Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 28, 2009 in Politic | 34 comments

Propunerea de „remaniere” a lui Dan Nica…

dan-nica

…este doar un motiv pentru:

1) a da un exemplu de intarirea a autoritatii Primului Ministru 

2) eventual si de scoatere a PSD de la guvernare? 

La cum se prezinta lucrurile inclin sa cred ca raspunsul este da in ambele situatii. In fond care sunt motivele pentru care s-a propus „remanierea” lui Nica? (trec cu vederea ca termenul corect este revocare si nu remaniere…guvernul se remaniaza nu un ministru…un ministru este revocat) ca a vorbit de pregatirea unei posibile furaciuni a alegerilor prin metoda „turism electoral”??  In realitate aceasta miscare tactica a PDL a fost pregatita mai demult daca ne uitam la cum s-au desfasurat lucrurile in ultima perioada.

Ce trebuie sa faca PSD?  Desi exista o mare presiune venita in special din teritoriu de a ramane la guvernare, cred ca in actualele conditii, luand in considerare maniera in care inteleg sa se comporte colegii de coalitie, raspunsul trebuie sa fie unul singur: sa isi regaseasca demnitatea si sa iasa de la guvernare. Sa iasa dintr-un guvern din care nu trebuia sa accepte sa mai faca parte inca din primul moment in care au devenit clare adevaratele motive ale PDL-ului.

Maniera in care s-a propus remainierea lui Dan Nica  este o clara incalcare a protocolului coalitie si pe cale de consecinta inseamna retragerea sprijinului politic pentru intreg guvernul, cu premierul Boc in frunte. Care este responsabilitatea lui Traian Basescu in toata aceasta ecuatie?

Cine va fi responsabil si va deconta politic (pentru ca economic decontam fiecare dintre noi) efectele haosului care se produce in aceste zile?

Poate ca Dan Nica a deranjat prin si cu declaratiile sale un musuroi de furnici… cine stie???!!!

34 Comments

 1. Poate atunci cand a vorbit despre turismul electoral, Dan Nica s-a apropiat prea mult de o zona tabu.

  • draghi
   esti rau!

 2. Lucrul de bun simt pe care ar trebui sa-l faca PSD este sa iasa de la guvernare. E clar ca asa nu mai merge. Caruta guvernarii scartaie de mult timp. Pentru Romania este mai sanatos ca aceasta casatorie din interes sa inceteze.

  • daniel Malaelea
   asa spun si eu

 3. Sincer va spun….actualul guvern ar trebuii schimbat cu unul de tehnocrati care ar putea scoate tara din criza si ar pune lucrurile pe un drum bun pt toti cetatenii,nu numai pt.politicieni !!

  • beatris
   nu toti politicienii sunt de condamnat sa stii

 4. Apreciez că domnul Ion Iliescu a spus foarte clar că domnul Nica nu poate fi dat afară unilateral de domnul Boc decât cu încălcarea Constituţiei.

  • Bibliotecaru
   atentie la art 5 coroborat cu art 106 alin 3…. lucrurile nu sunt chiar asa de simplu….discutia este despre „schimbarea componentei si structurii guvernului”. Daca iti numeste un alt ministru decat de la PSD pe ministerul tau da atunci poti spune ca s-a schimbat componenta/structura guvernului dar daca te lasa sa nominalizezi tu, asa cum au facut smechereste azi, si tu nu nominalizezi iti poate pune un interimat. Intrebarea este: nominalizarea unui interimat se poate considera schimbarea structurii/componentei guvernului astfel incat sa fie necesar avizul Parlamentului? inclin a cred ca nu. Numai numirea definitiva pe un post poate schimba structura/componenta guvernului.

  • deceneu
   interesanta propunerea ta…pun pariu ca nu multi s-au gandit la ea…

 5. @ AnaB
  Recunosc că nu m-am prins ce treabă are cetăţenia de la art.5 cu art. 106 (care nu are aliniat 3). Îi retrage cineva drepturile cetăţeneşti? Sau vorbim de lucruri diferite?

  Dacă este vorba despre art. 107 şi despre interimatul de 45 de zile, acolo scrie… cu excepţia revocării, deci nu se aplică. Eu cel puţin aşa văd de aici, de unde sunt eu. 😀

  ARTICOLUL 85 – Numirea Guvernului
  (1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.
  (2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
  (3) Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.

  Structură înseamnă alte ministere, deci nu poate fi vorba despre aşa ceva… poate fi vorba despre schimbarea politică, adică dacă ministrul nu este de la PSD.

  Un interimar care nu este PSD-ist, este evident că este o schimbare de compoziţie politică pentru că politica ministerului nu mai este PSD-istă şi ar trebui aprobată de parlament.

  Ce spuneţi?

  • Bibliotecaru
   scuze acestea sunt art la care ma refeream (85 si 107) ….se pare ca le-am pierdut in graba de a raspunde aseara tarziu….dar ma bucur ca ai inteles din continutul mesajului meu la ce art ma refeream.

