Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 24, 2009 in Politic | 22 comments

Parlament unicameral…

unibicameral_map

…cu maximum 300 de parlamentari si referendum in ziua alegerilor prezidentiale.

Ce parere aveti? Ce se ascunde, daca se ascunde ceva, in spatele acestor propuneri venite din partea lui Basescu?

Personal consider ca se impune revizuirea Constitutiei, micsorarea numarului de parlamentari dar nu pot fi de acord cu momentul ales pentru  a dezbatete si adopta asemenea modificari extrem de importante pentru statul de drept…prea multa campanie electorala folosind, superficial, teme extrem de importante pentru societatea romaneasca. Inca nu sunt sigura cu unicameral v. bicamerala dar da sunt sunt de acord cu micsorarea numarului de parlamentari asa cum am propus si noi inca din 2005.

22 Comments

    • Bibliotecaru
      lipsa de respect fata de ce si fata de cine?

  1. base vrea sa mai creasca cu vreo 2 puncte in sondaje, si cu siguranta va reusi; populatia acestei tari va judeca dupa popria-i intelegere („bravo Base, le-ai taiat inca o data macaroana parlamentarilor, care cheltuie bani de la buget si nu se mai satura”)

    sa vedeti de n-o fi asa….

    PS Base a lovit exact la punctul sensibil al electoratului, ce mai conteaza daca asta nu e prea ok dintr-o elementara logica!
    Pe de alta parte, de ce 2 camere? dati-mi exemple concrete la ce a ajutat pana acum sistemul bicameral si ce s-ar fi intamplat daca era sistem unicameral…

    • Smart and Funny
      Candidatul Basescu „s-a miscat bine ” cu aceasta tema…nenorocirea este ca si aceasta tema importanta va fi bagatelizata de luptele electorale

  2. Dispret pentru un popor mult prea umilit si mult prea ingaduitor fata de derapajele Lui si ale clicii Lui, ura si teama fata de democratie – alta decit cea „populara”, de tip ceausist… Si in plus: incultura, prostie agresiva, interese strict personale, de „trib”…

    • Lulutza
      pe fond nu cred ca este gresit sa se discute de necesitatea modificarii Constitutiei …singura problema este ca si aceasta tema va fi omorata de patima electorala…prea multa ipocrizie din partea multor politicieni care folosesc teme importante pentru avantaje personale meschine…acest lucru trebuie sanctionat si pana nu vom face acest lucru ne meritam soarta

  3. O analiza serioasa pe marginea acestei teme aici. Cei care au citit Romania Europeana o cunosc deja, insa merita citit si articolul amintit pentra ca explica si motivatiile lui Basescu.

    • Draghi
      corecta analiza

  4. Parlamentul este vulnerabil in fata atacurilor politicianiste ale lui Basescu. Propunerea acestuia face parte din campania electorala … atat si nimic mai mult. Totusi, cred ca ar fi bine sa se faca o analiza mai serioasa cu privire la costurile unui parlamentar; nu ma refer aici la salarii ci la costurile generale ale cladirii parlamentului … stiu ca sunt imense. Poate ar fi mai bine ca in respectiva cladire sa se mute si alte institutii de stat ( cum ar fi de exemplu guvernul sau ministerele ).

    • George -escu
      absolut de acord cu tine…multumesc pentru post si astept sa mai scrii

  5. @ AnaB

    Păi nu v-am indicat link-ul? Acolo scrie exact… 😀

    Vorbesc despre lipsă de respect faţă de instituţiile statului, implicit faţă de cetăţenii României.

    În momentul în care propui un referendum în ziua alegerilor prezidenţiale „ca să fie mai ieftin”, dar, din punctul de vedere al Constituţiei, o lege constituţională nu are de ce să fie iniţiată în urma unui referendum pentru că oricum este necesar un referendum după adoptarea legii de către parlament… mi se pare o lipsă de respect. Ce economie se face dacă organizezi un referendum în plus decât este necesar?

    Conform Constituţiei domnul Boc trebuia să-i propună domnului Băsescu revizuirea Constituţiei şi preşedintele trebuia să iniţieze o lege constituţională. Constituţia nu vorbeşte despre nici un referendum făcut înaintea declanşării procedurii de elaborare a legii constituţionale, tocmai pentru că este necesar un referendum la final.

    • Bibliotecaru
      corect..scuze nu am vazut link-ul.

