Pages Menu
Categories Menu

19 Comments

  1. Ana,
    Tipul care comenteaza e un liberal care vorbeste de numai jumatate de problema. In general spunind jumate de adevar e echivalent cu o minciuna. Debt limit nu e probelma – e deficitul guvernului (trebuie sa imprumutam 40 de centi din fiecare dolar pe care il cheltuim) – asta creste datoria americii (si necesitatea maririi debt limit). Datoria asta poate fi platita in doua feluri – tiparind bani (putem face asta dar devalorizeaza dolarul peste o anumita suma de bani tipariti) sau pasind-o copiilor. Republicanii (mai ales cei populisti din tea party) au cerut sa facem sacrificii sa reducem cheltuielile guvernamentale ca conditie a maririi din nou a debt limit. Probabil ca stii acuma ca au reusit si Obama in general a cedat dorintelor lor.

    E opozit de Rominia – in R guvernul taie si populatia se plinge , aici guvernul vrea sa cheltuiasca in nestire si populatia (o destul de mare parte a ei) vrea sa stringa cureaua si sa plateasca datoria externa…

    • @marian
      „Debt limit nu e probelma – e deficitul guvernului”
      Cum sa nu fie debt limit o problema? Guvernul SUA plateste 300 miliarde $ pe an doar dobanda pentru datoria asta. Deci chiar daca au deficit* zero tot mai trebuie sa tipareasca 300 miliarde pe an. Si dupa toate astea tot nu isi platesc nimic din sold, platesc doar dobanda.
      * cand vb. de deficit nu iau in calcul plata dobanzile

      „Republicanii (mai ales cei populisti din tea party)”
      Cei din Tea Party nu sunt populisti. Ei vreau sa se respecte constitutia, sa treaca la aur si sa reduca taxele. Populistii in general dau pomene la oameni. Tea Party nu vrea sa dea pomene la un anumit grup de persoane.

      • Adrian,
        Uite pointerul la budgetul din 2010
        http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_federal_budget
        se pare ca interesul este 6% dar s-ar putea ca numarul sa nu fie corect.

        Populist e inteles in spiritul SUA – cel putin unde traiesc (sudul floridei) toti americanii
        vor sa stringa cureaua si sa plateasca datoria – tea party e foarte popular aici chiar cu americani cu venituri destul de reduse. In plus populism este mai putin guvern (la fel in spiritul sua)

        • @marian
          „vor sa stringa cureaua si sa plateasca datoria – tea party e foarte popular aici chiar cu americani cu venituri destul de reduse.”
          Tea Party e popular, nu populist. E o diferenta mare.

          „In general dobinda pe care ti-o platesti tie insusi nu e considerata de economisti ca avind efect direct la debit.”
          Pai nu ti-o platesti tie insuti. Nu e vorba de o persoana singura. Asta e doar o masura de a ascunde din datorii.

          Daca datoriile astea chiar nu au nici o importanta, atunci de ce mai trebuie platite?

          • Adrain,
            corect – populist. Pentru o persoana care e in afara rominiei de 25+ ani greseli de limba romina sint normale (ma trezesc de multe ori incercind sa traduc din engleza in romina – n-am crezut ca e posibilpina cind nu se intimpla)

            cele mai mari „”datorii”” sint la fondul de pensii (social security) – daca incasarile de la angajati care le platesc la fodul de pensii , virsta de pensionare se modifica etc . practic nu trebuie sa utilizezi astea niciodata. La fel cu fondul medical pentru pensionari (medicare) . Plus sint vreun trilion si ceva in QE (quantitative easing – cred ca acolo a fost greseala lui S&P) care practic sint bani care s-au tiparit deci nu o datorie reala.

            De aceea problema este ca nu avem un buget balansat (cheltuim mai mult decit incasam si trebuie sa modificam asta).

            Ce crezi ca se intimpla daca miine din absurd toti debitorii externi vor veni si vor cere banii imediat?(4 trilioane). Ne va lua probabil vreo saptamina sa tiparim banii astia ….

