Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 28, 2008 in Jurnal de campanie, Politic | 0 comments

Mesaj primit de la Mihai – Mihai multumesc pentru mesaj, am ce invata din analiza ta

Nu am blog si inca nu cred ca ar trebui sa am unul. Insa acum m-a apucat cheful de scris. Poti sa-l postezi la tine sau sa-l tii privat, decizia ta.

Citeste si ce a scris Eduard Koller pe blogul sau. Este bine sa stii ca ai nascut intrebari si atunci cind vei fi deputata sper sa iti onorezi toate promisiunile facute. Aici vei avea sprijin numai daca te tii de cuvint.

Succes!

Aseara am avut o intilnire cu candidatii din Colegiul 3. Intilnire este mult spus pentru ca numai 2 dintre ei au raspuns invitatiei noastre, unul dintre ei trimitind un reprezentant iar cel de-al patrulea fiind mult prea ocupat cu alte probleme.

Se pune intrebarea: cit de importanti sunt alegatorii? A-i trata ca pe niste simple bilete de vot inseamna ca ceva te anima sa faci asta. Puterea, siguranta de sine, cine te sprijina, banii… De fapt asta este si concluzia intilnirii. In continuare amestecam banii, politica si ce e mai grav: religia!

Sa o luam cu inceputul.

Cind am intrat in sala am ramas surprins sa vad ca numai organizatorii si cu invitatii erau prezenti. In timp au aparut si alti alegatori in sala. Filmul a fost cam acelasi cu fiecare dintre ei.

Primul care s-a prezentat a fost Constantin Timoc, intr-un fel care mi-a amintit de tatal meu. Sobru, profesional, cu o stringere de mina ferma, sigur pe el. Omul care stie ce vrea, care a trecut prin multe si stie ca va reusi in ceea ce face. Mi-a spus cu mindrie ca este singurul candidat independent in Colegiul 3. Citisem CV-ul sau si am ramas impresionat ca unul care stie ce este munca de cercetare mai ales in domeniul spatial.

Al doilea candidat a fost Ana Birchall, pe care in nici un caz nu mi-o inchipuiam asa. Tinara, cu un limbaj studentesc si plin de fraze simple in stil avocatesc. Nu ca avocatii ar face fraze simple, insa dorea sa fie ascultata si sa se faca inteleasa. A stat o vreme cu noi explicindu-ne proiectele ei, ce are in minte si testind sau – cum se spune – luind discret pulsul invitatilor. Foarte diferita de imaginea pe care mi-o creasem. Trebuia sa pun cele doua imagini antagonice pe acelasi plan. Nu aveam decit sa ascult si sa pun intrebari.

Dezbaterea a inceput prin prezentarea celor 3 candidati care de fapt erau 2 si un reprezentant al candidatului Stefan Movila. Nu as vrea sa intru in dezbatere politica, insa PSD si PNL sunt partidele pe care eu le consider vinovate de ceea ce e acum in tara . Unii fiind vechi comunisti si altii fiind marii baroni ai industriei romanesti. Nu ca in PSD nu ar fi baroni, insa si-au cam tocit dintii… Lupii tineri vin din urma…

Trebuie sa marturisesc ca Mircea Lubanovici ar fi fost primul favorit (in mintea mea) dupa ce am ascultat inregistrarea intilnirii din New York . Spunind acestea, marea asteptare s-a transformat in marea dezamagire. Dezamagire pentru ca nu-mi place sa fiu tratat in felul acesta. In familie am fost invatati ca atunci cind promitem ceva sa ne tinem de cuvint. Cine a promis ca Mircea Lubanovici va fi prezent – asta nu stiu, ceea ce stiu insa este ca un om care nu are timp de mine (fiind foarte aproape de Seattle nu era un efort prea mare, consider eu), cum va avea alesul meu timp de mine? Retoric.

Facind radiografia intilnirii am inteles acum cine si ce vrea. Sa le luam pe rind, in ordinea de mai sus.

Constantin Timoc vine ca favorit fiind independent. Se pare insa ca stie sa invete foarte rapid. Ceea ce am vazut la alti candidati pe site in mesajul electoral, el ne-a spus in viu grai. Oare sa fie asa? Constantin Timoc considera schimbarea Constitutiei ca fiind primordiala, ‘ab initio’ pentru cel ales. Pot spune ca se inseala. Eu personal nu vad asta ca fiind o prioritate. Ca persoana Constantin Timoc doreste sa cistige o batalie, sa fie unul dintre parintii Constitutiei, asta inteleg. La panoplia de realizari poate sa mai puna una. Asta am inteles. Omul care va schimba Romania nu va reprezenta interesele noastre. Ce mare deziluzie… Inca una.