  6. Pentru o buna reprezentativitate a unei natiuni asa de complexe cum e a noastra, Parlamentul e bine structurat.
    Aceasta este Romania:
    -peste 21 mil de cetateni
    – o buna parte in alte tari UE
    – dintre care multi fara a fi in angajati legal si implicit rezidenti nu tocmai in regula
    – in tara avem o geografie asa variata
    – zone economice cu specificul lor(zona energetica Valea Jiu, zona portuar-turistica Dobrogea, zona Campia Romana – pericol de desertificare, probleme agricole)
    – zone etnico-istorice(Tinutul secuiesc, Banat, Hateg, Maramures)
    – mari categorii profesionale(mineri, lucratori in agricultura – ambele supra dimensionate, avand nevoie de recalificare)
    – categorii profesionale defavorizate in raport cu calificarea (doctori, profesori)
    – categorii de varsta(tineri, pensionari, populatie activa – toti cu probleme specifice)
    – nu in ultimul rand left-hand thinkers si right-hand thinkers ca sa discutam in spirit parlametarist
    Va trebui sa schimbam sistemul de reprezentare pt a-l face mai PRACTIC, insa odata cu regandirea administratiei teritoriale! Procesul de care vorbesc se numeste in engleza „Devolution” si inseamna transferul din puterea centrala catre Regiuni:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Devolution
    Abia apoi putem vorbi despre reducerea parlamentului national, DAR in niciun caz despre unicameralism.
    Tari f avansate, dar mici si nici pe departe la fel de complexe structural ca Romania isi permit un parlament unicameral, insa oricum cu un numar MARE de reprezentanti raportat la populatie:
    -Suedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_parliament
    -Finlanda: http://en.wikipedia.org/wiki/Parliament_of_Finland
    Iata cume in Olanda:
    „Parties may choose to compete with different candidate lists in each of the 19 electoral districts, but as seats are allocated on national rather than district level, most parties have almost identical lists in all districts with candidates running nationwide”(http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Representatives_of_the_Netherlands)
    E ca si cum la noi in fiecare colegiu ar candida cam aceiasi oameni din partea fiecarui partid! Asa e in camera inferioara a parlamentului olandez si serveste interesele categoriilor socio-profesionale, intrucat intr-o tara de suprafata asa mica si omogena nu prea conteaza zona, ci categoria persoanei de reprezentat. E un exemplu din care ne putem inspira partial.
    Olanda mai are si Senat, care insa e ales de parlamentul din provincii:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Senate_of_the_Netherlands
    Concluzia mea e ca reducerea reprezentativitatii in RO este o involutie, fiind facuta inainte de descentralizare.

    • Ovidiu,
      multumesc pentru o analiza asa de buna din care si eu am invatat cateva lucruri si cu care sunt de acord pe fond. De acord ca trebuie facuta intai descentralziarea…dar si de descentralizarea asta se vorbeste de cel putin 10 ani si nu s-a fcut nimic ca la noi e sort national sa vorbesti si sa nu faci nimic…daca aveam deja descentralizarea realizata acum puteam atrage si mai usor bani de la UE pt ca stii bine ca acesti bani se dau mai usor pe regiuni…spun lucrul asta din 2004.

  7. Ana B:
    cica Machaivelli ar fi spus:”scopul scuza mijloacele”
    si in politica romaneasca se aplica deseori aceast sfat dat de „Principe” cu ceva timp in urma
    sa dau exemple din toate taberele de asemenea comportamente „unfair”?

    PS” trebuie sa precizez urmatoarele:
    -nu simpatizez cu niciun partid politic, insa am simpatii, oameni politici (printre ei se numara si Ana Birchall), cu care m-as identifica (ca gandire si conduita), indiferent de partidul politic din care fac parte.
    -am fost (oarecum) fan Basescu, dar m-a dezamagit in momentul in care si-a implicat fiica in politica; o spun fara patima, fara pasiune, au trecut vremurile in care serveam politica pe paine, undeva prin 90-2002
    -intre timp, cica m-as fi maturizat, poate oi fi devenit mai putin implicat in fenomen, si pot spune ca ma simt relativ ok, un factor de stres disparand din viata mea cotidiana.

