Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 30, 2010 in Politic | 8 comments

,,Pachetul” în valoare de 45 de miliarde de euro pentru Grecia a eşuat!

Asa cum scriam intr-un articol precedent, acest pachet financiar de salvare al Greciei de la faliment este mai mult o masura de mantuiala, pe termen scurt, si nu o solutie. 

Dinamica neplăcută a datoriilor din zona euro este în mod fundamental deflaţionistă atâta timp cât Germania încearcă să menţină o aparenţă de ordine fiscală. Acest lucru reprezintă cu siguranţă efectul unor politici duse de liderii germani care încerca să gaseasca solutii, solutii care insa trebuie sa aiba în vedere reticenţa populaţiei din Germania privind planul de salvare al Greciei in conextul UE.

Vom asista la o interventie gen „optiune nucleara” din partea Bancii Central Europene?

Lectia pentru Romania: România ai fost atenţionată! Iar sfatul este „Mergi spre pietele comerciale din Asia, in special China !” dacă România doreşte să asigure o creştere semnificativă pe termen lung.

Mai multe detalii intr-un articol publicat in standard.ro

 

8 Comments

  1. Grecia e cea mai prost gestionata tara din Europa in perioada de dupa razboi .
    Vor fi necesari cel putin 100 de miliarde de euro pt a salva Grecia.

    Europa pare sa ezite. Eu cred ca Europa vrea sa bage in fatza FMI. Doar FMI poate impune masurile necesari la o asa amploare si duritate. Doar FMI poate suporta, fara prea mari consecinte, pierderile la capitolul popularitate pe care impunerea unor astfel de masuri le aduc.

    Europa si UE pot devini indirect responsabil pt masurile de austeritate.

  2. Bine ai venit pe standard.ro!

    In alta ordine de idei: nu vine si pachetul de 120 de miliarde?

    • Adrian Stoica
      da vin si cei 120 milidarde si cred ca vor fi anuntati pana pe 9 mai desi Germania inca ezita.

  3. Nu as spune ca ce a facut Germania a fost de mantuiala, ci mai degraba ca a fost un bluf ratat. Prin pozitia dura de la inceput, au incercat sa ii intimideze pe bubuli. Nu le-a iesit. Era de asteptat, baietzii astia au nervii tari si e terenul lor, e ceea ce fac toata ziua, dat „sec” (poate detaliez intr-o alta postare cu ce „carti”).

    Acum suma care va trebui platita pentru salvarea Greciei, si intre timp a intregului sistem Euro, a crescut de cateva ori. Ieri seara ajunsese la 140 miliarde plus promisiunile date unor mari banci ca daca vor ajuta la rezolvara crizei, statul si UE o vor lasa mai moale cu impozite pe speculatzii, li alte lucruri care s-ar fi dorit sa intre in vigoare din toamna.

    Pe scurt – Germania – Bubulii – 0:1

    • Draghi
      Eu m-am referit la faptul ca nu era o solutie pe termen mediu si lung sau un model de solutie si pt alte tari…bine concluzionat. Multumesc

  4. N-as spune ca e 0:1 citind ultimele stiri.
    Declaring Greece faced a choice „between collapse or salvation,” Finance Minister George Papaconstantinou announced a three-year public sector pay freeze, further cuts in civil servants’ benefits, higher sales and fuel taxes, an increase in the effective retirement age and reductions in pensions.

    Practic grecii vor trebui sa stringa cureaua foarte tare.Efect on R? probabil ca banii destinati diverselor programe de integrare vor fi redusi (e o cantitate limitata de euro to go around).

  5. @marian

    Cum spuneam, fortza normativa a faptelor, va face ca unele tzari sa isi piarda suveranitatea in stabilirea propriului buget.

    Daca Romania va ajunge in aceasta situatie nu stiu, cred ca mai are inca o marja de manevra pentru a evita acest lucru, insa sub conducerea inepta a lui Basescu (guvernul Boc nu exista de fapt) nu e exclus ca situtia economica din Romania sa degenereze rapid, atat de mult incat sa ajungem din urma Grecia. De data aceasta nu cred ca Mugur Isarescu (BNR de fapt) va mai putea compensa dezastrul economic prin masuri monetariste asa cum a facut-o de atatea ori in ultimii ani.

    Depinde si de ce vor face bubulii daca Grecia va fi salvata. Vor lovi mai departe Portugalia, Spania si Italia pentru a distruge Euro, sau se vor replia atacand „democratiile emergente din noua Europa” si eventual Marea Britanie. Desigur e posibil sa atace pe ambele fronturi situatia lor fiind disperata. Daca esueaza, politicul le va pune seaua, pe ambele parti ale Atlanticului, si astfel vor pierde mult din controlul mondial pe care l-au castigat in urma globalizarii.

    Germania a pierdut in fatza bubulilor in sensul ca putea sa obtina acelasi efect in Grecia cu mult mai putini bani daca nu ar fi mers la bluf. In plus ar fi avut mai mult timp sa se pregateasca pentru atacul asupra Portugaliei, Spaniei si Italiei. Ca sa fiu corect trebuie insa sa amintesc ca decizia de a blufa a fost determinata si de alegerile din landul Nordrhein-Westfalen (9.05.2010), alegeri cu rol de test pentru actuala coalitie de guvernamant. Totusi, dupa parerea mea, o masura neinspirata care o sa o coste scump pe cancelarul Merkel.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Romania pe urmele Greciei? « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] bune analize pe care le-am citit despre situatia din Grecia, despre imprumuturile aberante care au falimentat Grecia ($1.2 trillion…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.