Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 2, 2013 in Politic | 4 comments

O noua dezbatere pe tema absorbtiei fondurilor europene in Vaslui, avandu-l ca invitat pe ministrul Eugen Teodorovici va avea loc in primavara

Am stabilit împreună cu domnul ministru Teodorovici, ca în primăvară să organizăm o nouă dezbatere pe tema accesării fondurilor europene în Vaslui, cu reprezentanţii mediului de afaceri din colegiul meu şi din întreg judeţul Vaslui.

Sâmbătă, 30 noiembrie am organizat prima dezbatere de referinţă pe tema fondurilor europene din colegiul Zorleni: “Oportunităţi în accesarea fondurilor europene de către autorităţile publice locale din judeţul Vaslui” avându-l ca invitat pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Mă bucur că astfel am îndeplinit încă o promisiune pe care am făcut-o în campania electorală, față de primarii și vasluienii din colegiul meu, aceea de a organiza întâlniri în teritoriu cu miniştrii şi alţi factori de decizie de la nivel central.La dezbaterea organizată în comuna Iveşti, au fost prezenți peste 50 de primari şi alţi reprezentanți ai autorităților publice locale din întreg județul Vaslui, Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui, Radu Renga, prefectul judeţului şi Ionel Constantin, preşedintele Camerei de Comerţ Vaslui.

Unul din principalele mesaje pe care le-am transmis, împreună cu domnul ministru Teodorovici este că sperăm ca prin simplificarea şi flexibilizarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, prin reducerea birocrației, și printr-o asistență și consultanță mai eficientă și de calitate, măsuri deja iniţiate şi adoptate de ministerul condus de Eugen Teodorovici şi de Guvernul Ponta, să ajungem ca până la sfârșitul anului 2014 să dublăm fondurile europene accesate la nivelul județului Vaslui.

De asemenea ministrul Fondurilor Europene a evidenţiat în cadrul dezbaterilor că proiectele depuse pentru accesarea fondurilor europene, inclusiv la nivelul judeţului Vaslui, vor fi finanţate în 2014.

Am stabilit împreună cu domnul ministru Teodorovici, căruia îi mulțumesc încă o dată pe această cale pentru deschiderea de care a dat dovadă, ca în primăvară să organizăm o a doua întâlnire pe tema fondurilor europene în judeţul Vaslui, cu reprezentanții mediului de afaceri din colegiul meu și din întreg județul. Din discuţiile pe care le-am avut a reieşit că astfel de dezbateri publice dau un semnal foarte pozitiv pentru toți investitorii din zonă.

Conferința face parte dintr-un plan de acțiuni pe care l-am susținut în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie în comunele din Colegiul 5 Vaslui.

Zilele acestea am avut întâlniri cu primarii, cu consilierii şi cu vasluienii din comunele Iana, Pogana, Pochidia, Iveşti şi Perieni, unde am discutat problemele curente şi prioritățile pentru anul viitor. A fost o plăcere să mă reîntâlnesc cu vasluienii din Băcani, care au continuat, şi în acest an, tradiţia iniţiată anul trecut împreunăcu domnul primar Constantin Matei, de a sărbători împreună ziua de 1 decembrie. Mulţumesc în mod special copiilor şi elevilor din Băani care ne-au convins că identitatea naţională este conservată şi transmisă în continuare din generaţie în generaţie în comuna Bacani.

Sunt foarte mulțumită că am avut un dialog constructiv cu primarii, consilierii şi vasluienii din colegiul meu cărora le mulţumesc pentru prietenia şi căldura pe care mi-o oferă de fiecare dată când ne întâlnim. Mă bucur că în urma discuţiilor pe care le-am avut cu primarul şi consilierii din comuna Iana am primit sprijinul ministrului Sănătății, domnul Eugen Nicolăescu, pentru înființarea unui nou centru multifuncțional de sănătate în Iana. Împreună cu domnul primar am stabilit ca în perioada următoare să înceapă deja procedura de înfiinţare a noului centru medical. Sunt sigură că, dacă acest centru va fi inaugurat, poate chiar cu contractarea de fonduri europene, infrastructura de sănătate din zonă va fi îmbunătățită pentru toți cei ce au nevoie de asistență medicală rapidă, fără a se deplasa la alte centre medicale regionale.

4 Comments

  1. D-na Birchall,
    Eu inteleg asa: ca sa accesezi fonduri europene trebuie sa fie depuse niste proiecte ce urmeaza a fi aprobate de Comisia Europeana. Proiectul respectiv, care urmeaza a fi supus aprobarii, trebuie sa fie de interes pentru UE, insotit de un deviz si de termene de executie. Odata aprobat, urmeaza sa fie organizata o licitatie si este necesar ca treburile sa se desfasoare in conformitate cu procedurile stabilite de Comisie. Intrebarea mea este daca s-au depus proiecte spre aprobare. Pentru ca Opozitia spune ca, in general vorbind, Guvernul merge in continuare pe proiectele depuse de pe vremea PDL si ca intre timp nu s-a mai depus niciun proiect nou. Pe de alta parte, ce inseamna: „simplificarea şi flexibilizarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, prin reducerea birocrației, și printr-o asistență și consultanță mai eficientă și de calitate”, sau, mai exact: „simplificarea şi flexibilizarea procedurilor de accesare a fondurilor europene” pentru ca, in acest caz, ar fi vorba de schimbarea sau actualizarea procedurilor Comisiei Europene. Si atunci cum ar putea Guvernul, Dl.Teodorovici, sa determine un asemenea lucru? Si ma mai intreb daca primarii din „Iana, Pogana, Pochidia, Iveşti şi Perieni” lucreaza la proiecte cu finantare europeana, daca au inaintat astfel de proiecte pentru a fi aprobate.
    Parerea mea este ca Dvs. sunteti pe punctul de a face greseala de a va asuma un lucru ce nu tine de Dvs.: accesarea si absorbtia fondurilor europene in judetul Vaslui. Important este ca cei care trebuie sa faca proiectele – spre exemplu un proiect privind finantarea construirii unui „centru multifuncțional de sănătate în Iana” – sa le faca si sa se documenteze asupra procedurilor Comisiei, inclusiv in ceea ce priveste licitatiile (cine va construi asa ceva?). Ar trebui sa existe la Vaslui – nu stiu daca exista asa ceva – un centru de informare si promovare a accesarii si absorbtiei fondurilor europene, si nu numai la Vaslui, dar in toate orasele resedinta de judet, cu un site aferent, pentru ca informatiile necesare sa poata fi obtinute mai usor. Iar proiectele de pe raza judetului sa fie centralizate acolo, ca de acolo sa mearga mai departe, spre Guvern si, in continuare, spre Bruxelles.

    • D na Birchall ca bine mai spuneti , nu ne ajuta nimeni ,acum , dar de fapt din 2007 se tot povesteste de aceasta gramada de bani care ne este oferita de UE si noi ROMANII nu stim inca sa o transformam in folosul dezvoltari comunitatilor . Pacat ca nu sa u creat aceste centre de informare, promovare si indrumare care sa te ajute pina in momentul finalizari proiectului . Oare vecini nostri cum au fost atit de priceputi si au acesat foarte multe proiecte

      • VA doresc un an plin de realizari si multa sanatate !

  2. Baia Mare are o reţea de drumuri forestiere realizată cu ajutorul fondurilor venite de la Uniunea Europeană, respectiv de la Guvernul României. Un proiect care a demarat în anul 2010 şi care s-a finalizat după 39 de luni.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.