 6. Deceneu, Ana
  Daca PSD ar schimba data alegerilor, cu siguranta Boc ar da PSD-ul afara. Si daca ar face motiune PSD+PNL ar cadea guvernul, insa pe cine ar pune prim-ministru cu un presedinte ostil?! Ar bloca guvernarea tarii. PSD nu are destula motivatie sa faca asta, daca ar fii avut n-ar fi fost la guvernare cu PDL. Putem face pariu ca PSD n-ar propune niciodata amanarea alegerilor:)

 7. Este raspunsul DA? Unde sint dovezile? Si vorbim deja anticipat? Nu are D. Nica la dispozitia sa citeva politii, citeva servicii si, probabil, ministerul cu cele mai mari resurse (ca de reflexele totalitate mor greu)?
  Unde sint dovezile? Cine lucreza cu ele? Ce politie, ce parchet?
  Ce ministru in afara Romaniei ar fi facut o astfel de declaratie fara sa iasa 100% din politica nu doar din functie?

 8. dar daca PSD iese de la guvernare si o sa avem alegeri anticipate? nu cumva tocmai asta vrea basescu?

  • mcgogoo
   interesant desi imi e greu ca se gandeste cineva la alegeri anticipate….nu uita ca e o intreaga procedura….ii vezi pe multi parlamentari votand pentru asa ceva, sincer??

 9. @AnaB

  De ce sunt rau?

  Nu a spus chiar Dan Nica ca a „calcat intr-un musuroi, si au inceput sa fuga furnicile”? A explicat apoi ca prin acest musuroi se referea la o increngatura oculta de interese financiare cuplate cuplate cu zona politica. Ori nu pluteste asupra doamnelor din imagine tocmai suspiciunea ca ar fi sifonat banul public in folosul partidului respectiv a clanului Basescu?

  E chiar atat de neplauzibila teoria mea? Ar putea explica si alte lucruri, de exemplu graba cu care se incearca eliminarea lui Nica. Pentru ca, tot conform afirmatiilor lui Nica, despre treaba cu autocarele a vorbit si acum cateva luni „la coalitie”. Deci mai e (si) altceva care impanicheaza PD-L-ul. Nu cred ca e totul doar din cauza ca a shifonat imaginea PD-L-ului vorbind despre „autobuzele electorale” (desi mai stiu io pe cineva care a avut de suferit dupa ce a facut ceva similar). De fapt Nica nu a aratat cu degetul spre PD-L, a atentionat la modul general.

  Ce ma mai mira insa e ca Nica trecea totusi ca un apropiat al PD-L, in sensul ca milita pentru apropierea dintre PSD si PD-L. Poate e o intoxicare, desi nu cred. Sincer, m-a dus gandul si la faptul ca totul ar putea fi o mare cacialma pentru a scoate PSD-ul de la guvernare. Sper sa nu fie asa, pentru ca chiar daca sublimul nostru electorat va auzi ce spune Ion Iliescu despre „asumarea raspunderii crizei care va urma de catre PD-L”, tare ma tem ca nu va intelege suficient de repede si suficient de bine ce insemna asta, si nu isi va modifica optiunea de vot.

  • Draghi
   nu nu e neplauzibila teoria ta din contra…

 10. @Tio

  Sa inteleg ca ti-ai fi dorit ca Nica sa faca un pic de telejustitie, „pe surse”?

  Eu zic ca a procedat corect prevenindu-i pe cei care ar incerca sa fraudeze alegerile ca s-a cam teminat cu treaba asta si ca daca totusi o fac, ii paste inchisoarea. A facut asta fara sa dea detalii despre dosare si anchetele in desfasurare. A fost fair. Nu asta am cerut noi mereu?

  Cum spunea Emil Boc functionarilor de stat cand le-a taiat salariile? Pusca si cureaua lata / ce barbat eram o data… Ei, acum, o spune si Nica celor vor sa fraudeze alegerile. De ce la faza asta cel mai oparit e tocmai PD-L-ul e un mister de nepatruns…. 😆 Insa nu vad de ce i-am resprosa lui Nica prostia PD-L-ului.

  • Draghi
   acum sincer as vrea sa vad ce mai spune Ritzi? inteleg ca oricum au fost ceva probleme ca nu se dorea trimiterea in instanta…sa nu uitam ca nu de mult se tipa ca din gura de sarpe ca nu stiu cine se ascunde in Parlament si nu are curajul sa mearga in instanta….

 11. @AnaB

  Cum e vorba aia? Fiecare pasare pe limba ei piere… Totusi nivelul asta de tupeu, de batjocura fatza de cetatenii e revoltator!

 12. @Draghi Puterity
  Cred ca intelegi f. bine ce vreau sa spun.
  De ce nu sint in inchisoare deja. Nu e Nica sef peste mii de politisti, mascati, camere de supraveghere, ascultare, mitraliere etc etc.
  Unde sint dovezile?
  Pai si eu pot sa te avertizez pe oricine, acum si aici, sa nu faca una sau alta….
  Daca am sau nu dovezi e o alta poveste.
  Un ministru de interne e singurul care ar trebui sa aiba dovezi.
  De ce nu asteapta sa aresteze pe cineva in ziua alegerilor daca tota stie ce stie? Impactul ar fi enorm.

