Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 9, 2011 in Politic | 6 comments

O singura Camera in Parlament

sau nu? Aceasta-i intrebarea. Personal sustin o Camera a Deputatilor care sa se ocupe de procesul legislativ la care sa se adauge o camera a Senatului (gen Camera Lorzilor din UK )a carei principala atributie sa fie politicile generale, strategice, de dezvoltare nu sa isi dea cu parerea pe o lege care a fost sau nu votata in Camera Deputatilor! Parerea voastra?

6 Comments

 1. In opinia mea la noi nu se justifica sistemul bicameral, de ce?
  1.Procesul legislativ de la noi este oricum lent ,o lege sta cu anii prin birourilel te miri carei comisii sau carui sef de de comisie,2 camere ar insemna si inseamna deja super incetinirea procesului legislativ.
  2. Sa zicem ca se pastreaza sistemul bicameral cu o departajare mai clara a rolului celor 2 camere la ce ajuta asta? ati vazut vreo dezbatere seiroasa in care sa zicem una din camere a infirmat solutia data de cealalta ? de obicei sunt foarte rare aceste cazuri si se voteaza la fel ceea ce inseamna ca pastrarea sistemului cu 2 camere este inutila .
  3. De obicei sistemul bicameral are sens mai ales in tarile federale (Germania de ex.)in statele unitare se adopta mai degraba sistemul paralamentuli unicameral cel mai semnificativ exemplu in acest sens este Franta.

 2. Personal, aş vrea ca toţi demnitarii din România să nu mai fie plătiţi, de la consilieri locali şi primari până la parlamentari!!! De asemenea, sunt de acord cu păstrarea celor două camere, dar cu atribuţii bine definite!!! Cât priveşte nr de parlamentari… un deputat la 80000 de cetăţeni cu drept de vot şi un senator la 240 de mii de cetăţeni cu drept de vot!!! Actuala împărţeală, după nr de locuitori, este aiurea!!!

 3. Ana,
  Parca am auzit ca a fost un referendum pe tema asta si s-a votat o singura camera. „”vox populi , vox dei”” (daca imi mai aduc aminte bruma de latina). Nu conteaza daca o camera e o idee buna sau proasta dar a sfida a decizie a populatiei luata prin referendum e a ataca bazele democratiei.

 4. Cred ca parlamentul ar functiona mai eficient daca parlamentarii ar fi impartiti in grupuri si fiecare grup sa se ocupe de un anumit domeniu.Atentia trebuie sa fie indreptata,spre luarea de masuri ca sa nu mai existe frauda in alegeri.Sper sa nu se mai intimple ca un partid care nu a participat la alegeriUNPR sa intre in parlament pe usa din dos.

 5. Noi putem discuta, dar care e treaba presedintelui sa initieze proiecte din astea?! Mai ales exact in timpul alegerilor in care persoana sa candideaza?! Sa ne lase in pace cu parlament bi, cu judetze mici, etc, pt ca reforma administrativa nu se face pe timp de criza! Un oportunist si atata. Nu ca cei care il latra pe la Antene ar fi mai buni. Dimpotriva!
  Dar ce vrea sa faca este echivalent cu a reforma statul pe timp de razboi. Adica el vrea sa dea afara functionarii de la Consiliile Judetene ca sa faca un sistem regional mai supulu, pe timp de criza?!

 6. Oricum o camera sau doua camere depinde oarecum de ce doreste poporul.
  In US scopul a doua camere este sa INCETINEASCA procesul politic si sa-i tinem cit mai mult (pe politicieni ) inactivi – departe de viata cu zi cu zi si de industria privata.
  . E un sistem balansat – de cite ori ii apuca de exemplu pe cei din camera representantilor democratia (sau conservatorismul ca acuma) senatul ii frineaza si viceversa. Senatul in plus are o gramada de reguli aditionale care permit chiar si in cazul unei minoritati mici sa blochezi o lege (filibuster etc.) . Mergeti pe doua camere…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.