Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 11, 2011 in Politic | 11 comments

„Rascoalele” din Londra sunt o problema de ordine publica

…o problema de drept care trebuie tratata ca atare. L-am intrebat si pe sotul meu, Martyn (englez-londonez la origini!!) al carui raspuns a fost simplu: it is a matter of law and the law should be respected and enforced urgently.

11 Comments

  1. Daca insa sunt doar efectele unei cauze mai profunde, poate doar aplicarea strica si urgenta a legii nu va fi suficienta. Din cate am inteles eu, situatia de acolo e ceva mai complexa.

  2. Sa-l intrebi pe Martyn si ce crede despre „knackers”.
    Pt cititori, astia sunt niste golani din UK si Irlanda care noaptea tarziu umbla imbracati in traininguri, au in general intre 15 si 25 de ani si caftesc lumea in locuri mai pustii. UK nu-i deloc un loc sigur, e plin de „bullies” peste tot, iar cei mai saraci devin knackeri. Cand e saaracie si mai mult ies la suprafatza. Poate ca britanicilor le e putin rusine de zona asta obscura a societatii lor. In Irlanda si in perioada de boom economic pana in 2007 si in ciuda faptului ca era aproximativ cea mai sigura tzara din lume overall, knackerii n-au incetat sa se manifeste desi mult mai putin ca inainte sau ca acum, cand lucrurile sunt cam „shaddy”.
    Englezii si in special irlandezii sunt prietenosi si f de treaba, dar probabil polarizarea sociala excesiva ii imping pe unii la golanii.
    As vrea sa subliniez cateva lucruri care ma fascineaza la englezi, vazute prin ochii unuia care n-a trecut decat de 2 ori prin Anglia in
    2 vizite scurte si care o cunoaste mai bine din istorie si pe alte canale:
    limba engleza in primul rand: dc ea n-ar exista ar fi vai de lumea asta; cum am mai comunica unii cu altii, ce s-ar
    intampla cu afacerile internationale?! ce s-ar intampla cu saracii oameni nevoiti sa stea intr-o tzara straina cu o limba mult diferita de cea materna?! nici nu vreau sa ma gandesc! cum ar fi fost dc engleza se limita doar la Anglia, nu penetra in tot UK/Irlanda, si sa zicem ca penetra f putin in SUA si f putin in colonii; scenariul era posibil dc colonistii s-ar fi adaptat ei la limba locala si nu invers
    Royal Navy/celelalte agentii MoD: ca pasionat al jocurilor de strategie, recunosc ca desi imi organizez „armatele” mult mai bine ca majoritatea marilor puteri reale, niciodata nu ma apropii de perfectiunea RN/RAF/British Army. Am pus linkuri la fiecare din cele 3 arme catre lista de lor de echipamente. Va las pe pasionati sa va delectati cu minunatiile tehnologice ale celei mai formidabile armate din lume-totodata cel mai dragut site al vreunei armate; sunt dator sa fac observatia ca desi mult mai mica decat armata americana/rusa, MoD detine cea mai buna strategie de operatiuni raportat la responsabilitati, cele mai echilibrate fortze, cele mai avansate tehnologic(mai sunt si alti la fel
    de avansati insa inovatia e implementata exact acolo unde e cel mai nevoie). Overall dc armata britanica s-ar incorpora in cea americana, ar fi elita. Probabil e undeva la 20-25% din fortza celei americane, insa cu un buget la 15% din cel american.
    istoria/arhitectura/politica: in ciuda faptului ca monarhia si conservatorismul englez sau de orice alta origine ma dezgusta, ar fi nedrept sa nu spun ca tot acest popor a inventat cel mai eficient mod de a limita puterea monarhiei sub forma monarhiei parlamentare, al imperiului de tip Commonwealth sau ca si-a adus cel mai important aport la raspandirea democratiei(ca n-o fi Germania care a intors de 2 ori lumea pe dos sau Franta care a lungit-o cu Revolutia si cu Napoleon si cu dreptul de vot pt femei pana in ’50; Rusia nici atat, iar de SUA ce sa spun – ce profit aveau din democratizarea lumii?! oricum fatza de Germania a contribuit mult mai mult la demoratizare, America)
    – unora le mai place berea, tariile si fotbalul englez; nu ma dau in vant, da o sa ajung prin Anglia curand si poate-mi schimb parerea dc gasesc vreo englezoaica cu care sa ma ametzesc si sa ma uit la un meci(stim cu totii ce bine se distreaza englezii in puburi oriunde se duc 🙂 )
    Sper sa-i fi trecut pana acum indignarea lui Martyn despre ce am zis initial de knacker-i; de-asta am amintit atatea lucruri pozitive 😉

  3. Nu ştiu de ce, dar parcă i-a luat pe nepregătite.

    • „It is not just the free reward value of looting that moves people, it is fear of falling behind.”
      So people need more empowerment and to be shared proportionally more responsibilities to put it in simple English 🙂

