Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 2, 2014 in Politic | 0 comments

Mediul privat are nevoie de reducerea CAS, singurul care se face că nu înţelege este Băsescu

10556280_784547511585138_8314093728805519832_n

Reducerea CAS este o măsură asumată de Guvernul Victor Ponta pentru o relaxare fiscală după anii de austeritate economica impuși de regimul Băsescu – Boc. Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator vine din realitatea economică: pentru a plăti 1 euro net unui angajat, un angajator scoate acum din buzunar 1,8 euro. România are una dintre cele mai ridicate poveri fiscale pe muncă, cu 45%, fiind a opta ţară din Uniunea Europeană într-un astfel de clasament.

Economia trebuie să respire. Mediul privat trebuie ajutat să creeze locuri de muncă. Reducerea CAS face parte dintr-un pachet de creştere a PIB-ului potenţial. Pentru a atinge o rată de creştere economică constantă, Guvernul Ponta a luat măsuri care să readucă capacitatea economiei la nivelurile pre-criză: scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS la angajator, programul de reducere a ratelor la credite plus creditul fiscal, scheme de ajutor de stat şi programe de minimis pentru IMM-uri, subvenţii la timp pentru agricultură şi mărirea absorbţiei fondurilor europene.

În ceea ce priveşte identificarea surselor de finanţare pentru această măsură, cei 4,86 miliarde lei rămaşi în mediul privat prin reducerea CAS cu 5 puncte procentuale contribuie direct la dezvoltarea economică. Cel puţin 53% din această sumă se întoarce la bugetul de stat în funcţie de scenariile de impact luate în calcul şi legate de ponderea sumelor ce intră în investiţii, locuri de muncă, măriri de salarii sau chiar consum şi mărimea multiplicatorilor folosiţi.

Dezbaterea pe acest subiect reflectă, din nou, confruntarea dintre cele două modele economice existente în România în acest moment. Modelul Băsescu vrea austeritate şi taxe mai mari, vrea să sprijine economia nu prin reducerea poverii fiscale, ci prin bani luaţi de la populaţie (aşa cum s-a întâmplat la tăierea salariilor şi pensiilor). Modelul Ponta susține economia şi locurile de muncă prin reducerea taxelor, prin stimularea mediului de afaceri şi prin direcţionarea creşterii economice către populație. În ședința Comisiei pentru buget de astăzi am făcut apelul către colegele și colegii mei, în special din opoziție, să-și asume votul de astăzi și să fie consecvenți. Nu puteți vota această măsură recunoscând că este bună și necesară, ca apoi să o criticați. Asumați-vă votul și anunțați-l și pe președintele Traian Băsescu că a fost de acord cu această măsură, prin votul dumneavoastră!

Deşi măsura de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale este o promisiune electorală de peste 15 ani de zile, fiind prezentă în toate programele de guvernare din aceşti ani, doar Guvernul actual condus de Premierul Ponta are curajul, răspunderea şi responsabilitatea de a adopta şi de a pune în practică această măsură atât de necesară şi benefică mediului de afaceri. Astfel, Guvernul Ponta nu face altceva decât să respecte o promisiune făcută românilor şi să încerce să stimuleze crearea de noi locuri de muncă prin reducerea poverii fiscale. Retrimiterea proiectului în Parlament este o dovadă în plus că preşedintele Băsescu şi toţi susţinătorii sistemului său din PDL, PNL şi PMP vor să continue viziunea austeră din România anului 2010 concretizată în tăieri de venituri pentru bugetari şi pensionari şi în creşterea exponenţială a taxelor.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.