Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 24, 2010 in Politic | 3 comments

Nimic nu va mai fi la fel. Euro: cum va fi gestionat?

Soarta Euro ramane incerta. Continua presiunile asupra Euro din partea unui numar important de state precum Spania (a se vedea recentul exemplu de salvare a Cajasuruna dintre cele mai  importante banci regionale spaniole ), Portugalia, Italia.  

Cancelarul german, Angela Merkel nu are alta optiune decat sa promoveze si sa sustina ca Germania trebuie sa fie pregatita sa aloce o suma importanta pentru sustinerea tarilor din „Club Med” (Spania, Portugalia si Grecia), tari care, in timpul „erei dobanzilor mici”, au imprumutat sume mult prea mari, chiar pot spune, inconstient de mari!

Daca Euro trece cu bine peste aceasta perioada de incertitudine, cred ca este foarte posibil ca Germania sa propuna si sa si obtina un control mult mai mare asupra politicilor monetare si fiscale, aplicabile intregii zone euro. Deja sunt discutii destul de avansate pentru implementarea unor politici mult mai riguroase privind reglementarea si functionarea sistemului bancar (un subiect asupra caruia voi reveni intr-o viitoare postare).

O singura persoana responsabila pentru politica monetara si fiscala este, dupa parerea mea, cel mai probabil rezultat. La care, daca adaugam si existenta responsabilului pentru politica externa europeana, se constata ca, incet dar sigur, se pune bazele unui Super Stat European (desi, in acest moment, la nivel declarativ auzim altceva!) Iar actiunile Bancii Central Europene, obligata sa aplice optiunea nucleara, nu face decat sa confirme acest lucru!

Mai multe intr-un post publicat astazi pe standard.ro.

3 Comments

  1. Euro tb sa ramana o uniune monetara a mai multor economii semiindependente, desi un Super Stat European poate suna tentant, globalizarea tb sa se produca gradual si prin vointa cetatenilor. Mai de graba ne-am gandi la disciplina care tb impusa bancilor centrale(sau ce a mai ramas din ele) la nivelul statelor. Poate functionari Euro/UE care sa supravegheze disciplina monetara in fiecare tara ar fi solutia…
    Sunt interesant de observat cele 6 stagii ale ale integrarii economice. Specialistii vorbesc de ultimul stagiu, cel al integrarii economice complete ca avand nevoie de o singura entitate politica in spate, lasand uniunea economica si monetara sub suveranitatea mai multor state. De remarcat pe ultimul link ca mai exista uniuni monetare insa in jurul unui stat principal(USD, dolar australian, rand-ul sud-african) dar si uniuni monetare intre state cu ponderi sensibil egale(francul vest-african). Dar, cu siguranta, Euro e un proiect mult mai complex. Dar disciplina si impunerea ei prin functionari ai BCE in fiecare stat in parte care sa poarte raspunderea Bancii Centrale Europene si nu raspundere nationala poate fi solutia!
    Pai de ce li s-a permis sa imprumute exagerat in epoca dobanzilor mici?! Unde a fost disciplina?! Reluand din teoria crizei financiare, de ce s-au creditat consumatori de locuinte si nu dezvoltatoti de locuinte?!?!
    Hai sa luam un alt organism inter-guvernamental, pe o problema cu totul diferita decat cea monetara: ONU – pe problema drepturilor omului!
    Cand exista intr-o tara membra suspiciunea ca se incalca drepturile omului se trimit observatori internationali car sa investigheze si sa monitorizeze o perioada politica presupus inumana a guvernului sau se lasa guvernul insusi sa faca un raport si sa-l trimita la ONU?! Evident, observatorii sunt internationali, pt ca raspunderea este internationala si inceteaza sa mai fie a guvernului cu privire la raportul ONU. Asa si raspunderea disciplinei monetare a statelor tb sa apartina BCE pt moneda nu e nationala ci multi-nationala!

  2. @Ovidiu,
    USD dolar e utilizat in US si insule apartinind US (Guam , US Virgin Islands etc) . Singura mini-exceptie e poate Puerto Rico care e „stat asociat la US”. In US + insule este practic aceiasi natiune (americani) cu acelasi legi , taxe etc. E o diferenta uriasa intre US + insule is talmes-balmesul numit UE. E foarte greu sa pui semnul = intre italieni , greci , germani , francezi etc. Todeauna va fi discutia cine munceste si cine se odihneste.
    Insulele US –> US Virgin Islands – gramada de case de vacanta , turism , Guam – baza militara si loc excelent de scuba diving inca pristin , atolul Johnson – militar – desasamblare de arme chimice vechi etc. Citeva sint nelocuite. Puerto Rico – turism , fabrici from USA (scutiri de taxe pt fabricile din Puerto rico).

    P.S- postul anterior nu-mi apartine – mai e cineva cu numele marian.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.