Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 14, 2009 in Politic, Profesional | 3 comments

Optiuni pentru UE post 2009

Am primit pentru comentarii acest studiu-raport.

Este un studiu alcatuit de colegii membrii Policy Network si are la baza peste 30 de articole/studii realizate de persoane care stiu ce spun si scriu.  In 9 martie a.c. studiul- raport a fost prezentat si comentat public de David Miliband, Ministrul britanic de Externe, Frans Timmermans, Ministrul danez de Afaceri Europene si alti colegi precum Lucakas Tsoukalis, presedinte ELIAMEP si Stephen Wall, fostul reprezentant britanic la UE .

Studiul-raport este cam lung …dar credeti-ma pe cuvand ca merita citit.

Astept comentariile voastre pana la sfarsitul lunii. In aprilie va fi publicat (deci pana la publicarea va rog sa nu il citati) si distribuit tuturor factorilor decidenti din UE si SUA.  Multumesc

3 Comments

  1. Subiectul este atit de complex incit nu stiu daca un comentariu de om simpu poate fi pertinent. Autorii , care sint niste adevarate somnitati in politica si economie descriu si comenteaza foarte profesional situatia actuala si eventualele cai de consolidare ale EU.Ce nu spun ei ,si nu o va spune probabil nimeni oficial,este faptul ca desi la suprafata marile puteri sustin consolidarea unei uniuni europene,pe din dos gindesc altfel. Statele Unite, care cam fac ce vor in lume ar avea pe cineva care sa le bage pumnul in gura, si asta nu le prea convine. Rusia care de asemenea era o putere mondiala(si este inca) a pierdut destul teren prin destramarea imperiului, nu mai are nevoie si de o europa unita care daca se realizeaza asa cum trebuie ar devansa-o in ierarhia mondiala.Si multe altele.
    Exista opinii care sustin(desi eu nu le cred)ca aceasta criza mondiala a fost declansata intentionat pentru a submina intr-un fel consolidarea europei. Asa cum se vede si in studiu apare acel „poporul meu este prioritar” care in conditii de criza poate deveni un motiv de slabire a unitatii, de creere al unui alt curent (din partea tarilor mai slab dezvoltate) care vor spune „pai daca nu ne ajutati,cu ce drept veniti sa ne impuneti reguli?” si in acest fel de generare a unui cerc vicios sau daca vreti a unei spirale decendente in ceea ce priveste increderea ca Europa Unita este o solutie si nu o problema politica.Nu va fi usor dar sa speram ca cei ce se pricep vor gasi solutii si metode adecvate pentru a avea succes.

    • vasile
      este un subiect complex si care va avea destul de mult impact….cu siguranta „un comentariu de om simplu” cum spui tu (desi la cum va stiu eu…daca a avea caracter si valori inseamna simplu….atunci da accept sintagma asta) este extrem de important pentru ca aceste studiu raport se doreste a fi bazat pe realitati.

  2. Am citit si eu documentul. E bine scris, evita limbajul de lemn. Totusi nu mentioneaza cateva probleme importante si contine unele contradictii subtile. Pe scurt:

    – O mare problema care nu e suf. mentionata e birocratizarera UE. Si nu ma refer acum la exemplu clasic cu standardizarea marimii prezervativelor ci la miriadele de prescriptzii de tot felul care sufoca nu numai IMM-urile ci incet-incet si societatea. Parca cineva incearca sistematic sa inlocuiasca bunul-simtz cu reguli rigide si de multe ori absurde.

    – E destul de cinic sa se vorbeasca despre protectionismul directionat impotriva UE atata timp cat si UE procedeaza exact la fel.

    – Legitimitate UE sufera si din cauza fortzarii integrarii prin mecanisme neoliberale. Ar trebui facut mai mult pentur integrarea culturala.

    – O identitate europeana va exista atunci cand va exista un dusman comun. Desigur, daca acesta nu va fi perceput ca un pretext pentru legitimarea unui stat politienesc cum se cam intampla acum.

    – E foarte greu de a aduce globalizarea ca argument pozitiv. Scandalul NOKIA din Germania e cel mai bun exemplu.

    – O integrare cu mai multe viteze e intr-adevar o solutie pragmatica, insa tensiunile inerente pe care le produce se bat cap in cap cu ideea de identitate europeana.

    – UE ar putea puncta pe ideea unor masuri anti trust care sa fie clar in folosul populatiei.

    – Intr-adevar e nevoie de personalitati puternice cu visiuni europene.

    – Pt. afirmarea ca putere globala a UE s-ar putea profita de actuala criza pentru a fortza regularizarea pietelor financiare. Daca insa formula care va rezulta va favoriza mai mult unele tari membre decat pe altele (da, ma gandesc la Romania), adio unitate europeana.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.