Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 11, 2013 in Politic | 1 comment

Participare Forum Europa Politica organizat de PES Activists Romania

Felicitari PES Activists Romania!

Cateva idei din interventia d-nei deputat Ana Birchall din cadrul Forumului Europa Politica.

Felicitari lui Victor Negrescu si echipei pentru acest frumos eveniment. Aveti toate motivele sa fiti mandrii de voi! Multumesc pentru onoarea de a  participa astazi la o dezbatere extrem de importanta.

Ideea de Statele Unite ale Europei este una care transcende peste generatii. Aceasta a fost formulata de-a lungul secolelor de o serie de ganditori, dar si lideri politici marcanti. In secolul al XX-lea necesitatea unei uniuni la nivelul Europei a fost adusa in discutie tot mai des, chiar si de catre presedinti americani, cel mai important in acest sens fiind Woodrow Wilson. Acesta era un promotor al unitatii statelor lumii care, din punctul sau de vedere numai intr-o „asociatie” de state puteau sa isi garanteze reciproc protectia si ajutorul.

Viziunea lui Wilson cu privire la asocierea statelor intr-un singur organism a fost dusa mai departe de parintii Uniunii Europene de astazi, Robert Schuman si Jean Monet. Acestia au fost artizanii unui proiect care in timp s-a dovedit unul castigator, aducand linistea continentului european si a milioane de cetateni.

La ora actuala Europa se afla intr-o situatie delicata, incercand sa isi revina dupa criza economica ce s-a abatut asupra lumii, care a avut consecinte sociale importante.

Pentru a putea trece peste greutatile economice pe care realitatile sociale ni le infatiseaza trebuie ca toate statele membre ale Uniunii Europene sa coopereze pentru un viitor economic prosper, pentru o Europa care sa serveasca intereselor cetatenilor.

Europa a cunoscut in ultimii ani un val al masurilor drastice de austeritate. Populatia europeana a fost lovita dur de aceste masuri, nivelul lor de trai reducandu-se vertiginos. Principala directie in care s-a actionat de catre majoritatea guvernelor europene a fost aceea a taierilor.

Prin promovarea unor politici de austeritate la nivelul statelor europene s-a ajuns ca in acest moment sa vedem in tot mai multe tari importante din Uniunea Europeana crescand sentimentul antieuropean.

Frica instaurata in mintea oamenilor care isi vedeau locurile de munca amenintate de imigranti a sporit acest sentiment. Aceasta intensificare a sentimentului antieuropean a facut ca nationalismul, si partidele extremiste, sa creasca.

O ascensiune a nationalismului face ca la nivel european sa aiba loc o individualizare a statelor. Antieuropenismul poate pune in pericol ideea de State Unite ale Europei.

In asemenea momente grele pentru intreaga lume, Europa are nevoie de mai multa solidaritate si de accentuarea eforturilor pentru imbunatatirea nivelului de trai al cetatenilor.

Politica promovata de socialistii europeni face tocmai acest lucru, pune accent mai mult pe cetateni, incercand sa reduca decalajul intre austeritate si politicile sociale. Printr-o reducere a masurilor de austeritate se poate obtine o redresare economica. In acest fel se poate ajunge la o crestere economica si la un nivel de trai ridicat.

Oamenii nu pot avea incredere in structurile suprastatale daca masurile luate la nivelul acestora le afecteaza viata de zi cu zi, le pun in pericol bunastarea. De aceea masurile de austeritate care au impanzit Europa nu pot aduce la un loc cetatenii europeni, care tot timpul se vor simti, ca urmare a acestor masuri, amenintati de vecinii lor.

O politica fiscala si bugetara de la nivel european prin care sa nu se promoveze austeritatea poate fi vazuta ca un punct pozitiv intr-o eventuala coagulare a cetatenilor europeni. Imbunatatirea vietii cetatenilor este cea mai buna modalitate de a reduce antieuropenismul si de a demonstra ca Statele Unite ale Europei sunt o solutie viabila.

Romania poate reprezenta un model pentru statele membre ale Uniunii Europene. De la venirea la puterea a USL, cetateanul a trecut in prim planul masurilor adoptate de guvern. Noua politica abordata de USL a facut ca lucrurile sa se schimbe in Romania. Avem in acest an o crestere economica de 0,7%, rata somajului care a scazut anul trecut la 7%, de la 7,4% in anul 2011.

Guvernul Romaniei a demonstrat ca pot fi luate masuri care sa mentina o disciplina fiscala prin reducerea cheltuielilor bugetare, nu doar prin taierea de la populatie.

De asemenea, Uniunea Europeana trebuie sa isi creasca competivitatea, in aceasta perioada de globalizare accelerata. UE nu poate sa piarda teren in fata zonei asiatice, a celei americane, si sa nu faca nimic. Daca nu se pune accent si pe cresterea competivitatii, rolul UE poate fi drastic diminuat la scara globala.

Sentimentul apartentei la o structura suprastatale este dat de legaturile pe care ti le creezi in acea structura. Regiunile din Romania isi pot gasi corespondeti in regiunile altor state, care sa le semene din punct de vedere economic, social si demografic. Aceasta asemanare intre regiuni duce la cresterea sentimentului apartenentei la o structura de nivelul Uniunii Europene.

In zilele noastre statul nu mai poate rezolva problemele cetatenilor asa cum o pot face regiunile. Statul national devine elementul de identitate pentru o natiune, administratorul central, insa cooperarea la nivel international se face intre regiuni.

Apropierea oamenilor la nivel european nu se poate realiza la nivel statal. Aceasta trebuie sa se faca prin intermediul unor institutii mai apropiate de ei, de institutiile regionale.

Statele Unite ale Europei a fost un vis. Astazi mai mult ca oricand putem spera la o unitate a statelor membre ale Uniunii Europene. Cadrul international este unul care sa permita acest lucru. 

Importanta alegerilor europarlamentare de anul viitor, alegeri in care trebuie sa ne luptam ca PSD ca castige cel mai mare numar de mandate.

  • Echipa A.B. 

 

1 Comment

  1. D-na Birchall, ce credeti ca ar trebui facut pentru sporirea performantei si competitivitatii invatamantului universitar si a mediului academic din Romania? Care credeti ca ar fi principalele probleme cu care se confrunta invatamantul universitar romanesc? Aceleasi intrebari si in privinta cercetarii stiintifice de la noi. Cum vedeti solutia, sau solutiile, de imbunatatire a situatiei existente in aceste domenii de activitate?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ce s-a discutat la Forumul național PES Activists România 2013 - Kristofer.ro - [...] Ana Birchall, secretar al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților a României, a adus în discuție ideea Statelor…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.