Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 18, 2013 in Politic | 0 comments

Participare la Conferinta interparlamentara privind Guvernanta economica si financiara a Uniunii Europene de la Vilnius (II)

Ana Birchall, deputat PSD: Strategia economică a Guvernului României se bazează pe o combinaţie între ajustare fiscală calitativă şi creştere economică inteligentă

 

Deputatul PSD Ana Birchall a participat, în calitate de Secretar al Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, la prima Conferință interparlamentară privind „Guvernanța economică și financiară a Uniunii Europene”, desfășurată la Vilnius între 16 și 17 octombrie.

Ana Birchall a luat cuvântul în două sesiuni de dezbatere care au avut ca teme „Stabilirea cadrului adecvat pentru guvernanţa economică post-criză în Uniunea Europeană” și „Consolidarea bugetară şi reformele structurale în Europa: bilanţ şi perspective”.

Deputatul PSD a arătat, în cadrul primei sesiuni de dezbatere, că în urma crizei financiare au fost evidenţiate „slăbiciunile structurale ale instituţiilor cu atribuţii în gestionarea monedei unice”.

Parlamentarul social-democrat a spus că „eforturile întreprinse pentru consolidarea disciplinei fiscale, creştere economică echilibrată şi soluţionarea crizei sunt de apreciat, dar constatăm că toate acţiunile realizate sunt asociate cu o serie de asimetrii, care afectează finalizarea cu succes a proiectului in ansamblu cu, ar fi susţinerea fermă a măsurilor de consolidare fiscală, faţă de relativ slabele iniţiative de încurajare a creşterii economice; supravegherea fiscală severă, faţă de supravegherea macroeconomică mai permisivă; tratamentul sever aplicat deficitelor externe, faţă de tratamentul mai blând al excedentelor externe; tratamentul sever al datoriilor suverane, faţă de tratamentul relaxat al datoriilor private. Ne îngrijorează ritmul lent al reformei care îşi propune realizarea unei Uniuni Economice şi Monetare reale şi profunde, mai ales în ce priveşte Uniunea Bancară, dar şi scopul neclar al acestei reforme şi în particular, perspectiva incertă a asumării în comun a riscurilor şi a realizării stabilităţii financiare, în cadrul Uniuni Economice şi Monetare. Mecanismul de solidaritate propus recent, este destinat să amelioreze funcţiile de ajustare mai degrabă la nivel naţional, în vreme ce avem nevoie de soluţii comune, la nivel european.

În cea de-a doua sesiune a conferinței, deputatul Ana Birchall a precizat că „principalul răspuns la criză a fost o combinaţie între consolidarea fiscală şi reformele structurale, dar rezultatele sunt discutabile”.

Secretarul Comisiei pentru Afaceri Europene a subliniat că „în România, strategia economică a Guvernului, se bazează pe o combinaţie între ajustare fiscală calitativă şi creştere economică inteligentă”.

Ana Birchall consideră că „România îşi va continua corecţia fiscală mutând accentul spre mecanisme care să asigure o disciplină fiscală continuă, prioritizarea investiţiilor publice, mai buna gestiune a cheltuielilor publice şi reforme durabile în sistemele de educaţie şi sănătate. Creşterea economică inteligentă, pune accentul pe investiţiile în energie, infrastructură şi agricultură. Vor fi acordate stimulente pentru investiţiile private în sectoare care produc valoare adăugată mare şi domenii de excelenţă în ce priveşte competitivitatea. Creşterea ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune reprezintă cheia sporirii capacităţii de investiţii, creşterii a competitivităţii şi creării de noi locuri de muncă”.
Din delegatia Camerei Deputatilor au mai facut parte deputatii Florian Nicolae si Mihai Aurel Dontu.

 

Echipa A.B.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.