            Problema este ca nu e o solutie pentru nici o tara fie SUA sau Rominia sa cheltuiasca mai mult decit incaseaza…

  2. Nu. Paul Krugman crede ca Obama pierde de fiecare data. Trimiterea la poker nu e intimplatoare.
    O clasa politica paralizata de tema sau strivita de interese e concurata acum de populisti bine organizati politic. Singura speranta e ca USA va functiona economic in ciuda politicienilor.

    http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/07/31/my-get-rich-scheme/

    Salutari!

  3. Draghi,
    Datoria SUA nu e chiar externa – doar 4 trilioane (2 la china si 2 la restul lumii ) sint externe. 10 trilioane sint interne (banii de pensii , medicali , banci , persoane private si cred ca vreun trilion si ceva sint banii din quantitative easing 1 si 2 – termen sofisticat pentru banii tipariti in plus in ultimii doi ani ).
    Lucrul care ma deranjeaza cel mai mult la democrati este ca nu vor sa accepte sa adauge un amendament la constitutie referitor la necesitatea trecerii unui buget echilibrat. Este incredibil cite idei proaste si programe sociale fara sens latura liberala a partidului democrat creaza. Daca in momente de mare prosperitate nu conteaza , in momente de austeritate conteaza.
    Exemplu – California dominata de democrati si liberali. Au trebuit sa taie bani de la scoli si in consecinta sa creasca tuitiile la facultati (o mina de republicani i-au blocat sa creasca taxele asa cum vroiau) dar – noul dean al unei facultati si-a dat salariul lui traditional de $400000 + tot soiul de cheltuieli platite desi guvernatorul democrat l-a rugat sa ia si el mai putin (universitatile aici sint independente) iar acum liberalii tocmai au trecut o lege prin care in California se introduce ca materie obligatorie in scoli istoria homosexualilor! Noi bani noi profesori , noi cheltuieli – sa innebunesti – China va pregati noi ingineri iar SUA istorieni ai homosexualitatii.
    Am votat cu Obama dar am ajuns si eu la concluzia ca trebuie controlat in ce naiba cheltuieste banii sa nu avem guvernul federal urmind exemplul rau al californiei.

  4. Ar trebui sa reuseasca… O alta solutie? Dar care sa fie aceea…? Eu cred ca ar reusi daca s-ar lucra cu seriozitate, cu responsabilitate de acum inainte si dand dovada de solidaritate cu categoriile defavorizate, am in vedere si programele guvernamentale strategice in privinta sanatatii, ca sa dau un exemplu. Plata unei asemenea datorii imense, acest efort, nu poate fi pus numai pe seama populatiei. Ar fi, dupa cat socot, si contraproductiv. Ar trebui sa fie un efort al intregii natiuni americane, iar cei bogati si foarte bogati ar trebui sa inteleaga momentul si sa contribuie mai mult la acest efort. Insa, evident, trebuie lucrat intr-un mod competent. SUA ar trebui sa tina seama si de ceea ce ar insemna un esec, ce repercursiuni ar avea pe plan international, pe toate pietele financiare, inclusiv in Europa. De aceea si vorbesc de responsabilitate, grija in abordarea problemelor. Situatia e foarte ingrijoratoare…
    N-as exclude o cooperare SUA-China in aceasta privinta, mai ales deoarece chinezii sunt foarte interesati de continentul american – piata de desfacere, afaceri, parteneriat economic, financiar. Eu nu cred ca o tara precum China isi poate permite ca SUA sa intre in colaps. Nici SUA nu-si permite. In cazul in care SUA ar intra in default Europa ar fi profund afectata de acest fenomen.
    Dar… dureaza… pana se va redresa complet. Dar, totusi, sa speram ca primii pasi spre redresare au fost facuti.

