Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 26, 2009 in Politic | 7 comments

O conferinta interesanta la Praga – energia subiect central

sambata m-am intors de la Praga unde am participat la Emerging Europe Energy Summit, o conferinta extrem de interesanta avand ca subiect central energia… cu toate efectele asupra vietii noastre de zi cu zi…acum si in 2080 ca in cazul rezervelor de apa asa cum se poate observa si din tabelul alaturat. Marturisesc ca aceste date m-au cam pus pe ganduri…dar hei…noi suntem in campanie electorala, ne ocupam de si cu circul dambovitean…de ce sa ne gandim la politici pe termen mediu si lung??!!!

De ce sa fim „afectati” ca una, daca nu cea mai mare problema, cu care se vor confrunta generatiile viitoare, milioane de oameni practic, va fi lipsa apei??!! Nu „e mai bine” sa ne ocupam agenda discutand despre lucruri absolut penibile izvorate din obsesia unora doar de a se cocota in fotoliul de la Cotroceni?!

 

 Global warming effects

Felicitari organizatorilor si invitatilor pentru cateva prezentarii de exceptie din care cu siguranta am invatat ceva.

Si iertare voua pentru ca am cam lipsit de pe blog.

Mai multe despre conferinta aici.

7 Comments

  1. Un optimist ar gândi că încălzirea globală este o sursă de energie nepoluantă în creştere. Transformând energia solară în energie electrică prin fenomen fotovoltaic, se transformă căldura soarelui în energie electrică. Pe de o parte avem energie nepoluantă, pe de altă parte fenomenul nu poate duce decât la răcirea planetei.

  2. @Bibliotecaru

    De ce duce energia obtinuta prin efectul fotovoltaic la racirea planetei? Energia respectiva nu se pierde, e imposibil din p.d.v. fizic, ci doar cel mult se distribuie altfel pe suprafatza planetei. In mod normal mai mult spre zonele reci. Intuitiv as zice ca asta implica mai multi vapori de apa in atmosfera, deci un efect de sera mai accentuat, deci incalzire…

  3. Observ ca graficele functiilor au ca argument incalzirea globala, dar care dupa parerea mea nu exista:
    http://wiki.answers.com/Q/Why_doesn't_global_warming_exist

    Oricum, nu-i rau ca oamenii sa-si cunoasca mai bine ecosistemul si sa intelega importanta parametrilor care il influenteaza. De fapt armonia naturala ar trebui sa inspire oraganizarea socio-politica.

  4. @Ovidiu

    Vrei sa zici ca incalzirea globala nu e rezultatul actiunii oamenilor, nu-i asa?

  5. @ Draghi Puterity
    Transformarea clasică, de randament sensibil mai ridicat, care prevede încălzirea unui agent termic care produce la rândul lui lucru mecanic care duce la obţinerea energie electrice, foloseşte energia calorică a luminii, adică este aşa cum spuneţi dumneavoastră, încălzirea se produce, doar că are ca rezultat şi energie electrică.

    Panoul fotovoltaic împiedică energia solară să atingă pământul şi nu se transferă nici unui agent termic. După cum ştiţi, atmosfera se încălzeşte nu atunci când trece raza de soare prin ea, ci în urma radiaţiei pământului. În cazul panoului fotovoltaic, o mare parte din energia solară este transformată direct în energie electrică. Practic este ca şi cum ai pune pământul sub o umbrelă care captează energia solară şi o transformă în energie electrică. Este evident că sub umbrelă este ceva mai răcoare.

    http
    catalinabirjaru.files.wordpress.com/2008/08/u8480e9d.jpg

    Sigur că da, atunci când folosim energia electrică, o parte din ea se transformă iarăşi în căldură, de exemplu la un bec cu incandescenţă, un fier de călcat, o plită electrică, alteori nu… Dar asta se întâmplă şi acum prin ardere de combustibili fosili. Legea conservării energiei nu se aplică aici, pentru că energia solară este o energie exterioară pământului, nu avem un sistem închis.

    În concluzie, utilizarea energie fotovoltaice pe de o parte înlocuieşte arderea combustibililor fosili înlocuind motoarele termice cu motoare electrice, pe de o parte (scade emisia de CO2, ca orice energie ecologică), dar acoperă şi o suprafaţă importantă din suprafaţa de pământ (pot fi puse peste tot, pe blocuri, pe sere, deasupra şoselelor… peste tot unde este o intervenţie antropică).

    Poate este un singur vis. Când eram copil visam o hidrocentrală pusă pe cea mai mare cădere de apă din lume. Nu, nu cascada Niagara, ci căderea ploii din cer… 😀

  6. @Bibliotecarul

    Poate visul tau o sa se transforme in realitate cand o sa avem nano-hidrocentrale 😀

    In final orice forma de energie se transforma in caldura. E forma de energie care contine cea mai putina informatie, iar universul nostru merge in directia cresterii entropiei (deci a informatiei minime).

    In schimb ai adus indirect in discutie un alt aspect. E vorba de cat din energia solara va fi reflectata de pamant, daca acesta ar fi acoperit masiv cu oglinzi sau celule solare. Coeficientul mediu de reflexie al pamantului s-ar putea schimba, si asta ar putea duce intr-adevar la schimbari climatice. Ar trebui insa calculat in ce directie.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.