Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 2, 2009 in Politic, Social | 10 comments

O parte insemnata din ajutorul financiar acordat bancilor de catre institutiile financiare internationale trebuie sa mearga in deblocarea creditelor, in special a creditelor pentru achizitionarea unei locuinte

Recent, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii au lansat un program coordonat, pe doi ani, in valoare de pana la 25 miliarde de euro destinat bancilor si companiilor din Europa Centrala si de Est.

(Detalii aici: 25_de_miliarde_de_euro_pentru_estul_europei-74924.html); aici: Bancile-din-UE-ne-crediteaza-mai-avantajos si aici: vin_25_de_miliarde_de_euro_in_estul_europei-75134.html.

Asa cum am mai aratat in cateva-stastistici Romania va fi serios lovita de aceasta criza desi nu prea multi au curajul sa recunoasca acest lucru, ceea ce mi se pare extrem de periculos si lipsit de leadership si viziune.
Multi tineri nu vor mai putea sa isi achizitioneze o casa desi au muncit si economist pentru a-si implini acest vis.
Nu mi se pare corect ca oameni care s-au chinuit sa economiseasca pentru a-si putea cumpara o casa in care sa-si intemeieze o familie sa vada cum economiile lor se duc pe apa sambetei.
Tocmai de aceea este imperativ ca o parte insemnata din banii alocati bancilor de catre cele trei institutii financiare internationale, impreuna cu fondurile europene destinate acestor programe, sa fie folositi pentru deblocarea creditelor, in special a creditelor pentru achizitionarea unei locuinte.
Astfel, bancile care isi au sediul in Romania, trebuie sa fie fortate sa foloseasca cu prioritate acesti bani in deblocarea creditelor, in special a creditelor destinate cumpararii unei locuinte.
Guvernantii romani trebuie sa inteleaga ca a trecut timpul declaratiilor belicoase/populiste si a venit randul faptelor: ajutor real acordat tinerilor si familiilor tinere in special pentru achizitionarea primei case. Investitia in tineri si in familia tanara trebuie sa fie o investitie si o prioritate strategica a statului roman…dar nu numai pe hartie asa cum a fost pana acum.

10 Comments

  1. Pentru ca nu exista, din mai multe motive, pirgii prin care sa poata fi fortata mina bancilor ar trebui propusa infiintarea unui institut/banci de credit care apartine statului si care concureaza cu bancile private atit la risc cit si la dobinzi. Ele exista in alte tari europene…

    Sau ne „valsam” in fracuri prin criza 😉

    Cei care au acum puterea vor fi „pedepsiti” de alegatori pentru criza indiferent de sursa sau vina si de asta nu au interesul sa vorbeasca de criza mai mult decit cred ei ca e necesar.

    • tio,
      poti sa „fortezi” mana acestor banci prin interventia Bancii Nationale prin politici tintite deoarece acesti bani sunt destinati de catre institutiile financiare internationale tocmai pentru a atenua criza..ori aceste banci nu trebuie sa „stea” pe acesti bani ci ar trebui sa deblocheze creditele.
      ideea ta despre infiintarea unui institut/banca de credit nu e rea… CEC poate de execmplu actiona in acest sens concomitent cu celelalte politici bancare

  2. in perioade de criza banii se retrag intai de pe pietele emergente(care sunt mai volatile). nimeni nu prea sta sa dezbata, isi retrage banii si gata.
    pe langa asta, stim cu totii ca bancile romanesti sunt niste sucursale, filiale ale unor banci straine, ca deciziile nu se iau la Bucuresti. asa ca nu poate exista o solutie romaneasca la problema asta. Romania e o economie de periferie.
    daca ar baga guvernul sau nu stiu cine 1 miliard intr-o banca in RO, banca respectiva ar lua banii si i-ar folosi cum ar dori(in alta parte a lumii sa acopere o gaura).

    toate discutiile despre sistemul financiar, despre banci nu ne privesc pe noi(ca romani). Romanii nu au controlul problemei. spre exemplu, echipele de fotbal romanesti sunt controlate de patroni romani. deci se poate discuta despre fotbal(nu despre banci) pt ca aici romanii inca au controlul si pot face ceva.
    incotro fotbalul romanesc?