    • Imi pare rau sa te dezamagesc :-)). Nu taxe. Taieri din cheltuielile medicale (nu pantru saraci dar pentru pensionari – Madicare nu Medicaid) si taieri de la militari.
      Sper ca China NU va mai baga banii in SUA ! Mai bine i-ar folosi la ei acasa sa creasca nivelul de trai ai populatiei lor ! Asta ar duce la valorizarea yuanului si DEVALORIZAREA dolarului ! Excelent – vor crea mai multe slijbe in SUA si vom importa mai putin junk (gunoi) chinezesc.
      Dar sint comunisti dispusi sa-fi foloseasca populatia ca sclavi ca sa ia over de world si acum ultima lor pasiune este sa „”ajute”” EU. Good luck!
      Noi daca avem nevoie de bani putem sa-i tiparim! (deja se discuta de QE3 – quanitative easing 3 – numire sofisticata prin care trezoreria americana emite bonduri de imprumut si le plateste cu bani noi tipariti – asta numai ca sa tina track de citi bani noi tipareste ) rusii cam au dreptate si ne purtam ca niste cowboy cu un credit card – se pare ca noii politicieni americani sint dispusi la sacrificii. Si democratii vin totusi cu unele lucruri bune . Obama a semnat in lege obligativitatea ca masinile care vor fi produse sa mearga 50 mile pe galon in 5-10 ani (75 kilometri la 3 litri cred).
      Nu – cei care fac bani nu trebuie taxati mai mult – altfel creativitatea si incentivul sa lucrezi mult vor disparea.

      • @marian
        Tiparirea de bani conduce la inflatie, deci la scaderea puterii de cumparare. Se pot tiparii bani, dar trebuie avut mare grija.
        Pe de alta parte, eu nu am spus ca cei care fac bani ar trebui taxati mai mult. Am spus ca cei bogati si foarte bogati ar trebui sa inteleaga momentul si sa contribuie mai mult la acest efort. Pentru ca e clar ca cel care are multi si foarte multi bani, ar trebui sa contribuie mai mult, deoarece numai in felul acesta se pot inregistra venituri bugetare mai mari. Nu e totul numai sa tai cheltuielile. E si asta o solutie, ii afecteaza insa pe cei cu venituri mici si medii, dar defectul ei consta si in faptul ca numai taierile nu garanteaza venituri mai mari la buget. Sa ne gandim la un lucru: era bine cand fermele mari (subliniez asta), adica cele cu venituri proprii mai mari de 500.000$/an, primeau subventii de la stat, nu? Pe de alta parte sa ne gandim ca SUA e dependenta de importurile de petrol, iar statul trebuie sa aiba bani pentru asta. Dar sunt numai cateva exemple.
        In general vorbind, oamenii obisnuiti – ordinary people – exact asa gandesc – ‘less money, less work, because otherwise it’s not stimulating’. Insa ei gandesc asa referitor la venitul lor propriu, care este mic in comparatie cu cel al miliardarilor ce castiga enorm de pe urma muncii acestor oameni obisnuiti si care mai beneficiaza si de facilitati din partea statului, de subventii, tot felul de stimulente fiscale si nu numai. Iar daca vorbim de solidaritate, atunci si cei bogati ar trebui sa manifeste solidaritate, mai ales acum, intr-un moment foarte dificil. Altminteri ar ramane o masa foarte mare de oameni nenorociti de aceasta criza, dar ei, cei bogati cu adevarat, ar fi, in continuare, neatinsi, fara sa le pese de soarta milioanelor de oameni care sufera, si nici nu se va rezolva problema. Eu, cand m-am referit la China, aveam in vedere ca aceasta solidaritate ar trebui sa se manifeste si pe plan mondial, indiferent de sistemul politic, in vederea gasirii celor mai bune solutii de iesire din aceasta criza. Tocmai pentru a se reechilibra economia mondiala. Intre tari exista tot felul de conexiuni, inclusiv economice si financiare, iar ceea ce se intampla in China, Zona Euro, SUA sau Japonia, sau Marea Britanie poate afecta si celelalte state. Cu alte cuvinte, daca se stranuta la New York, i se poate raspunde cu un Hello! la Zurich… Ceea ce se intampla pe pietele financiare ne priveste, pana la urma, pe toti, iar situatia trebuie echilibrata.
        Eu am spus asa: plata unei asemenea datorii imense, acest efort, nu poate fi pus numai pe seama populatiei. Ar fi, dupa cat socot, si contraproductiv. Si asta pentru ca cei bogati si foarte bogati, care detin capitaluri mari, putere financiara mare sunt putini in raport cu marea masa a populatiei. Deci marea masa a populatiei nicicand nu va putea plati o datorie atat de mare, macar s-o mai reduca putin si sa se echilibreze treaba. Pentru ca nu au forta financiara. Cat poti sa-i ceri baiatului care lucreaza la o benzinarie, sau fetei care lucreaza intr-un fast-food? Sau unui mic patron ce are si el un motel. Mi se pare nerealist sa pui pe seama lor plata unei datorii atat de mari. Si, evident, problema va ramane tot nerezolvata iar dezechilibrele vor persista. Practic, dupa parerea mea, salariile pot ramane in continuare neatinse, chiar si preturile, desi marii capitalisti (pentru ca vorbesc acum de marele capital) ar suferi o pierdere, dar nu una semnificativa, pentru a se ajunge la normalitate. Altfel s-ar putea sa fie haos si acest haos sa inceapa sa-i afecteze si pe ei mult mai mult, decat un sacrificiu temporar, dar care le-ar putea aduce ‘poimaine’ beneficii cu mult mai mari, iar pentru populatie asigurarea salariilor si locurilor de munca, si un nivel de trai bun.
        Situatia anormala actuala din punct de vedere economic si financiar, si nu numai in SUA, dar si in lume, este expresia unor politici proaste si, hai sa le zic asa, anormale. De aceea politicile trebuie sa revina la normalitate, pentru ca si situatia sa revina la normal. Cu politici proaste, n-are cum sa se imbunatateasca situatia. Deci daca politicile se vor imbunatatii, si sper ca Obama si Partidul Democrat sa aiba si sustinere din partea Partidului Republican+ Tea Party, atunci vor reusi, cel putin ar creste foarte mult sansele de reusita, ceea ce nu e putin lucru. Intr-un moment greu, fara a afecta democratia, dezbinarea politica ar trebui mult atentuata pentru ca sansele de reusita sa creasca, iar eu cred (cel putin sper) ca natiunea americana e capabila de acest lucru.

