Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 27, 2015 in International, Politic | 0 comments

Obiectivul Schengen este un nou moment crucial pentru realizarea căruia trebuie să lăsăm deoparte conflictele politice

schengen2_01

Cancelarul Germaniei Angela Merkel l-a primit la Berlin pe preşedintele României Klaus Iohannis. Una dintre temele principale pe agenda discuţiei a fost admiterea ţării noastre în spaţiul Schengen. Chiar dacă Angela Merkel a preferat un răspuns evaziv la solicitarea preşedintelui Iohannis privind susţinerea parcursului ţării noastre, România are datoria ca prin toţi actorii instituţionali implicaţi – Preşedinţie, Guvern, Parlament – să continue eforturile de integrare completă în UE. În acest sens, aderarea la Schengen este un obiectiv esenţial.

România îndeplineşte toate criteriile pentru a fi primită în Schengen. Mai precis, ţara noastră a implementat Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) pentru securitatea cetățenilor europeni. România, deși nu este membru Schengen, și-a asumat toate obligaţiile ce decurg din utilizarea SIS încă din noiembrie 2010, acționând ca un membru de facto al spațiului Schengen și participând activ inclusiv la programul pilot de control al frontierelor. Obiectivul Schengen este un nou moment crucial pentru realizarea căruia trebuie să lăsăm deoparte disputele şi conflictele politice.

Am arătat şi cu alte ocazii că, pe teme prioritare pentru România, aşa cum a fost cazul aderării la NATO sau al integrării în Uniunea Europeană, politicienii pot acţiona în solidar şi cu responsabilitate. Sper, de asemenea, că în baza Legii 373/2013, între preşedinte şi Parlament, prin Comisia pentru afaceri europene, să existe consultări pe mandatul de reprezentare a României în Consiliul European. Atât ca deputat, cât şi în calitate de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, voi fi implicată activ în susţinerea tuturor demersurilor de aderare, astfel încât ţara noastră să fie primită cât mai curând în spaţiul Schengen.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.