Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 8, 2011 in Politic | 8 comments

Ne loveste sau nu ne loveste noul val de criza? Aceasta-i intrebarea

Intr-un post din noiembrie 2010 intrebam daca criza ultimilor ani nu este in realitate o posibila avanpremiera la adevarata criza: criza monetara. Atunci spuneam ca eu cred ca „actuala criza este doar o incalzire pentru adevarata criza care este foarte posibil sa inceapa in ultima partea a anului 2011 cu sanse de durata pana in 2015, posibil si mai mult daca se continua cu amatorismul si heirupismul unor asa numiti oameni de stat ajunsi in mod accidental in asemenea pozitii decidente”. Daca am avut sau nu dreptate atunci vom vedea in viitorul apropiat.

Ce se intampla in aceasta perioada nu este nimic altceva decat recunoasterea esecului sistemului din domeniul bancar (in special international) si cel monetar. Nimeni nu se intreaba cum au fost creati sau cum sunt creati banii? Nimeni nu se intreaba, desi ar trebui sa se intrebe, de ce la nivel international, in tari avansate precum SUA, UK, Franta, Germania, se acccepta ca o banca este “too big to fail” (lucru pe care l-am condamnat inca din 2001 in teza mea de doctorat privind falimentul sistemului bancar din 8 tari). Nu prea multa lumea se intreaba, desi ar trebui sa se intrebe, de rolul jucat de anumite instrumente financiare precum derivatele spre exemplu.

Adevarata criza este o criza monetara iar Romania risca sa fie din nou prinsa cu temele nefacute.

Declaratiile pompoase si iresponabile ale lui Boc din aceste zile seamana izbitor de mult cu declaratiile inconstiente din 2008.

In timp ce marii oameni politici ai zilelor noastre se intrec in declaratii iresponsabile realitatea arata urmatorul adevar: Romania va fi afectata de noul val de criza dar va fi afectata mai tarziu la fel ca si in cazul crizei subprime. Aceasta realitate ar trebui sa procupe marii oameni de stat (in realitate mici pricajiti ajunsi accidental in diverse scaune ministeriale!) pentru a lua masurile necesare. Altfel, inseamna ca nu am invatat nimic din greselile anului 2008.

8 Comments

  1. „Adevarata criza este o criza monetara…”

    Criza monetara este doar una din manifestarile adevaratei crize.
    Aceasta adevarata criza este de fapt criza moralitatii conducatorilor.
    Moralitatea cvasituturor conducatorilor ( conducatori politici,conducatori religiosi, administratori de infinite institutii internationale si suprastatale ,etc, etc) este in mare criza de multe decenii si de multe secole.

    „Ne loveste sau nu ne loveste noul val de criza? Aceasta-i intrebarea”
    Sigur ca ne loveste. Dar nu aceasta este intrebarea.Intrebarea este : cum putem sa diminuam efectele crizei?

  2. intrebarea este retorica. tibi are dreptate. la intrebarea lui insa raspunsul este: nu.
    actuala clasa politica din romania nu poate sa diminueze efectele crizei…
    daca aceaste criza ne-ar fi lovit peste 20 de ani , {fac presupunerea la absurd ca in romania se va schimba ceva in urmatorii 20 de ani} as fi presupus ca se pot diminua efectele crizei. asta in doar daca aveam o economie functionala. care produce.

    PS – btw: pretul aurului creste. in urmatoarea perioada Gabriel Resources va face un lobby [desi e ilegal] si va lansa iar pe tv, presa, internet zeci de mesaje publicitare pentru a exploata la Rosia Montana.
    Iar televiziunile mogulior, asa zise in opozitie si umflate de patriotism vor difuza aceste reclame.

  3. Ana,
    Ai dreptate. In general nu prea multi oameni stiu care sint mecanismele la baza crearii de bani (sistemul fractionar simplu bancar). Probabil daca ar sti tonul si nivelul comentariilor ar fi diferit (posibil mai calm). sint multe documente oficiale (congress , federal reserve) despre sistemul din SUA (cel european este similar) dar se cam misca pe web din motive nu tocmai clare.
    Pentru cei interesati uite un document de prin 64 care explica destul de clar ce sint banii si rolul bancilor in crearea lor (sistemul de baza a ramas cam acelasi)
    http://www.scribd.com/doc/7547565/Money-Facts-Committee-on-Banking-and-Currency

    Intre timp sa profitam de panica nefireasca a oamenilor si sa facem ceva bani la stock market :-)) (de regula nu sint un day trader dar prilejul e prea bun ca sa fie ratat… piata se deschide intr-o ora.)

    • marian
      pbl e destul de serioasa. US is suffering from political, financial and structural problems. EU is very slow (to be polite) and China is demanding the west to tackle their deficits…..so fasten your seat belts as it is gonna be a bumpy road the years to come avand in vedere marea criza a increderii din aceste zile in orice colt din lume…..iar acasa marii nostrii oameni de stat se intrec in declaratii absolut iresponsabile cand esentiala este increderea si curajul de a schimba ADN -ul modelului social economic si financiar din aceasta tara asa cum spuneam acum ceva vreme http://www.anabirchall.ro/a-venit-timpul-sa-modificam-elementele-adn-ului-nostru-economico-financiar/

      • Ana,
        Nu depind de stat (ca destul de multi americani) si nu cred in rolul social extins al statului . Cresterea rolului social al statului cuplat cu pierderea de locuri de munca in manufacturing in favoarea Asiei (intimplata pe parcursul a vreo 10-12 ani) a creat actuala situatie.

        Situatia este serioasa si poate / va fi corectata atit in SUA cit si in EU de lideri resopnsabili.

        Media transforma o situatie serioasa in una catastrofica prin exagerari. A fost incredibil ca se puteau cumpara ieri actiuni in companii ca Boeing sub $60! Astazi deja rationalul a inceput sa vina inapoi in bursa.

        Uite citeam in ziarele din R.
        http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/criza/primii-50-000-de-romani-loviti-de-noua-criza-financiara-233791.html

        Sint cei 50000 de oameni care crezindu-se destepti in loc sa aiba credite in lei – moneda nationala a R! au optat pentru franci elvetieni victime ale crizei financiare (asa cum este un profesor caruia i se reduce leafa datorita problemelor bugetare) sau sint victime ale propiei lor lacomii (ups! sper ca n-ai credite in franci elevetieni) ca sa nu folosesc alte cuvinte legate de inteligenta..

        Stilul asta de stiri contribuie la crearea unei atmosfere de panica fara sa contribuie la analiza calma a situatiei pentru gasirea unor solutii adecvate

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.