Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 2, 2015 in Comunicate, Economic, Politic, Social | 11 comments

Nerespectarea angajamentelor unor bănci de împărţire a poverii creditelor în CHF cu clienţii lor reclamă o soluţie din partea Legislativului

official

Nerespectarea angajamentelor unor bănci de împărţire a poverii creditelor în franci elveţieni cu clienţii lor reclamă o soluţie din partea Legislativului   

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, raportor al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor în problema creditelor în franci elveţieni, a declarat că trebuie reluate dezbaterile pe proiectul de lege privind conversia creditelor pe care l-a iniţiat în 2014. “Am solicitat Biroului Permanent al Comisiei pentru buget punerea pe ordinea de zi şi reluarea în regim de urgenţă a discuţiilor asupra proiectului de lege L345/2014 – Propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele pentru consumatori, prin care propun o posibilă soluţie pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă românii cu credite în franci elveţieni, sufocaţi de majorările ratelor bancare lunare, exclusiv din cauza fluctuaţiilor cursului de schimb valutar”, a subliniat Ana Birchall.

Deputatul PSD a arătat că a cerut băncilor şi instituţiilor bancare să comunice Comisiei de buget ce măsuri au fost luate pentru a soluţiona criza creditelor în franci elveţieni. “În data de 02.07.2015, în calitate de raportor al Comisiei de buget finanţe şi bănci, am cerut oficial băncilor să ne comunice ce măsuri au luat pentru împărţirea poverii financiare a creditelor în franci elveţieni şi pentru rezolvarea problemelor grave legate de majorarea ratei de schimb valutar. Această solicitare a fost adresată următoarelor instituţii: Consiliul Patronatelor Bancare, Banca Naţională a României şi Asociaţia Română a Băncilor, instituţii care acoperă întreg spectrul sistemului bancar, precum şi fiecărei bănci în parte”, a menţionat Ana Birchall.

Ana Birchall a mai spus că, până în acest moment, instituţiile care au răspuns solicitării de a transmite informaţiile privind măsurile adoptate pentru a rezolva problema creditelor în franci elveţieni sunt Volksbank România, Consiliul Patronatelor Bancare din România şi Banca Naţională a României.

Deputatul social-democrat a explicat că unele instituţii bancare nu şi-au îndeplinit angajamentele asumate de a împărţi povara creditelor cu propriii clienţi, iar în acest context, Legislativul trebuie să vină cu o soluţie. “Având în vedere răspunsurile primite, din care rezultă că nu s-au respectat angajamentele asumate de către bănci la dezbaterile Comisiei pentru o împărţire corectă şi echitabilă a poverii între creditori şi debitori, precum şi prin prisma numeroasele plângeri primite din partea clienţilor cu credite în CHF, care subliniază inflexibilitatea şi lipsa dialogului din partea unor bănci, consider că se impune în regim de urgenţă intervenţia Legislativului pentru rezolvarea acestei situaţii”, a încheiat Ana Birchall.

11 Comments

  1. Am știut de la început că nu vă veți lăsa, si veți ajuta atât de multe familii. Doar că, atunci, la început, nu aveați pârghiile potrivite.
    Ar fi bine dacă ați face ceva cum au făcut vecinii unguri, croaţii, etc.
    Mulțumesc !

    • Dna Daniela, nu aveti de ce sa imi multumiti

  2. Am un credit in franci elvetieni luat pe o firma SC…fiindca pe persoana fizica nu se putea insa legislativul ne-a omis nu santem considerati consumatori,macar acum sa nu ne uitati mai precis sa se refere la toti clienti bancilor nu doar persoane fizice ci si juridice

