Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 5, 2013 in Politic | 0 comments

O promisiune din campanie. Astazi m-am tinut de cuvant!

Astazi am adresat o interpelare ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu privire la situația comunelor Florești și Dealu Secării, comuna Alexandru Vlahuta, din județul Vaslui.

Situația vasluienilor din cele două localități este una foarte complicată, afectandu-le grav existența de zi cu zi. În campania electorală, toti locuitorii satelor Floresti si Dealul Secarii au cerut un singur lucru: să fie clarificată această problemă. Am promis vasluienilor din aceste frumoase localitati situate in colegiul meu, că voi depune toate eforturile pentru a fi luată, de către autoritățile competente, decizia dorită de domniile lor. Astazi, depunand prima interpelare din mandatul meu de parlamentar, m-am tinut de cuvant!

În luna ianuarie a anului 1990, conform protocolului înregistrat la nr. 42 din 30.01.1990, a avut loc predarea arhivelor satelor Floreşti şi Dealul Secării de către comuna Alexandru Vlahuţă către comuna Poieneşti, dar ca urmare a cererilor locuitorilor din cele două sate, arhivele sunt din nou predate comunei Alexandru Vlahuţă prin Deciza nr. 43 din 17 februarie 1990, semnată de primarul comunei Poieneşti, Creişan Popescu şi de către secretarul judeţului Vaslui.

În urma acestei predări, toate instituţiile judeţului Vaslui au pus în aplicarea Legea nr. 18/1991 privind fondul funciar pentru satele Floreşti şi Dealul Secării, către comuna Alexandru Vlahuţă, astfel se face o nouă hartă cadastrală unde suprafaţa terenului celor două sate este inclusă în suprafaţa comunei Alexandru Vlahuţă, motivând adresa nr. 1734/09.09.2010 unde suprafaţă comunei Alexandru Vlahuţă creşte, iar suprafaţa comunei Poieneşti scade.

Pe baza noii hărţi cadastrale sunt întocmite şi eliberate titluri de proprietate, documentaţii cadastrale, dar instituţiile abilitate nu au actualizat harta cadastrală a comunei Poieneşti, astfel încât suprafaţa celor două sate apare scriptic şi la comuna Alexandru Vlahuţă şi la comuna Poieneşti. În vederea clarificării acestui aspect, locuitorii satelor Floreşti şi Dealul Secării au strâns semnături pentru menţinerea celor două sate la comuna Alexandru Vlahuţă şi pentru organizarea unui referendum.

În anul 2005 a fost organizat un referendum, care a avut ca obiectiv principal trecerea satelor Floreşti şi Dealul Secării de la comuna Poieneşti la comuna Alexandru Vlahuţă; la acest referendum au participat 1323 din totalul de 1361 alegători prezenţi la vot care au fost de acord cu trecerea celor două sate la comuna Alexandru Vlahuţă, obţinându-se un procent de 97%, dar care nu a putut fi validat întrucât alegătorii comunei Poieneşti nu s-au prezentat la vot, înregistrându-se un absenteism total.

 Satele Floreşti şi Dealul Secării au rămas de facto la comuna Alexandu Vlahuţă şi de iure (de drept) la comuna Poieneşti, aceasta situatie constituind o grava problemă administrativă. Există probleme cu banii alocați pentru învățământ, cu încasarea subvențiilor agricole sau cu actele necesare micilor întreprinzători.

De asemenea, este de menționat că, deși toate facilitatile oferite cetățenilor celor doua sate vin din partea comunei Alexandru Vlahuță prin efort propriu, în fapt taxele și impozitele sunt încasate de catre primăria comunei Poienești.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fenomene care nu se intamplau in Romania… « Motanul Incaltat - [...] un politist in zona…? Ala ar fi putut s-o omoare… De observat ca si politistul a avut de furca,…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.