  8. Buna dimineata Ana B …
    Daca Referendumul pe chestiunea parlamentului unicameral va avea loc la aceeasi data cu Prezidentialele ,e posibil ca Basescu sa poata transa problema alegerilor prezidentiale din primul tur ..De ce ? Pentru ca votantii din mediul rural si multi din cel urban nu stiu ce e aia parlament unicameral…dar inteleg toti ca Basescu vrea sa dea afara mai multi parlamentari din parlament ,sa reduca numarul acestora pentru a economisi banii „poporului suveran „….in conditiile in care a mentionat in motivatiile sale faptul ca multi parlamentari sunt corupti …inducand la plebe ideea ca tocmai aia vor pleca odata cu noua forma a Parlamentului…
    Orice act de vointa al presedintelui ,electoratul naiv si needucat il percepe ca pe un act de curaj si potenta prezidentiala ..in cazul nostru Basescu ..care face ordine in tara si-i starpeste pe cei corupti….
    Ar mai fi un argument …Electoratul roman in majoritatea sa nu a uitat trecutul Referendum cand PDL si Basescu au apelat din nou la puterea poporului ,adica la ei ,astia nebagati in seama de autoritatile locale si de parlamentari ..pentru a-l salva de ticalosii 322 care vor sa-l dea jos ….
    E posibil ca acest electorat in majoritatea sa sa perceapa acest nou referendum ca pe referendumul trecut …Basescu apeleaza la popor ,ii cere sprijinul impotriva parlamentului corupt si acesta voteaza da …nu pentru unicameral ci pentru a-l „salva”pe Basescu inca odata de ticalosia parlamentarilor ….Vor vota da pe Referendum si da pentru Basescu…in aceeasi idee ….Practic Basescu acuza si terfeleste parlamentul in campania prezidentiala amestecand tema parlamentului unicameral cu tema alegerilor prezidentiale ….suprapunandu-le pentru a crea confuzie i randul electoratului caruia deja ii place sa voteze pe un cuvant interesant Referendumul presedintelui …si pe teme pe care nu le cunoaste …parlament unicameral ….suna frumos si interesant …aceste componenta ii ridica in proprii ochi alaturi de ipocrita idee ca ei conteaza in actul prezidential ,parlamentar si guvernamental…
    Intreb pe cei avizati de aici :
    O initiativa parlamentara pe aceeasi tema …de schimbare a Constitutiei pentru a avea un parlament unicameral si redus ca numar nu face inutil demersul lui Basescu ? O initiativa parlamentara imediata sustinuta de PSD,PNL UDMR si probabil si de unii din PDL…..Un act politic care sa o ia inaintea consultarii parlamentului pe tema Referendumului de catre Basescu …care astfel isi poate vedea visul implinit …Alegeri prezidentiale simultane cu Referendumul …..
    O initiativa parlamentara …Tema : Modificarea Constitutiei pentru a schimba forma Parlamentului …din bicameral in unicameral …Pe initiativa parlamentara totul poate suferi modificari cu ocazia lucrarilor comisiei de schimbare a Constitutiei ….
    Motivatia initiativei parlamentare : buna functionare a legislativului ,economia lui Basescu..bla,bla,bla …
    O zi frumoasa

    • Cmorosanu
      ca intotdeauna „prinzi” si analizezi subiectele „fine” si adevaratele motive din spatele acestei initiative…este evident ca Basescu a lansat aceasta tema pentru beneficii personale directe si imediate. Intrebarea mea este de ce ceilalti au dormit in front cand acest subiect a fost lansat si de noi in 2005??? daca doar lansam initiative si nu le ducem la bun sfarsit asta e…sa nu ne mai plangem dupa. Revenind la ce spui tu perfect de acord…se doreste crearea de confuzie in randul electoratului si manipularea lui etc etc si tare imi e ca rezultatul este cam acelasi ca si cu alte teme de interes national si de o asemenea importanta: la final vor fi adoptate niste masuri care nu au nimic de-a face cu realitatea si cu necesitatea de stabilitate pentru aceasta tara: vezi votul uninominal, pachetul pe educatie, descentralizarea, legile sigurantei nationale etc etc

  9. Sarut mana ….Am postat mai devreme in legatura cu o initiativa legislative a PSD sau PNL pe aceeasi tema ca a Presedintelui Basescu ,inainte ca acesta sa „consulte” parlamentul in legatura cu tema unicameralului si referendumul…care sa faca nul de drept referendumul si sa contracareze dorinta electorala a lui Basescu de a se tine referendumul in aceeasi zi cu alegerile parlamentare…
    Postarea mea a disparut …Eram curios daca e in spam cum am mai auzit pe alt blog sau e vreo cenzura din alta directie ….
    Poate ma luminezi
    O zi buna si frumoasa

    • cmorosanu
      ar trebui sa stii ca eu nu cenzurez mesajele. Pot fi aprobate sau primi raspuns cu intarziere prentru simplul motiv ca doresc ca eu sa raspund la aceste mesaje si nu altcineva sa o faca in numele meu.
      Am primit un singur mesaj pe aceasta tema care este postat. Daca nu este te rog sa il retrimiti si cu siguranta va fi postat.
      Singurele mesaje care nu au fost aprobate de-a lungul timpului au fost mesajele scrise „la comanda” sau cu un limbaj care nu este permis pe acest blog.

  10. Sarut mana
    Nu ai inteles …Nu am acuzat blogul si nici stapana sa ….Am mare incredere in tine…Sincer ..Tare as vrea sa nu se realizeze smecheria lui Basescu cu Referendumul la data dorita de el ….
    O seara frumoasa

    • cmorosanu
      smercheria se realizeaza pentru altii au dormit in front…ca ne place ca nu ne place trebuie sa recunoastem ca a fost un sah dat de Basescu…asta nu inseamna ca ceea ce ai spus si tu si alti prieteni de pe acest blog nu este corect…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.