Nenorocire la maternitatea Giulesti. Demisia domnule Cseke Attila!
3 bebelusi morti si alti 8 bebelusi arsi in stare critica!
Cauza se pare ca este un incendiu produs de o instalatie de aer conditionat care fuseste verificat cu cateva zile in urma!
Sper ca ancheta care se desfasoara sa nu urmeze „calea clasica a unei anchete” ci sa scoata la iveala adevaratii vinovati care merita pedepsiti pentru aceasta tragedie! Domnule ministru Cseke Attila nu v-ati prezentat inca demisia? Afara …fara prea multe comentarii sau scuze ….pentru ca pur si simplu nu aveti nicio scuza pentru aceasta nenorocire!
Update:
daca stirea confrom careia in timp ce bebelusii ardeau, asistentele chefuiau consider ca toate aceste persoane trebuiesc date afara din sistemul sanitar si sa raspunda in fata legii pentru un asemenea comportament absolut inconstient!
Demisia, domnule Cseke! Si nu doar pentru aceasta tragedie, ci pentru tot dezastrul din sistemul de sanatate.
Demisia ministrului si a conducerii spitalului.interesant ca nici un cadru medical nu a patit ceva.asistenta/asistentele de pe sectie unde erau? Cu ce se ocupau? Dr. Marinescu azi la a3 nu parea traumatizat de incident.nu considera ca e cazul sa demisioneze, tocmai revenise din concediu. Ce drama pentru mamele celor 3 bebelusi si a celor 8 scapati dar in stare f grava.
Nu văd ce legătură are ministrul… probabil că nu a fost nici măcar o problemă legată de bani, ci de exploatarea necorespunzătoare a activului tehnic, dublat de o supra-încălzire din cauza căldurii exterioare şi de o lipsă de personal care ar fi putut evacua copii înainte de a fi foarte afectaţi. Poate că domnul ministru are alte probleme de care se face responsabil, aici nu văd ce vină ar putea avea. Să nu uităm totuşi şi faptul că ministrul sănătăţii este cumva secundar în ecuaţie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este cea care controlează financiar actul medical.
Eu aş semnala în tot acest sinistru un lucru care a funcţionat foarte bine, anume serviciul SMURD coordonat de doctorul Raed Arafat. Celelalte unităţi spitaliceşti au funcţionat şi ele fără sincope în primirea răniţilor… De foarte mult timp am observat că pe perioada unei sinistru românii se mobilizează foarte bine. Din păcate aceste mobilizări sunt postfactum.
Cred că adevărata problemă generală a unităţilor spitaliceşti din România este că astăzi lucrează în regim de sub-dimensionare la toate capitolele, la cele de spaţiu, energie electrică, posibilitate de dezinfecţie şi întreţinere a condiţiilor aseptice, aer condiţionat. Fluxurile primire bolnavi sunt şi ele foarte ciudat aşezate (de exemplu, oameni cu fracturi sunt per pedes plimbaţi sute de metri pe scări şi culoare pentru o radiografie). Partea financiară are şi ea o parte de vină, dar mai trebuie să ne gândim şi că pe vremea când aceste clădiri s-au construit, probabil că şi televizoarele erau foarte rare, nici vorbă de cerinţele moderne de aparatură. De exemplu Spitalului Clinic al Municipiului Bucureşti este un spital nou construit în 1978, pe vremea televizoarelor cu lămpi, Spitalul Colţea însă funcţionează mul dinainte iluminatului cu gaz, 1704.
Spitalele modernizate practic înseamnă nişte spoială pe obrazul vechi al spitalelor şi nu o regândire a întregului (de altfel nici nu prea este cum să se facă această regândire).
Evident, construcţia sau reconstrucţia unor unităţi spitaliceşti „de la zero” poate costa de la 100 milioane de euro în sus, un sfert de miliard fiind o sumă credibilă, adică un efort financiar considerabil… dar necesar.
Ideea este că ar trebui să facem măcar un spital pe an, dacă mai mult nu se poate.
Bibliotecaru
sunt multe idei corecte pe care le spui tu dar nu este admisibil ca nici macar dupa 1 ora ministrul sa nu iasa si sa prezinte situatia de fapt….nu cred ca vrei sa iti imaginezi ce a fost in sufletul mamelor sau rudelor acestor copilasi….si da raman la parerea mea ca trebuie sa isi dea demisia pt ca de aia este ministru…sa isi asume si responsabilitati nu sa stea cu capul la cutie cand se intampla o asemenea nenorocire,…daca era inaugurarea unui spital nou sa fi vazut cum era primul in poza! L-ai auzit comentand zilele acestea cand s-a tot discutat ca ne pleaca medicii pe banda rulanta? l-ai auzit comentand si batandu-se pentru ca sanatatea sa obtina mai multi bani??? Nu, doar ca a dat spitalele in administratie locala….cu tot cu datorii! Penibil!
„raman la parerea mea ca trebuie sa isi dea demisia pt ca de aia este ministru…” – pertinenta argumentatie! 🙂
Simion Cristian
argumentatia sta in faptele sale nu in raspunsul meu (succint) dat unui coleg de pe blog….faptele arata ca aseara a stat ascuns. Daca pentru tine este ok, pentru mine nu este ok.
ps citeste tot raspunsul meu legat de buget etc etc si nu lua selectiv numai ce vrei tu
Repet, nu cred că în acest caz a fost vorba de „mai mulţi bani la sănătate!” şi nici de o vină ministerială. Poate că ministerul a avut, şi are, alte momente de vină… A cere demisia ministrului este ca şi cum un am descoperi un ţap cu revelaţia că trebuie să ispăşească.
