Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 24, 2010 in Politic, Social | 5 comments

Nevoie urgenta de un nou pachet legislativ care sa schimbe filozofia de impozitare pentru asigurarile obligatorii de sanatate

In primul rand multumesc pentru mesaje, incurajari si sfaturi. Si prin mesajele voastre ati confirmat  ca sistemul actual de colectare si distribuire al banilor pentru asigurarea de sanatate  este incorect si ineficient.

Este dreptul fiecaruia dintre noi sa cerem ca, pentru taxele pe care le platim, statul sa ne ofere serviciile la care s-a angajat, nu sa ne jefuiasca. Este si obligatia statului   sa respecte obligatiile contractuale pe care si le-a asumat prin colectarea taxelor si impozitelor. Intr-un stat de drept obligatiile revin si statului nu doar cetatenilor. Romanii trebuie sa constentizeze acest lucru!

Consider ca se impune adoptarea unui nou pachet legislativ care sa schimbe atat filozofia de impozitare pentru asigurarile obligatorii de sanatate cat si conceptul de organizare si functionare al Casei de Asigurari. Cu totii suntem de acord sa platim taxe pentru asigurarile de sanatate dar as vrea sa nu mai fiu obligata sa platesc o taxa pentru un serviciu care nu exista sau care exista dar in conditii de ev mediu. De ce sa nu putem dispune ca din taxa respectiva un anumit procent sa fie dat catre stat ca si taxa de solidaritate (asa cum este si taxa pentru somaj, de exemplu) dar de restul sa pot eu, ca si beneficiar al serviciului pentru care platesc, sa dispun unde il trimit: la stat sau la privat.

Am inceput sa citesc care este situatia in alte tari. Astept parerile voastre si sper ca va veti alatura acestei initiative care trebuie sa fie o initiativa transpartinica, mai degraba avand in spate filozofia unei initiative cetatenesti (stiu limitarile la nivel de Constitutie referitoare la initiativele cu componenta fiscala!) dar eu cred ca daca ne mobilizam putem sa schimbam situatia grava in care se afla sistemul sanitar. Putem sa rezovam, ca cetateni, aceasta  problema atat de importanta, putem sa devenim constienti  de drepturile noastre si putem sa ne luptam pentru respectarea acestor drepturi.

5 Comments

 1. Ce interesant ar fi să aflăm câte miliarde de euro înseamnă cifra de afaceri în România, complementară sistemul de sănătate…

  • bibliotecaru
   de acord ar fi interesant sa aflam!

 2. Va rog sa ma scuzati, dar mi-e teama ca nu inteleg prea bine…Dvs. spuneti: „De ce sa nu putem dispune ca din taxa respectiva un anumit procent sa fie dat catre stat ca si taxa de solidaritate (asa cum este si taxa pentru somaj, de exemplu) dar de restul sa pot eu, ca si beneficiar al serviciului pentru care platesc, sa dispun unde il trimit: la stat sau la privat.” Adica sa platim eventual, din taxa totala, o parte la privat? Daca un individ merge la o clinica privata sa se trateze plateste acolo suma pentru serviciile medicale oferite de acea clinica privata. Atunci de ce ar mai plati inainte o parte din taxa catre privat? Si ar fi si problema ca, sa zicem, platesti o parte din taxa la privat, dar unde o platesti, cui? Clinicii private X? Cred ca ar trebui putin, daca doriti, detailata ideea. Poate nu am inteles eu bine.

  • Motanul Incaltat
   ideea este ca o suma (taxa de solidaritate) sa fie data la stat dar o parte sa am eu dreptul sa dispun unde merge: daca decid sa o dau la privat atunci merg numai la privat (dar nu mai platesc pt ca am platit prin taxa asta) daca decid ca merge la stat atunci ok dar nu ma mai vaiet de conditii ca inseamna ca le am acceptat

 3. Multumesc pentru raspuns. Dar nu ar fi exclus ca si la o clinica privata sa existe conditii proaste. Deci si in acest caz o persoana care plateste taxa catre privat ar trebui sa nu se vaiete, pentru ca inseamna ca a acceptat conditiile. Problema este, cred, urmatoarea: cine garanteaza buna calitate a spitalelor si a actului medical din spitalele noastre? Pe de alta parte ar putea sa existe si o situatie de genul: o anumita operatie nu poate fi facuta decat intr-un spital de stat, iar omul a platit taxa pentru privat (sau viceversa). Pe de alta parte cred ca statul ar trebui sa se implice mult mai mult si mult mai serios ca pana acum in a ajuta oamenii care sufera de o boala ce nu poate fi tratata in Romania, decat numai la un spital din afara tarii – poate fi vorba, spre exemplu, de o interventie chirurgicala.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets that mention Nevoie urgenta de un nou pachet legislativ care sa schimbe filozofia de impozitare pentru asigurarile obligatorii de sanatate | Ana Birchall -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Ana Birchall. Ana Birchall said: Nevoie urgenta de un nou pachet legislativ…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.