Ana Birchall, figura contestata in mediile politice romanesti. Am plecat de acasa cu unele convingeri si le-am argumentat in masina cu prietenii mei. Marea lor majoritate fiind legate de PSD. Am ramas surprins sa vad ca pe fluturasul de campanie cit si pe cartea de vizita a candidatului nu exista sigla PSD… Asta mi-a ridicat multe intrebari. Dupa discutiile avute mi-am dat seama ca proiectele sunt viabile, ca ceea ce a facut este intr-adevar un succes si ca ceea ce vrea va fi in stare sa merga pina la sfirsit. De ce PSD? Pentru ca a lucrat pentru Mircea Geoana. Nu o condamn, Mircea Geoana a fost unul dintre favoritii mei in politica in rolul de ambasador al Romaniei in SUA. Marea deziluzie insa a fost ca intrat in PSD. Pentru mine este clar ca Mircea Geoana a avut o echipa de profesionisti. Si Ana Birchall era acolo. Normal , ca orice om de cariera, a urmat liderul grupului. Si a intrat in PSD. Este de condamnat? Poate ca ‘da’ daca ne gindim cine este in PSD. Poate ca ‘nu’ daca ne gindim ca acolo exista si o aripa reformatoare. Scriind rindurile astea ma cutremur. Eu scriind despre PSD ca fiind partid reformist. O, Doamne! Si totusi ceva este la mijloc. Mesajul Anei Birchall nu este unul PSD-ist, populist asa cum ne-am invatat. Ci este unul tintit, cu proiecte pe termen scurt si lung, cu termene si cu resurse complete. Ana Birchall vorbeste despre candidatura sa si despre proiectele ei. Nu spune nimic despre PSD. Ba chiar uneori ti se pare ca nu face deloc parte din acest partid. Atit despre acest candidat. O singura dilema am: este Ana Birchall un ‘outsider’ sau un jucator foarte abil?

Candidatul Stefan Movila, prin reprezentantul sau dl. Nutu a trimis mesajul sau. Voi fi scurt pentru ca dezamagirea mea a fost totala. Stefan Movila implica Biserica Penticostala in politica! In afara faptului ca dl. Nutu a declarat clar ca Stefan Movila nu va renunta la firma sa daca va fi ales (ceea ce nici nu ma asteptam avind in vedere trecutul si ‘mostenirea’ PNL-ista), a declarat si faptul ca nu vede nici un impediment in acest lucru! Deci Stefan Movila implica si banii in politica. Sa recapitulam: bani, politica, religie. Eu am ce am cu toate trei. Sunt un tip care stie ce este caritatea, spiritualitatea si un pic ce este politica. Crescut in regimul comunist si avind creierul spalat ca si mii de alti copii, am avut ocazia sa ma luminez in armata in timpul Revolutiei. Preambulul la ceea ce voi spune cred ca a fost inteles. Candidatul Stefan Movila vrea sa faca scoli in limba romana. Nu e noua ideea, si ceilalti candidati vor sa o faca. Cum vrea insa sa o faca este mai interesant… Pe linga Bisericile Penticostale. Nu ma intelegeti gresit. Nu atac Biserica in sine ca institutie, ci religia-in-politica, spalarea de creiere pe care o va aduce dinsul in sinul comunitatii. Religia ca si politica sunt considerate ca o libera alegere. Si ca sa nu credeti ca am ceva de a face cu persoana sau institutia, dl. Nutu afirma ca fii dinsului stiu romaneste cu multe cuvinte invatate la ‘church’. Inchei aici cu o concluzie: politica – religia – banii, trioul distructiv al politicii romanesti.

Revin cu concluzia: tratarea noastra ca niste simple stampile nu este ceea ce imi doresc. Oamenii care afirma ca ceea ce vor ei e mai bine pentru mine, nu sunt tocmai cei pe care ii apreciez. Doresc ca cineva sa ma consulte, macar sa-mi asculte opinia. Cind libertatea mea de alegere asupra religiei si politicii imi este ‘sugerata’ prin forta banilor, ma revolt. Ceea ce imi doresc e spiritul tinar, oamenii care pot sa construiasca o echipa si pot duce planurile la capat, care nu promit fara rost, care nu implica religia si care nu ma trateaza ca pe un copil.

Astept 30 Noiembrie pentru ca acum stiu ce sa aleg.


0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Guest post: Mihai despre alegerile din Seattle « Eduard’s Blog - [...] post: Mihai despre alegerile din Seattle By eduardk Probabil ca multora le-a scapat mesajul lui Mihai, unul dintre romanii de…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.