimeni demn de respect, nimeni demn de Parlament

    PNG, PRM? Doamne fereste!

  7. Am cautat sa analizez matematic si impartial cateva scenarii posibile la alegerile acestea, in particular pt Diaspora. Surprinzator e faptul ca uninominalul poate aduce (in faza nationala, pentru mandatele neobtinute majoritar din prima, la nivel de circumscriptie) desemnarea unor mandate chiar pentru partidele ai caror candidati au performat mai slab. Caci cu adevarat critica e faza distribuirii mandatelor neacoperite, in functie de cat de bine a performat partidul respectivului in restul tarii.
    Consider ca pentru tine, Ana, e-un fapt cat se poate de imbucurator, si spun asta ca mai inainte, bazandu-ma doar pe istoricitatea de pana acum a votului diasporei pt PSD. Chiar daca acesta va fi si de data asta mai slab, se prea poate sa castigi si cu voturi mai putine decat ale altora, daca PSD-ul performeaza foarte bune in restul tarii!
    E-o pura observatie. Daca ma insel, rog corectati simplu.

  8. Doamna Ana, multumesc frumos de raspunsuri. Voi reveni cu comentarii in curand. O zi buna tuturor.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.