Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 3, 2010 in Politic | 3 comments

„Plecarea unei generatii”

 

România ar fi trebuit să poată mult mai mult. Ar trebui să fie mai mult decât o ţară în care arestul preventiv e cel mai bun start pentru o carieră politică. Cei care ne conduc se declară neimpresionaţi de faptul că oameni de valoare părăsesc România din cauza lor. Cercurile sunt închise şi nu se ating. Între cercurile astea va rămâne o ţară mai săracă, mai dezorientată şi mai desprinsă de idealurile pentru care mulţi dintre noi muncim de o viaţa ” scrie si Cosmin Alexandru intr-un articol pe cat de dur pe atat de real, articol care, cu siguranta merita citit. Cioran spunea ca “Trebuie sa iti alegi locul unde vrei sa iti ratezi viata“. Cam pe aceiasi linie s-au putat si discutiile cu studentii de la ASE.

3 Comments

  1. Totusi… prea multa pasivitate… Chiar si gestul de a pleca reflecta acest lucru. Eu imi pun intrebarea de ce acesti oameni, care au realizat in mod cinstit ceva in tara asta, muncind, de ce nu cauta sa gaseasca si solutii, asta apropo de implicarea societatii civile. Nu ma simt acum pregatit sa comentez tot articolul D-lui Alexandru.. dar se degaja din acesta un pesimism exagerat, un abandon, o stare de inutilitate existentiala resimtita acut (ce sa mai faci in tara asta…? nimic. mai bine pleci…). Foarte trist articolul, cat si titlul. Totusi… hai sa mai glumim putin: pai ce facem, ultimul stinge lumina? 🙂 . Nu cred ca reprezinta asta o atitudine. Lucru ce demonstreaza lipsa unor idei, lipsa unor repere in societatea romaneasca. Chiar si in legatura cu „locul unde sa-ti ratezi viata”, dar de ce trebuie sa ti-o ratezi? De ce acest sentiment (sau cum sa-i zic?) de ratare? Trebuie, totusi, mai mult optimism. De ce sa nu-ti zici in fiecare zi ca esti foarte excelent in treaba pe care vrei s-o faci? De ce nu o astfel de atitudine? Pentru ca, pana la urma, genul asta de atitudini pesimiste nu duc nicaieri. Mai ales ca n-ai de unde sa stii daca in alta parte va fi mai bine. Mie mi se pare ca societatea civila produce numai vorbarie, dar nu produce si solutii la diversele probleme cu care se confrunta societatea, decat dezbateri sterile. Nu stiu daca asta e si impresia Dvs.; as fi curios, va rog sa-mi permiteti, sa aflu. Putem invata de la Occident ca, in momente dificile (ca au fost si sunt si acolo asa ceva), au existat oameni care, daca au avut un cuvant de spus, au spus. Fara sa-si puna problema sa plece in alta parte. Ci au cautat, fiecare dupa propriile lui puteri, sa contribuie la progresul social si economic al tarilor lor. Conducatorii unei tari, asa cum a demonstrat Istoria, sunt vremelnici. Problemele cu care se confrunta o tara, indiferent de natura acestora, pot persista mai mult timp, vreme indelungata. S-au schimbat regimuri, conducatori, dar problemele pot sa ramana, daca nu se gasesc solutii spre progres. La noi nu se observa aceasta preocupare, ci abandonul, plecarea. La noi omul este interesat cel mai mult de propria lui bunastare, sa aiba el cat mai multi bani. Din aceasta cauza este ignorat (chiar si de catre toate guvernarile postdecembriste) interesul general.

    • Sincer i-mi pare rau despre voi cei ca tine care chiar vretzi sa va ratatzi viatza! Probabil ca asta este vocatzia voastra dar cred ca a asimila emigrarea (care este un gest unilateral shi de mare curaj) cu pasivitate este o o manipulare de tip COMUNIST pe care societatea a indus-o in subconshtientul tau shi probabil in a multora din generatia Iliescu. Nu uita Motanul Incaltzat ca viatza (ta shi atuturor) pe acest pamant este doar una shi merita sa o traieshti in linishte shi pace. Eu, ca multzi altii nu am mai acceptat (ceea ce voi inca mai acceptatzi) ca sa fim batjocoritzi shi umilitzi in Romania shi atunci am ales sa traim altundeva unde suntem respectatzi shi apreciatzi.

      Sa auzim numai de bine!

  2. Unii nu vrem sa ne intoarcem pt ca dorim sa traim experienta unei culturi diferite decat cea in care ne-am nascut. This is what EU is about after all…or should be 🙂
    Ma gandesc ca poate ar fi cazul ca RO sa devina atractiva pt straini si sa-si puna pb ca migratia neta sa fie negativa, nu doar sa se lamenteze ca pleaca populatia(Cosmin are dreptate, nu avem ce face).
    Discutiile cu studentii au avut loc in sediul facultatii de Cibernetica, la parter exista un „Internet Access Center” sponsorizat integral de guvernul sud coreean(vizitati-l), un mod inteligent de a atrage fortza de munca cu inalta calificare, dar si capital. Si au strategia asta inca de pe vremea cand se confruntau ei insisi cu problema migratiei spre Japonia si SUA si erau „developing country”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.