Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 17, 2014 in Politic | 0 comments

Premierul Victor Ponta ar trebui sa reprezinte Romania la Consiliul European din 20 si 21 martie

Legea 373/2013 prevede că Guvernul are obligaţia de a informa Parlamentul privind mandatul de reprezentare al României la Consiliul European. Mecanismul a fost pus la punct anul trecut de către Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, în conformitate cu practica internațională, tocmai pentru a oferi o transparenţă mai mare deciziilor care se au în vedere în Consiliu şi care afectează într-un fel sau altul fiecare român.

Preşedintele României s-a opus cu orice preţ ca această lege să intre în vigoare dar, cum era şi normal, sesizările sale la CCR au fost respinse ca inadmisibile neavând nicio bază legală.

Deşi din păcate preşedintele Băsescu nu este obligat să informeze Parlamentul cu privire la acest mandat, are totuşi posibilitatea să facă acest lucru în conformitate cu prevederile legii (Art. 18, alin. 3), însă alege să nu o facă. Nu vorbim de un aviz, vorbim de o simplă informare pe care preşedintele României o consideră probabil inutilă deşi subiectele de pe agenda Consiliului European îl contrazic.

Este ridicol şi lipsit de inteligenţă diplomatică cum preşedintele Băsescu subminează şi ignoră orice fel de autoritate a Parlamentului. Reprezentarea României la Consiliul European nu trebuie să depindă de cine se urcă primul în avionul spre Bruxelles şi cu siguranţa nu trebuie să reprezinte actul unilateral al unei singure persoane. Acest nivel de a privi lucrurile, este specific unui regim totalitarist, nicidecum unui sistem care se pretinde a fi democratic.

Trebuie spus că toate statele europene au prevederi legislative sau cutume care obligă, într-un fel sau altul, premierul sau preşedintele statului respectiv să informeze Parlamentul cu privire la mandatul de reprezentare la Consiliul European atât înainte cât şi după întâlnirile Consiliului.

Nu înţelegem de ce România trebuie să facă excepţie de la această regulă.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.