Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 15, 2017 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

Participarea la dezbaterea cu tema „Securitatea energetică a UE. Participarea României la Uniunea Energetică”, organizată de Institutul European din România

Participarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall,  la dezbaterea cu tema „Securitatea energetică a UE. Participarea României la Uniunea Energetică”

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat astăzi, 15 februarie 2017, la dezbaterea cu tema „Securitatea energetică a UE. Participarea României la Uniunea Energetică”, organizată de Institutul European din România (IER).

În alocuțiunea sa, ministrul delegat Ana Birchall a menționat că tema abordată este una de interes major atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană, din perspectiva identificării și adoptării celor mai potrivite instrumente menite să asigure atingerea unor obiective concrete ale Strategiei privind Uniunea Energiei.

Totodată, ministrul delegat pentru afaceri europene a menționat că dezbaterea organizată de IER reprezintă un bun prilej de a dezbate modalitățile optime de promovare a priorităților României în interiorul UE în domeniul energiei și de a aprofunda înțelegerea viziunii UE privind diplomația energetică.

În context, ministrul delegat Ana Birchall a evocat că „pentru România este importantă crearea Uniunii Energetice în limitele și competențele prevăzute de Tratatele europene. Este importantă respectarea dreptului de stabilire a mix-ului energetic național, neutralitatea tehnologică și dreptul fundamental de acces la energie electrică a tuturor membrilor UE, la prețuri stabile, accesibile și competitive”.

În intervenția sa, oficialul MAE a subliniat că dosarul Uniunii Energetice are o relevanță deosebită și din punctul de vedere al procesului de pregătire a exercitării de către România, în primul semestru al anului 2019, a Președinției Consiliului UE. „Obținerea unei Președinții de succes constituie un obiectiv de interes național, fiind necesar un efort convergent și o mobilizare pe multiple nivele de implicare a întregii societăți, inclusiv a mediului academic, în ansamblu. În acest sens, energia este un domeniu în care România beneficiază de un potențial semnificativ, țara noastră având o contribuție relevantă la creșterea securității energetice la nivel regional”, a conchis Ana Birchall.

Totodată, a arătat că întărirea capacității administrative a diplomației României în sectorul energiei și promovarea unor politici naționale și europene de bună guvernare a sectorului energetic vor genera o economie competitivă, bazată pe un consum energetic sustenabil și eficient.

În încheiere, ministrul delegat Ana Birchall a salutat inițiativa IER de o organiza o asemenea dezbatere, care are rolul de a sprijini fundamentarea pozițiilor de țară pe care România, în calitate de stat membru, le promovează la nivel european și de a informa public actorii interesați, implicit pentru facilitarea procesului de definire a priorităților viitoarei Președinții a UE.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/40499

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.