Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 5, 2009 in Politic | 11 comments

M-am intors

Multumesc pentru ca ati continuat dezbaterile si in lipsa mea si imi cer scuze ca nu am reusit sa postez dar realmente a fost un program pe cat de interesant pe atat de incarcat.

Am discutat in principal despre social democratia europeana, despre social democratii din SUA, despre rezultatele alegerilor din Germania, despre criza economica si ce masuri pot fi adoptate de diverse guverne, despre energie si necesitatea promovarii unei societati low carbon.

Mai jos cateva materiale care au fost discutate si comentate: andre-sapir-europes-economic-priorities-2010-20151; carlos-mulas-granados-the-dynamic-state-before-and-after-the-economic-crisis; gcn-breakthrough-on-technology; gcn-creating-opportunity; joseph-e-stiglitz-global-economic-crisis_-some-ideas-for-the-g-20-agenda; john-podesta-the-clean-energy-investment-agenda; matt-browne-john-halpin-ruy-teixeira-the-european-paradox; michael-ettlinger-deal-with-it; philip-pettit-program-for-a-progressive-politics-discussion-note; ralf-fuecks-renewable-energy-union; rick-samans-beyond-business-as-usual; sabina-dewan-and-michael-ettlinger-comparing-publlic-spending-priorities; spencer-boyer-learning-from-each-other.

11 Comments

  1. Ana,daca ar fi traduse ar fi excelent,mult mai usor,nu ai si varianta in romana?

    • loredana
      din nefericire nu le am in varianta romana

  2. Ana, inca nu am apucat sa ma uit peste documente, totusi, cum a fost primita revenirea stangii la putere in Grecia? Sau nu a mai apucat sa ajunga pe agenda conferintei?

    • Draghi
      rezultatul din Grecia nu a fost pe agenda dar s-a discutat despre rezultatul alegerilor din Germania…apropos….parerea ta???

  3. Dupa ce tariile dezvoltate au emis la greu carbon ,acum cer tariilor in dezvoltare sa reduca emanatiile de carbon.Fain.

    • Bibliotecaru
      ai dreptate…ar trebui si o traducere dar imi e teama ca nu am aceasta traducere. Multumesc pt ca ai acordat spatiu pe blogul tau pt publicarea acestor documente care mie mi s-au parut foarte interesante si din care am invatat multe. Numai bine.

  4. @AnaB

    Uite ce scriam eu in seara alegerilor din Germania:

    Nemultumirile alegatorilor fatza de partidul social-democrat (SPD) sunt mai vechi, si dateaza de pe vremea cancelarului Schröder, “der Genosse der Bosse” (tovarasul sefilor) cum era supranumit in anumite cercuri a carui politica asa zis social-liberala a fost de facto neo-liberala (vezi Agenda 2010). Exemplu tipic, setul de masuri Harz (s-a ajuns la versiunea a IV-a) care de fapt au pus capat economiei sociale de piatza din Germania. Schröder a mai avut si alte derapaje care au costat partidul foarte scump, de exemplu atunci cand s-a referit la profesori ca fiind “faule Säcke” (in traducere aprox. – puturosi ordinari) lucru care a costa SPD-ul multe procente tocmai intr-o zona unde avea traditional multi alegatori. Capacul a fost pus de angajarea lui Schröder ca si consultant la Gazprom dupa iesirea din functie si apoi de coabitarea cu crestin democratii ca vioara a doua in cadrul unei “mari coalitzii”. Un alt factor important care a dus la pierderea de voturi a fost si scoaterea din conducerea partidului a “generalului” Müntefering si inlocuirea lui cu prostanci lipsiti de charisma si idei de tipul lui Kurt Beck.

    Exista multe alte cauze intrinseci care au dus la caderea SPD-ului, insa probabil si mai importanta a fost aparitia partidului socialist “Die Linke”. A aparut initial in landurile din Germania de Est ca PDS si a profitat din plin din inteligentza charismatica a lui Gregor Gysi. In vest partidul a fost facut frecventabil dupa cooptarea lui Oskar LaFontaine si schimbarea numelui in “Die Linke”. Oskar Lafontaine, un lider legendar SPD, sheful micului land Saarland si supravietuitor al unei tentative de asasinat, a fost pentru scurt timp ministru de finantze, post din care a fost zburat de Schröder dupa ce a cerut supravegherea fondurilor Hedge si descurajarea castigurilor provenite din speculatii financiare. A fost si unul dintre putinii politicieni germani care a criticat razboiul din Kosovo.

    Nu e de mirare ca alegatorii germani care prefera stanga, au migrat catre o stanga autentica, refuzand alunecarea “pragmatica” spre dreapta a partidului social-democrat initiata de Schröder si ulterior de alti cativa “lupi tineri” dornici de putere dar lipsiti de idei si alunecosi ideologic.

    Verzii au pierdut mult din incredea electoratului propriu datorita lui Joska Fisher sustinator fervent al razboiului din Kosovo si a unui anumit tip de fundamentalism in ce priveste solutiile la problemele energetice (in spertza energia atomica). Din aceasta perspectiva au obtinut la aceste alegeri un rezultat acceptabil.

    Ar mai fi multe de spus despre psihologia alegatorilor nehotarati, sau despre traditia germana conform careia partidele de dreapta sunt mai competente din p.d.v. economic, iar cele de stanga nu stiu decat sa redistribuie bunastarea. Mersul economiei e foarte important pentru electoratul german. In situatie de criza, acesta accepta un sistem mai nedrept din p.d.v. social pentru a salva economia.

    In realitate partidele de dreapta nu fac decat sa creasca datoria publica amanetand viitorul. O fac incet si subtil, si marea masa nu se prinde. Dar ca sa va faceti o idde despre ce vorbim, in momentul de fatza fiecare cetatean german are o datorie de cca. 20000€, doar din datoria publica. De la sugar la pensionar.

    Sau s-ar putea vorbi despre stilul cancelarei Merkel, si psihologia germana. Germanii confunda deseori stabilitatea cu inactivitatea.

    Ce ma mira pe mine cel mai tare, o sa radeti, e rezultatul relativ slab al “partidului piratilor” a carui program se concentreaza asupra catorva puncte cu un impact mare in randul tinerilor – pentru libertatea internetului si impotriva statului politienesc. Se pare insa ca libertatile cetatenesti nu reprezinta o prioritate pentru majoritatea populatiei.

    • Draghi
      excelenta analiza. Multumesc

  5. Merci Ana 🙂

    Extraordinara analiza lui Joseph Stiglitz despre criza mondiala. Clara, concisa, ofera explicatzii si solutzii. Wow!!! De mult nu am mai citit ceva atat de reusit. Nu ma pot abtzine, doar cateva exemple:

    This crisis was not just an “accident,” a once in a hundred year flood. It was man-made, the result of policies that were pursued in several of the advanced industrial countries.

    Global growth prior to the crisis was supported by debt financed consumption in the U.S. That model of growth has now been broken.

    The world is likely to move away from the current dollar-based reserve system, especially as the dollar is seen as a poor global store of value: it yields little return, and yet presents high risks.

    tax evasion, corruption, and illegal activities
    that were supported by the secret bank accounts undermine the functioning of governments
    and markets

    In some cases, the profits of the banks have been based on exploitation of the least educated members of society.

    the economy itself should be viewed as a means of enhancing the well-being of our citizens.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.