 13. @Tio

  A explicat aseara Nica la Sinteza Zilei (vezi incepand de la min 6:35 ). MAI-ul a trimis procuraturii peste 3000 (trei mii !!!) de cazuri grupate in 180 de dosare ale unor cetateni care au votat multiplu la alegerile europene. Procuratura a cerut actele necesare de la biroul electoral central (in spetza semnaturile de pe decalaratiile pe proprie raspundere conform carora respectivii nu au mai votat si in alt loc) pentru a finaliza cercetarile si a trimite in judecata persoanele respective. BEC-ul insa refuza, de luni de zile (!!!), sa trimita aceste documete procuraturii. UN SCANDAL INCREDIBIL!!!

  Acesta este motivul pentru care acesti indivizi nu sunt inca dupa gratii. Si bineinteles pentru ca cineva are nevoie in continuare de astfel de servicii. Iar daca executantzii ar ajunge dupa gratii, ar putea incepe sa vorbeasca, si astfel sa ii indice pe cei care au organizat si finantzat aceasta marsavie. Daca Nica ar fi divulgat date concrete pe parcursul cercetarii penale, un avocat bun ar fi putut cere, pe buna dreptate, anularea probelor. Si astfel vinovatzii ar fi scapat nepedepsiti.

  Ce e mai bine? Sa urle trei zile televizoarele aratandu-ne un nenorocit tuciuriu prins ca a votat pe bani, sau sa descurajam credibil, o data pentru totdeauna, acest flagel al societatzii romanesti?

 14. @Draghi Puterity
  Daca e asa atunci toata presa si presiunea ar trebui sa fie pe BEC. Si binenteles pe T.Basescu daca e cazul. De ce nu se aude nimic?

  Dar eu tot nu inteleg cum de T.Basescu „scapa” de fiecare data daca chiar e asa de vinovat/diabolic…sau nu chiar asa?

 15. Ană! Probabil că nu eşti de acord cu mine, dar gândeşte-te, totuşi. Liderii responsabili, în frunte cu preşedintele de onoare, pot determina o retragere elegantă a candidaturii lui Mircea Geoană, în favoarea independentului Sorin Oprescu. Ar fi o lovitură de imagine, care ar ţine agenda eclipsând tot restul şi ar fi, mai ales, o ridicare a PSD din poziţia umilitoare în care îl ţine Băsescu. Nu-mi place să fac trimiteri, dar chiar m-ar interesa să comentezi asta, dacă vrei:

  http://roxanaiordache.wordpress.com/2009/09/30/oprescu-il-opreste-pe-basescu/

  • Roxana Iordache
   stii ce e surprinzator ??? atunci cand am citit postul tau m-am gandid sa scriu cateva randuri dar am renuntat tocmai ca sa nu se interpreteze in fel si chip…voi reveni si voi scrie. Numai bine

 16. @Tio

  Autoritatea Electorala Permanenta e controlata de o doamna Patru, un om al PD-L (vezi aici de la min 46:00). Sincer, te asteptai la altceva de la gasca asta mafiota?

 17. Am mai primit niste informatzii interesante:

  Nica a aflat ca Ministerul Turismului ORGANIZEAZA fraudarea alegerilor dupa toate regulile dezinformarii;

  au fost inventate pachete turistice exact in perioada celor doua tururi de scrutin (cu deplasari in autocar, cazare masa- unele doar pentru o zi, altele pe cateva zile; unele sunt la manastiri;) inca de acum cateva luni; desigur s-au “vandut” toate “cui trebuie” (doar e turism organizat!);

  totul s-a facut (SI) cu deturnari de foduri / folosirea de fonduri in scopuri ilicite de catre Ministerul Turismului (motiv pentru care am pus “vandut” intre ghilimele; sunt implicatt si “platitori din afara minsiterului”; mai mult nu spun deocamdata);

  – urmele deturnarii de fonduri / folosirii ilicite exista inca (a existat temerea declasarii unei anchete fulger la Ministerul Turismului);

  Nica avea nu doar datele care duceau la ideea fraudarii, dar a identificat si legatura de cauzalitate intre acele “actiuni turistice” (altfel, perfect legitime, aparent, dat fiind obiectul de activitate al ministerului condus de Udrea) si tentativa de fraudare (fara acea legatura cauzala, se ramanea la stadiu de prezumtie).

  Cred ca aceste informatzii limpezesc bine apele.

  • Draghi
   interesant si jenant ce se intampla in tara asta

 18. @Tio

  Dan Nica a revenit cu precizari. E intr-adevar vorba despre 3093 de persoane care sunt cunoscute, ale căror dosare penale nu pot fi trimise în instanţă datorită faptului că autoritatea teritorială permanentă refuză să pună la dispoziţie listele în original.

  Any comments?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.