  4. Nouriel Roubini despre noile rascoale in general:

    „Au început în Orientul Mijlociu din cauza sărăciei, a şomajului, dar aceeaşi nemulţumire există şi în Israel, şi în Marea Britanie. Aceste inegalităţi, lipsa joburilor şi a veniturilor, precum şi lipsa creşterii economice pot duce la instabilitate socială şi politică în orice ţara. Chiar şi în China, unde economia scade şi inegalitaţile cresc. Chiar şi în SUA”

    http://www.gandul.info/news/nouriel-roubini-omul-care-a-prevestit-criza-din-2008-karl-marx-avea-dreptate-capitalismul-se-poate-autodistruge-8610912

    • Completez, evidentiind un cuplu problema-solutie:

      Problema: Karl Marx avea dreptate, la un moment dat, capitalismul se poate autodistruge. Nu poţi să muţi veniturile din muncă către capital fără să ai un exces de capcacitate şi o lipsă a cererii agregate. Asta se întâmplă. Credeam că pieţele funcţionează, dar nu funcţionează. Este un proces autodistructiv”, spune economistul(…)

      Solutie: Soluţia lui Roubini pe termen scurt este încurajarea economiei prin deficite mai mari, iar pe termen mediu şi lung, o strategie care să promită reducerea gradului de îndatorare, după ce economia intră într-un ciclu de creştere

      Personal cred ca si Marx la vremea lui si Roubini acum sunt flamanzi de celebritate. Autorul „Capitalului” , desi un excelent teoretician s-a dedat la practici ultra-autoriste in cadrul Primei Internationale, ajungandu-se dupa moartea sa la Cea de-a Doua Internationala, prin excluderea aripii anarho-sindicaliste, practic a tot ce avea mai sfant comunismul si condamnand pt totdeauna ideea de socialism.
      Asa si Roubini, da solutii miraculoase, dar nu se duce mai departe cu rationamentul, mai inainte de Bush, la Reagan si la Thatcher, ale caror singure obiective erau anihilarea adversarului si nu pacea cu el(spre deosebire de Gorbaciov). Atunci s-a produs dezechilibrul, in loc sa existe compromis si de partea cealalta, au lasat Estul sa se duca rau de tot la fund si eu au facut pe invingatorii.

  5. Unde s-a putut ajunge in Philadelphia:
    Tinerii(sub 18 ani) nu mai au voie pe străzi după ora 22.00
    Nu cumva e o violare a dreptului la libera circulatie in interiorul tzarii!?
    Sunt de acord ca sunt ff multi golani,dar de ce aplici interdictia tuturor?! Evident, pt ca sunt incapabili sa administreze. Nu inteleg de ce primaru nu si-a dat demisia, in loc sa dea o asemenea dispozitie. Pai mai nene, cum sa conduci un oras pe ai carui tineri ii dispretuiesti?!
    Mi-e imposibil sa dau cate un exemplu pt fiecare cititor(presupunand ca acest comentatiu are cititori 🙂 ), dar ca sa generalizez un pic si sa nu dau exemple de persoane concrete, dau ca exemplul copilul minor al fiecaruia dintre voi. Chiar dc acum e micut, sau deja flacau/domnisoara de 16-17, vine un moment cand va creste, respectiv va avea amici, prieteni sau pur si simplu vor calatori intr-o alta tzara singur. Sa zicem ca se duce in Philadelphia si ajunge noaptea cu avionul, obisnuit fiind ca intr-o tzara/spatiu politic democratic(a) odata ajuns pe teritoriul ei/lui, poti calatori oriunde. Il umfla aia cu amenda o data, de doua ori, apoi il baga la inchisoare.
    NU uitati, e vb de copilul vostru!

      • Da, ms pt link, se pare ca articolul din Adevarul este „flawed”.
        Dadusem search pe niste cuvinte sa gasesc un punct de vedere mai aproape de sursa dar nimic. Probabil cuvantul esential era „curfew”. Notiune de „curfew” in sine este undeva la limita intre drepturile civile si abuz daca excede zone dedicate pt baruri de ex. Altfel e un fel de arest la domiciliu 🙂 Comportamentul oamenilor cand au stomacul gol e haotic, prima experienta cu golani de la inceputul crizei a fost prin vara lui 2009 in Buc intr-un McD’s. Venisem de la aeroport si aveam in minte ca lasasem in RO o atmosfera linistita, da erau niste pusti de liceu la o masa, eu infulecam niste sandwichuri si
        niste cartofi rapid si unu din ei ma imita cum mananc cartofii aia lungi. Era clar ca erau loviti de criza pt ca n-aveau decat niste sucuri mici in fatza. Atunci m-am dus la el cu cartofii si i-am urat pofta buna. Era mai ditai vlajganu, ce m-ar mai fi pocnit, da prea mult saliva la cartofi sa se mai ocupe de prostii asa ca i-a luat, a inceput sa manance, m-am intors la masa, a zis dupa 10 sec mersi si i-a servit si pe colegi. Acum foamea e si mai mare si dc facem asta din nou riscam sa ramanem si fara niciun pic de mancare, si pe deasupra si batuti. Dar oricum, niste conserve pt saracime la mom potrivit pot face minuni 🙂

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.