  3. Vorbe mari, fapte mici.

  4. Sper,îmi doresc sa faceți ceva pentru toți cei care au credite în CHF .Mulțumim anticipat!

  5. Din nefericire nici soluțiile legislative nu ajuta in mod real.
    Legea falimentului persoanelor fizice este un succes politic dar in realitate nimeni nu stie cum se va aplica și din experienta vieții traite in Romania este evident ca prin infiintarea unor comisii de functionari birocrati oamenii nu vor avea decat de suferit. Accesul la justitie trebuia realizat direct ca si in cazul societatilor comerciale si nu prin intermediul unor birouri, comisii, etc formate din angajati ai ANPC, ai Ministerului Finantelor, ai Bancilor.
    Aceeasi situatie este și in czul recentelor modificari aduse legislatiei protectiei consumatorilor prin infiintarea unor comisii (SAL) de solutionare a litigiilor cu bancile formate din reprezentanții bancilor si ai nu stiu caror entitati birocratice.
    Cand ajungi in fata unui ghiseu la vreo institutie a statului si soliciti ceva primul raspuns este ”nu se poate” și abia daca insisti este posibil sa rezolvi ceva.
    Cum vor interpreta membrii acestor comisii diferitele acte normative daca nici macar nu este prevazut ca acesti membri trebuie sa fie juristi ?
    Cine vor fi acesti membri daca nu persoane numite politic care nu au nici o pregatire in domeniu ?
    In schimb bancile vor trimite poate reprezentanți bine pregatiti care vor influenta rezultatul dezbaterilor din aceste comisii.
    Cum poate exista o comisie formata din reprezentanti ai bancilor si Anpc care prin lege sunt pe pozitii antagoniste ?
    Cum vor rezolva ei problemele cetateanului daca interesele institutiilor lor sunt prin lege contrarii ?
    A, se poate spune ca nu conteaza f mult pt ca oricum toata activitatea este supravegheata de instante in cele din urma.
    Stiti cum se fac majoritatea executarilor in prezent la instante?
    Pur si simplu formal si uneori judecatorii nici nu se uita f atent pe acte pt ca, nu-i asa, actele vin de la executorul judecatoresc si sunt OK.
    Cum o sa solutioneze un judecator de la o judecatorie mica, venit de pe bancile INM un litigiu in care exista o hotarâre data de o comisie formata din directorul BCR din localitate, seful adjunc de la fisc si seful ANPC ?
    Teoretic judecatorul face și drege independent etc…
    In realitate lucrurile nu stau chiar asa
    De aceea spun ca prin legea insolventei pf nu s-a realizat nimic in concret pt ca aceste comisii mai mult o sa incurce.
    Tot la fel e si cu Legea conversiei creditelor in valuta.
    In timp ce in tarile vecine ca Polonia, Croatia, Ungaria se discuta si exista initiative serioase la noi se pleaca de la o reducere de 25% in discutii iar apoi ministrul finantelor discuta cu bancile de o reducere de 15 %.
    Polonia vrea sa mearga pe curs istoric, Croatia la fel, Ungaria pe curs actual dar cu discount de 90% pt clienti, adica chestii serioase.
    La noi 15%. Asta inseamna un curs valabil pe la 15 decembrie 2014.
    Iar daca pietele din Asia o iau razna 15% creste un curs intr-o noapte.
    E revoltator sa vezi ca Guvernele din Europa iau masuri reale in timp ce la noi daca mai stam un pic poate o sa se reduca la un 5 %.
    Si nu mai vorbim ca poate converia o sa se realizeze nu-i asa in condițiile unui credit in lei de pe piata.
    Adica las un contract cu dobanda fixa de 4-5 %, se face o reducere de 15% si apoi semnez un nou contract sau o novatie cu o dobanda de 4-5-6% in lei variabila cu un ROBOR minim care bineinteles ca va creste cu 1-2% in curand astfel ca de fapt toata reducerea e praf in ochi.
    Dar daca o initiativa de acest gen trece indiferent de forma e un succes politic dar doar atat.
    Sa nu intelegeti ca va reprosez ceva dvs. pt ca orice s-ar spune totusi, chiar daca insuficienta, exista o lege a falimentului pf care poate peste un an doi se poate modifica in sensul bun.
    Pana acum nu exista deloc asa ceva si parea de neconceput. Macar a fost acceptat principiul existentei unei asemenenea legi de catre societatea noastra.

  6. Doamne ajuta!

  7. Dna deputat, vorbe, vorbe, vorbe si iar vorbe. Nimic concret pentru clientii bancilor smechere care au inselat consumatorii. Personal nu mai fac fata ratei, am datorii la prieteni, fosti prieteni…impozitele si taxele nu le-am mai platit de vreo 5 ani….intru in executare….FALIT scrie pe fruntea mea.

  8. Stimata D-na Ana Birchall,

    Din pacate, bancile sunt arogante, nu doresc sa imparte povara CHF, ne-au facut numai oferta de conversie la cursul lor din ziua respectiva sau restructurare. Aceste doua optiuni ne fac sa ne indatoram si mai mul si sa devenim sclavi „for the entire life”.

    Multumim mult pentru ajutor,
    Marian

  9. Buna seara ! Idei bune sunt peste tot in retea !,dar o rezolvare finala , pe cand ?,ptr ca unii dintre noi chiar ramanem fara nimic. Va multumim oricum ptr tot ce incercati sa faceti ! Multumim .

  10. O initiativa foarte buna. Sper sa se materializeze intr-un text de lege.

Trackbacks/Pingbacks

  1. România, codașa Europei și la Legea Conversiei. Se pregătește impunerea conversiei la cursul actual? | Pagina de Bănci | Parte din familia RV - […] De atunci, a trecut încă o lună. Ministrul Teodorovici a fost ocupat cu noul Cod Fiscal, cu vacanța și…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.