        • Motanul Incaltat,

          E greu sa explici ce se intimpla si exista o perceptie diferita a lucrurilor. Te asigur eu ca nu se discuta de taierea salariilor – 90+ din economie e privata anyway , statul nu are nici o legatura cu pretul petrolului ca nu el importa (firme private) , majoritatea miliardarilor americani (Gates , Buffett etc) si-au donat averile pentru opere de binefacere – vezi http://givingpledge.org/ – poate convingi si niste miliardari romini s-o semneze :-)).

          Hai sa traduc in echivalent rominesc ce se intimpla aici – Tea Party si republicanii au strigat (si au cistigat) – ne-am saturat ca Elenele Udrea ale noastre sa risipeasca banii din taxe pe tot felul de proiecte aiurite si proaste! – sa folosim banii astia risipiti sa platim datoria… Intr-un nutshell e atit de simplu!

      • Creativitate in a face tot felul de scheme ponzi greu de deosebit de afaceri legale si benefice?

        Iar cu banii tipariti treaba mai tine doar atata timp cat economiile emergente mai cred ca economia americana e puternica si finantele stabile.

        Problema SUA e ca piratii financiari care au fost trecuti in legalitate incepand cu Reagan nu mai pot asigura cresterea exponentiala la care ii obliga sistemul lor doar sugand bunastare din tari mici si slabe. Asa ca au inceput sa devoreze chiar tara care e tine spatele, inclusiv din p.d.v. militar, SUA. Vor mai reusi cel mult sa puna pe butuci Europa, dar nici asta nu le va rezolva problema decat pe un timp limitat. Dupa care e game over.

        • Draghi,

          Scheme Ponzi? Un intreg guvern al Greciei secondat de UE a facut o schema ponzi …(nu spune ca i-a sfatuit o firma din SUA – EI au cerut treaba asta).

          Ultima data (ieri) am auzit ca EU va tipari de asemenea bani.

          Nu fi „”ingrijorat”” de devorarea SUA – te pot asigura ca in afara stirilor din ziare sau de la TV situatia nu este de loc rea – scopul ziarelor si a televiziunii este senzationalul care nu are o legatura prea mare cu realitatea …..

          • Sectorul privat are datorii de 34 trilioane. Asta inseamna peste 280.000$ pe persoana care lucreaza in sectorul privat.

            Lasa televiziunile si propaganda, numerele nu mint.

          • OK, am inteles. Bursa nu a cazut de fapt, e totul o inventie jurnalistica.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.