Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 30, 2015 in Comunicate, Politic | 0 comments

Liberalii să susţină proiectul de revizuire a Constituţiei, aşa cum s-au angajat în 2012 pe când erau în USL, nu să-l saboteze

official

Liberalii să susţină proiectul de revizuire a Constituţiei, aşa cum s-au angajat în 2012 pe când erau în USL, nu să-l saboteze

COMUNICAT DE PRESĂ

În declarația politică susținută în această săptămână în plenul Camerei Deputaților, deputatul PSD Ana Birchall a vorbit despre nevoia asumării de către clasa politică a procesului de revizuire a Constituţiei, în acord cu angajamentele asumate în faţa românilor. „Modernizarea statului şi a clasei politice precum şi mai buna funcţionare a instituţiilor sunt toate obiective ce pot fi atinse doar dacă noi, ca aleşi, ne vom ocupa în mod responsabil şi de reforma constituţională, aşa cum îşi doresc cetăţenii care ne-au trimis în Parlament. Reforma constituţională nu este un moft şi nu este nici opţională, ci reprezinta una din  promisiunile  majore pe care le avem de onorat în faţa românilor”, a declarat Ana Birchall.

Ana Birchall a ţinut să adreseze un apel liberalilor, care cât timp au fost parteneri ai social-democraţilor în cadrul USL au susţinut proiectul revizuirii, iar după ce s-au aliat cu PDL, au uitat de promisiunile din 2012. „Din păcate, nu pot să nu constat că tema revizuirii Constituţiei a devenit cumva incomodă pentru foştii noştri parteneri de guvernare, astăzi camuflaţi în PNL alături de PDL, partidul care a promovat politici economice şi sociale precum tăierea pensiilor şi a salariilor, săracindu-i pe români. Liberalii au uitat repede angajamentele pe care şi le-au asumat alături de noi în 2012, în cadrul USL, iar astăzi, în 2015, revizuirea Constituţiei a fost trecută de PNL pe linie moartă. Mă întreb – oare ce aşteaptă liberalii pentru a acţiona onest şi pentru a-şi onora promisiunile?”, a subliniat deputatul social-democrat.

Ana Birchall a atras atenţia că, „dacă parlamentarii nu vor acţiona consensual pentru a urni din loc reforma constituţională în 2015, se pierde o şansă importantă aşteptată de români”. Deputatul PSD a susţinut că teme precum raporturile dintre preşedinte şi premier, dintre Executiv, Legislativ şi Preşedinţie, regionalizarea, descentralizarea, regimul imunităţilor sau migraţia politică pot fi clarificate doar printr-o reformă coerentă a Legii Fundamentale.

În încheiere, Ana Birchall a subliniat că reforma Constituţiei reprezintă o prioritate la care trebuie să adere clasa politică în ansamblul ei. „Apelul meu este clar şi fără echivoc. Toţi parlamentarii, indiferent de culoarea politică, au obligaţia de a gira reforma Constituţiei şi de a participa constructiv la elaborarea unui text constituţional modern, care să răspundă în mod adecvat încrederii, aşteptărilor şi speranţelor pe care românii şi le-au pus în clasa politică. Poziţia noastră, a social-democraţilor, este consecventă şi a rămas neschimbată în ultimii ani: România are nevoie de o nouă Constituţie, dar ea nu poate fi adoptată decât cu o participare politică largă. Proiectul trebuie susţinut inclusiv de către actuala opoziţie. Așadar, în locul cuvintelor meșteșugite, a sosit timpul să vorbească faptele! Cu cât vom avea mai rapid un acord pe tema revizuirii Constituției, cu atât vom putea avansa realist în direcția modernizării României și a instituțiilor ei”, a arătat deputatul PSD.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.