Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 19, 2013 in Politic | 1 comment

Propunerea presedintelui Romaniei, de a lega aderarea la Spatiul Schengen de Raportul MCV reprezinta o abordare impotriva interesului national

Declaratia politica pe care am sustinut-o astazi in Parlament:

„Romania a primit in aceste ultime saptamani mai multe semnale pozitive din partea Uniunii Europene, dar si din partea unor state care pana acum aveau o atitudine impotriva aderarii Romaniei la Schengen. In acest context, vehicularea chiar din interiorul Romaniei, de la cel mai inalt nivel, a ideii de a lega Raportul MCV de aderarea Romaniei la Schengen, este o greseala pe care nu trebuie sa o acceptam si sa o incurajam, ci sa o contestam vehement.

Oficiali europeni, in frunte cu presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso si presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy au sustinut ca o decizie pozitiva sa fie luata in privinta aderarii Romaniei la Schengen si resping totodata legatura intre Raportul MCV si aderare.

Conform Tratatului de aderare la Spatiul Schengen, Romania trebuie sa respecte niste conditii tehnice pentru a fi acceptata, conditii pe care asa cum au recunoscut toate institutiile europene, le indeplinim.

Observ ca, daca pana acum aveam probleme din partea unor anumite state, acum problemele ni le creem noi insine. In spatiul european se constata la ora actuala o atitudine pozitiva in a nu mai lega Schengen de MCV, in timp ce in tara s-a inceput acest curent daunator pentru sansele Romaniei de a-si indeplini obiectivele.

Aderarea la Schengen este ca si pana acum o problema strict de natura politica, deoarece toata lumea spune ca trebuie sa intram. Pentru atingerea acestui obiectiv ar trebui ca toate fortele politice sa ne straduim sa rezolvam aceasta problema politica, nu sa sabotam eforturile actualei guvernari de a rezolva problema aderarii la Schengen.

Din partea primului ministru a fost facuta propunerea de a exista unitate intre Guvern, Parlament si Presedintie prin semnarea unei scrisorii din partea celor trei institutii ale statutului roman, catre sefi de stat si/sau de guvern din tarile member ale UE. Refuzul presedintelui de a participa la acest efort comun, in interes national, nu face decat sa incurajeze reactiile adverse fata de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, dar, totodata, sa ridice semne de intrebare asupra modului in care politicienii romani cu cele mai importante functii in stat in stat sustin interesele tarii noastre in plan extern.

Fac apel catre liderii partidelor politice din opozitie, dar si catre, sau mai ales catre presedintele Romaniei, sa lase deoparte disputa politica, ranchiuna si obisnuinta de a lupta cu toti cei pare nu ii poate controla. Sabotarea efortului autoritatilor romane de a indeplini obiectivul privind aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen nu are efecte asupra politicienilor, ci asupra marii mase a romanilor, dar mai ales acelor cu activitati in zona economica. Niciun interes politic nu poate justifica o atitudine impotriva interesului national!”

1 Comment

  1. bashnnuk ar face orice numa ka sa iasa Morar Procuror General !
    asta este marea si intima lui durere !

Trackbacks/Pingbacks

  1. Despre competitivitatea economica « Motanul Incaltat - [...] este datat 5 septembrie 2012 si arata ca: “România a coborât în acest an cu o poziţie, până pe…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.