Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 25, 2016 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

Libera circulaţie a lucrătorilor și a serviciilor sunt principii fundamentale care stau la baza construcției europene şi nu trebuie puse sub semnul întrebării

COSAC, Haga

Ana Birchall: Libera circulaţie a lucrătorilor și a serviciilor sunt principii fundamentale care stau la baza construcției europene şi nu trebuie puse sub semnul întrebării

COMUNICAT DE PRESĂ

Comisia pentru afaceri europene a fost sesizată cu analiza Propunerii de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 96/71/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 1996 privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii. Directiva 96/71/CE se aplică întreprinderilor care, în contextul furnizării de servicii la nivel transnațional, detașează lucrători pe teritoriul unei țări din UE, cu condiția să existe un raport de muncă între firma care efectuează detașarea și angajatul respectiv pe durata detașării.

“La o analiză preliminară a propunerii de modificare a acestei Directive înaintată de CE, constat că proiectul are serioase probleme atât în ceea ce privește controlul de subsidiaritate, cât și grave probleme de fond referitoare la libera circulație în spaţiul european a lucrătorilor și a serviciilor”, a declarat Ana Birchall. Președintele Comisiei pentru afaceri europene a mai precizat că “propunerea de modificare a fost publicată de către Comisia Europeană în data de 8 martie, iar Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților va formula cu prioritate o opinie pe acest document”.

Ana Birchall a declarat că redefinirea aspectelor ce țin de durata detașării și de salarizarea lucrătorilor detașați reclamă o analiză extrem de atentă. “Trag un semnal de alarmă că această propunere de revizuire a Directivei 96/71/CE în forma prezentată riscă să pună bariere în calea liberei prestații a serviciilor și a mobilității forței de muncă, afectând principiile fundamentale care stau la baza construcției europene”, a apreciat președintele Comisiei pentru afaceri europene.

Totodată, Ana Birchall a arătat că, în calitate de președinte al Comisiei pentru afaceri europene, va purta un dialog și cu ceilalți președinți ai comisiilor omoloage din UE. “Tema detașării lucrătorilor în spațiul comunitar are implicații majore şi de fond și consider că trebuie tratată cu maximă responsabilitate. Voi lua legătura inclusiv cu omologi ai Comisiilor pentru afaceri europene din statele membre pentru a-i alerta cu privire la problemele şi implicaţiile pe care le ridică propunerea de revizuire a Directivei 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii”, a adăugat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.