Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 13, 2012 in Economic, Featured, Politic | 2 comments

Pledoarie pentru legea insolventei personale. Modelul Lagarde

Acum apoape un an de zile atrageam atentia asupra faptului ca autoritatile s-au angajat sa nu promoveze legea insolventei personale. Iar dupa cum rezulta din draftul scrisorii de intentie care se  pregateste la Palatul Victoria, guvernul Ungureanu pare decis sa mearga in aceeasi directie.

Si asta cu toate ca legea ar putea  reprezenta un real ajutor pentru persoanele fizice care, din diverse motive, dar nu rea credinta, au probleme cu achitarea la timp a datoriilor si sunt in incapacitate de plata cum spunem noi, avocatii.

Legea privind falimentul persoanelor fizice este necesara si va ajuta persoanele fizice care au greutati financiare in special cu plata ratelor bancare. Si daca Parlamentul ar intelege ca este nevoie de un Cod al Insolventei, care sa unifice toata legislatia in materie, ce bine ar fi!!!

Culmea este ca introducerea falimentului personal este o masura pe care FMI-ul a propus-o si incurajat-o in multe dintre tarile asistate (Italia, Lituania si Ungaria sunt doar cateva asemenea exemple). Ba chiar actuala sefa a FMI, Christine Lagarde, a sustinut necesitatea reformarii institutiei falimentului personal in Franta prin legea care ii poarta numele, pentru a imbunatati modul in care functioneaza piata creditului de consum in Franta si a insanatosi economia franceza.

De unde rezulta ca ingroparea acestui proiect de lege nu poate avea decat o singura explicatie rationala: autoritatile nu apara si nu vin cu solutii pentru problemele populatiei si incearca sa arunce responsabilitatea asupra FMI. De remarcat in acest sens ca in raportul de tara din aprilie 2011, FMI nu face niciun comentariu in legatura cu angajamentul asumat de autoritatile romane, ci doar reda pozitia acestora, exprimata prin scrisoarea de intentie. “Autoritatile sunt angajate sa nu promoveze initiative legislative (cum ar fi proiectul actual al legii insolventei persoanelor fizice sau propunerea de reglementare a recuperarilor de creante) care ar submina datoriile sau disciplina”. Altfel spus, isi pastreaza neutralitatea fata de decizia  guvernului de la Bucuresti.  

Fiindca pana la urma, fiecare guvern poarta responsabilitatea propriilor politici si a efectelor pe care acestea le au asupra populatiei.

2 Comments

  1. Vin alegerile parlamentare. Nu rămâne decât ca PSD-ul să promoveze această iniţiativă legislativă. Este destul timp pentru a se elabora şi finisa un astfel de proiect de lege până la o formă definitivă şi numai bine de depus în Parlament… şi sper că-l voi vede „la faţă” în campania electorală.

  2. Stimata doamna,

    trebuie sa faceti ceva in sensul asta sa apara si la noi aceasta lege . suntem executatii europei de catre cei care in tara lor (austria)au aceste legi si pe ai lor nu-i pot executa.

    va vor multumi in rugaciunile lor multi romani daca faceti ceva in acest sens .

Trackbacks/Pingbacks

  1. “Aici suntem ăştia ai noştri, mămică, de când ne ştim” « Motanul Incaltat - [...] e savuros si il recomand a fi citit integral si in original. Se arata, printre altele, ca: ““Am greşit,…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.