Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 11, 2015 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Promovarea unor standarde comune în protejarea graniţelor externe ale UE reprezintă o necesitate, îndeosebi în contextul actualelor provocări legate de proliferarea ameninţărilor teroriste ​​şi presiunea crizei migraţiei

Romaphoto (17) photo (16)

Ana Birchall: Promovarea unor standarde comune în protejarea graniţelor externe ale UE reprezintă o necesitate, îndeosebi în contextul actualelor provocări legate de proliferarea ameninţărilor teroriste ​​şi presiunea crizei migraţiei

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi membru al Comisiei speciale comune pentru aderarea României la spaţiul Schengen, a participat, în data de 11 decembrie a.c., la o reuniune interparlamentară organizată la Roma de Comisia de control pentru implementarea Acordului Schengen, supravegherea activităţii Europol şi controlul şi supravegherea afacerilor în domeniul migraţiei din Camera Deputaţilor a Parlamentului Italiei. Pe agenda discuţiilor s-au aflat teme prioritare în actualul context european, precum migraţia, azilul, securitatea frontierelor externe ale UE, terorismul şi iniţiativele privind spaţiul Schengen.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a declarat că reuniunea din capitala Italiei are o miză importantă, fiindcă prin dialogul şi schimbul de idei la nivelul parlamentelor statelor membre UE pot fi identificate direcţii şi acţiuni comune, în scopul abordării şi gestionării temelor de prim-plan de pe agenda Uniunii Europene. “În ceea ce priveşte tema migraţiei şi azilului, am subliniat că România şi-a exprimat încă de la început ataşamentul faţă de principiile solidarităţii şi responsabilităţii, în contextul eforturilor comune la nivel european de a oferi un răspuns cuprinzător provocărilor pe care le ridică fenomenul migraţiei, ​​fără însă a accepta instituirea unor mecanisme permanente. Ţara noastră contribuie la eforturile comune de distribuire a migranţilor, ţinând cont de situaţia de urgenţă existentă în anumite state membre UE. Totodată, am reiterat că ​​eforturile Uniunii Europene trebuie să urmărească şi dezvoltarea cooperării cu ţările de origine şi ţările de tranzit, prin asistarea eforturilor din Balcanii de Vest, Turcia şi alte state. Astfel, este esenţială sporirea eforturilor pentru aplanarea conflictelor în vecinătatea sudică a UE, zonă care este principala generatoare a fluxurilor de refugiaţi, iar o atenţie deosebită trebuie acordată stabilizării Siriei. De asemenea, ​​operaţionalizarea hotspot-urilor din Italia şi Grecia reprezintă un demers foarte important din perspectiva prevenirii infiltrării teroriştilor, astfel încât atentate precum cele care au lovit Parisul în urmă cu o lună de zile să nu se mai poată repeta. Trebuie să existe o diferenţiere clară între migranţii economici şi cei care fug din calea războiului şi a acţiunilor teroriste”, a punctat deputatul Ana Birchall.

În ceea ce priveşte tema securităţii graniţelor externe ale Uniunii Europene, Ana Birchall a precizat că „​​România şi-a securizat frontiera externă prin implementarea celor mai bune practici existente la nivelul UE, iar situaţia actuală a crizei migranţilor arată foarte clar acest lucru”. Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a arătat că securitatea Europei rămâne o prioritate, iar “​​dezvoltarea şi promovarea unor standarde comune în protejarea graniţelor externe ale UE reprezintă o necesitate, îndeosebi în contextul actualelor provocări legate de proliferarea ameninţărilor teroriste ​şi presiunea crizei migraţiei”. Ana Birchall a subliniat că ​​prin protejarea eficientă a graniţelor externe ale UE, va fi consolidat şi securizat implicit şi spaţiul Schengen, care trebuie menţinut.

Referitor la tematica Schengen, Ana Birchall a susţinut că, în contextul ameninţărilor teroriste din ultima perioada, „este necesar un răspuns solidar şi coeziv la nivelul UE, fiind necesară ​​implementarea aquis-ului Schengen într-o manieră uniformă de către toate statele membre”. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a mai arătat că „​​România contribuie semnificativ şi pozitiv la consolidarea spaţiului Schengen, şi tocmai de aceea trebuie să devină membru Schengen cât mai curând”. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat că, în actuala conjunctură, „este esenţial să se facă o ​​distincţie clară  între spaţiul Schengen şi criza refugiaţilor, prin conştientizarea faptului că spaţiul Schengen poate fi salvat numai prin aplicarea tratatului care a stat la baza constituirii lui”.

“România acţionează deja ca membru de facto al Schengen încă din septembrie 2010, iar aderarea ţării noastre la Schengen reprezintă un obiectiv legitim, mai ales că, prin prisma recentelor evoluţii, ​​acceptarea României în spaţiul Schengen ar consolida securitatea europeană. România şi-a câştigat dreptul de a fi parte a spaţiului Schengen, îndeplinind toate criteriile tehnice prevăzute în tratate, realitate reflectată şi în cele mai recente rapoarte MCV. Tot ce solicităm este un tratament egal şi corect în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile care ne revin. Nu este corect să avem numai obligaţii fără a putea beneficia şi de drepturile cuvenite”, a completat Ana Birchall.

În ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, Ana Birchall a reiterat că „​​România va susţine un răspuns rapid şi eficient care să contribuie la combaterea fenomenului luptătorilor străini, prin intensificarea eforturilor în materie de schimburi de informaţii şi a eficientizării instrumentelor şi a mecanismelor existente în acest scop”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.