Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 7, 2016 in International, Politic, Social | 0 comments

Orice formă de violență trebuie condamnată cu fermitate

1

Astăzi am participat la o dezbatere pe tema provocărilor pe care le întâmpinăm în implementarea Convenției de la Istanbul, unul dintre cele mai eficace instrumente de combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Dezbaterea organizată de Ministerul Afacerilor Externe împreună cu Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse mi-a oferit posibilitatea de a prezenta rolul Parlamentului în implementarea angajamentelor internaționale asumate de România prin semnarea și ratificarea Convenției de la Istanbul. Personal, sunt hotărâtă să susțin mai departe lupta împotriva violenței cu toate mijloacele care îmi sunt la îndemână. Consider că orice formă de violență trebuie condamnată cu fermitate, ceea ce am și încercat până acum din poziția mea în Parlament prin proiectele depuse (legea egalității de șanse) sau cele susținute în dezbaterile din plen (înăsprirea sancțiunilor celor care se fac vinovați de acte de violență domestică).

În ce priveşte implementarea prevederilor Convenţiei de la Istanbul în legislaţia noastră, un pas important a fost organizarea Grupului de lucru care îşi propune să identifice şi să analizeze modificările legislative necesare care să facă din Convenţia de la Istanbul un instrument efectiv şi funcţional pentru România. La prima ședință a grupului, desfăşurată pe 30 august anul acesta, la care au participat reprezentanţi ai ministerelor de resort, membri ai ONG-urilor de profil, reprezentanţi ai ambasadelor, actori instituţionali cu experienţă în domeniul reglementării violenţei domestice precum şi reprezentanţi din mass-media, ne-am propus să realizăm o hartă a schimbărilor legislative prioritare necesare pentru armonizarea legislației românești cu principiile Convenției de la Istanbul. În acest sens, împreună cu partenerii noștri de la UNICEF, am propus o listă de priorități pe care sperăm să o perfecționăm și să o îmbogățim împreună cu toți actorii implicați în acest proces complex.

Am făcut un pas important în această luptă împotriva violenţei prin intrarea în vigoare a Convenției de la Istanbul și sunt mândră că toate eforturile instituționale și personale au fost încununate de succes. În aceeași direcție, cu prilejul depunerii instrumentelor de ratificare a Convenției, am discutat cu partenerii noștri de la Consiliul Europei oportunitatea organizării unei conferințe regionale pe tema violenței împotriva femeilor și a violenței domestice la începutul anului viitor, la finalul căreia 2017 să fie declarat „Anul fără violență”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.