Cât despre reacţie, declaraţie de presă… statul s-a exprimat prin persoane autorizate, nu a tăcut. Ministru a aşteptat primele concluzii şi cred că a făcut bine să facă asta pentru a nu se exprima pe date pe care nu este sigur. Oricum, până ce vin primele rapoarte care vor stabili cauza incendiului şi vinovăţiile angajaţilor spitalului, nici nu prea este mult de vorbit.
Eu declaraţii şi demisii aşteptam din partea membrilor CSAT. Scandalul cu spionul român la Moscova mi se pare halucinantă. Nu pot să nu mă gândesc că totul are legătură cu viitoarea invazie a Iranului.
Ministerul si spitalele sunt intr-o structura ierarhica. Ministrul tb sa-si ascume responsabilitatea pt incendiu. Singura lui scuza ar fi(daca si-o argumenteaza solid) doar in cazul in care dispozitiile ministerului cu privire la siguranta au fost incalcate de Maternitate si ca verificarile obligatorii au fost efectuate la ultimul termen, asa incat situatia data a fost strict din vina personalului.
Si mai departe, se poate merge pe organigrama Maternitatii sa vedem cine isi parasise postul nejustificat.
Dar faptul ca nu a iesit in cel mai scurt timp cu datele de ultima ora ale Ministerului despre Maternitate, arata ca si ministrul e iresponsabil…
NB: Avem tentatia sa credem ca bebelusii n-au simtit suferinta pt ca nu avem amintiri din primii ani de viata. Dar asta nu inseamna ca nu au constientizat durerea in deplina lor umanitate. (In sensul asta stiinta a descoperit ca pestii isi pierd toate amintirile la fiecare 11 minute, deci se poate face o analogie cu primii ani de viata ai omului si cu viata intra-uterina).
Putem spune ca s-au nascut ca sa arda. Ma intreb daca mai aveau amintiri de la ultima imbratisare sau daca erau intr-un nou ciclu de memorie inceput si terminat in infern… Ii iubim si speram ca nu vor uita niciodata dragostea noastra!
16 august 2010 – o alta zi nefasta pentru Romania, o alta zi in care suferinta, deznadejdea, frustarea, dezordinea, haosul, incompetenta, neglijenta, viata, moartea, toate la un loc si fiecare in parte, si-au facut loc in viata fiecaruia dintre noi.
Nu exista loc de multe comentarii, nu avem ce si cui sa reprosam, probabil ca vom da, ca de fiecare data, vina pe soarta, vom gasi un vinovat printre asistentele care nu au supravegheat camera aceea, poate vreun instalator, apoi vom uita si ne vom reaminti data viitoare.
Nu e drept, nu e corect, nu e posibil ! Dar, din pacate…… asta-i o parte de viata, partea aia cruda si plina de incercare.
Sa ne rugam la Dumnezeu sa primeasca in grija Lui sufletele micutilor ingeri si sa dea putere parintilor lor pentru a trece peste o astfel de nedreapta soarta.
Drum bun inapoi ingerasilor! Sa aveti grija, de acolo de sus, de sufletele parintilor vostri !
Noi, aici, pe pamant, vom continua sa fim aceiasi…….
Ana, si inca ceva……..
Motto: ”Sa tinem in noi un moment de reculegere si-n suflet sa ne ploua lacrimi amare pentru durerea semenilor nostri”. – Ionel MUSCALU
Si daca in ierni zapada nu are nicio miza,
Pasunile strivind si pestii de la rau,
O tara nu-i in ape, in cer si nici in grija,
Ci-n singura putere, deasupra mult de rau.
Obosit, gandind ca mine, cazand astazi din picioare,
Omorandu-ti astazi gandul, vrei sa strigi cu disperare,
Fiindca ai Lacrima pe fata, ochiul catre Dumnezeu,
Tu, prieten bun, desigur, simti la fel cum simt si eu,
Ei nu pot sa salte diguri la inecuri si-ntre spaime,
Ei ne ard acum copiii,aruncand cu ploi pe drame,
Cand tu iesi incet din glodul si pe malul revarsat,
Nu Speranta o vad in tine, tragedia n-am uitat!
Doamne, ei nu au dreptate! fie vrerile spurcate,
Caci nu si-au ajutat fratii, nici copiii cei firavi,
Doamne, trimite-le pace, ca sa aiba sanatate
Macar lor, batranii care inca vor sa fie bravi!
Bodoganind incet, plangand cu voce tare,
Cu ape tulburi, repezi , infipte pana-n soare,
O ceapa si o coaja chiar de mai au prin case,
Cutreiera prin balti, puhoi de suflet arse.
Ei inca vad in Tine al ranilor raspuns,
Dar cum sa inteleaga al sufletului plans,
Cand si-au pierdut copiii, rapusi de nepasare,
Urata, inumana? Pe rani ei au doar sare!
Si-atunci incet zavoare de ape se deschid,
Sa rupa nesimtirea si prea sinistrul zid,
Care ne inconjoara cu morti si cu nevoi,
Cand ai de sus uitara de grija pentru noi!
Si daca-n ierni zapada nu are nicio miza,
Ea are primavara, cand umfla si-un parau,
De-aceea voi va temeti de verile de criza,
Ce izbucnesc in toamne, strivind rau de pe rau!
costi
ai drepate si sper da de data acesta persoanele vinovate sa pleteasca inclusiv penal…..si ancheta sa nu fie finalizata in dulcele stil romanesc
Din punctul meu de vedere cred ca sistemul trebuie revigorat de principiu de la cap…nu de la coada…(deoarece e deja imputit) de ce nu se fac astfel de controale inainte de intamplarea unor tragedii precum ,,Giulesti” ?
hidroizolatii
ai dreptate.