  3. Ideii si solutii exista intodeauna dar ramine de vazut daca vrem sa le importam/adapam si folosi 😉
    Am aici un exemplu off-topic…. si vreau sa te fac atenta asupra unui fenomen interesant (are legatura cu pasivitate, schimbare, petitia ta)
    E vorba de netroots (http://ronormalitate.wordpress.com/netroots/)
    Fenomenul/Spirtul netroos ar fi mai acceptat daca ar fi promovat de persoane mai cunoscute si respectate (tu?, am scris si lui Eduard).
    Eu cred ca are o sansa (am citit literatura pomenita in text) dar depinde in ultima instanta de noi(romanii) ca oameni, de orizontul nostru…

    • tio
      am intrat pe adresa data de tine si la o prima citire pare interesant. este ce am propus eu sa facem dupa noiembrie: sa ne adunam cu totii, de oriunde suntem, si cel putin virtual in prima faza dar nu numai pt ca uite eu sunt acasa sa impunem schimbarea.c e zici te inhami la proiectul asta?

  4. Ma inham la orice care poate aduce schimbare in Romania… sau macara putina energie pozitiva 😉
    Scriu pe adresa de mai sus.

    • tio
      multumesc e un inceput foarte bun
      astept mesajul tau

  5. livium
    urmaresc comentariile tale de cind ai inceput sa scrii pe blogul Anei si observ ca fie consideri Romania ca fiind o tara fafra pic de identitate fie ii consideri pe romani buni doar sa discute fotbal si subiecte de scandal ieftin. Nu crezi ca ar fi cazul sa mai vezi din cind in cind si partea plina a paharului?

  6. @vasile:
    nu ma recunosc in observatiile tale.
    la chestia cu identitatea cu identiatea nationala nu stiu ce sa zic(nu cred ca am gandit sau scris despre asta- e o chestie mult prea complicata sa o dezvolt acum).
    la chestia cu fotbalul era o exprimare(incercare) plastica de a puncta ideea ca nu prea mai sunt banci in Romania cu sediul central in Romania.
    din pacate, asa stau lucrurile. o fi fost o greseala, o fi fost valurile vietii, dar la momentul asta nu prea sunt firme mari cu sediul/creierul in RO.
    asta duce la imposibilitatea politico-practica de a avea o strategie. in afara de Rompetrol(care a fost si ea vanduta) toate firmele mari din industria bancara, energetica, utilitati, telecomunicatii, auto etc nu au sediu central si managementul care hotaraste la Bucuresti sau macar in Romania.
    Firmele astea au sediile pe la Paris, Londra, Viena. Acolo au mers profiturile pana acum, acolo se retrag banii pe timp de criza.
    Economia Romaniei, in conditii de globalizare, nu e ca cea din Vest. E controlata intr-o mai mare masura de firme straine care expatriaza castigurile. OMV, Orage, Vodafone, OTE, Erste, SoGen, Renault,Reiffesen, E.on, Vivendis si care mai sunt scot bani din Romania si ii baga in alte tari. Daca mai pui la socoteala si cateva milione de romani care lucrezeaza joburi de 2 lei in Vest, poti avea o imagine mai clara a locului unde sunt romanii integrati in economia europeana. Suntem pe la coada si asta se vede si daca ne uitam la nivelul veniturilor, la gradul de pregatire, la natura slujbelor, la cine controleaza economia etc.
    Cate firme romanesti mari stii tu ca s-au extins in alte tari ale europei?(eu in afara de Rompetrol si Softwin nu am nimic in cap, sunt curios)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.