Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 22, 2012 in Politic | 11 comments

Legea uninominalului pur a fost adoptata

Astfel vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar. Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

PDL  a anuntat ca va ataca legea la Curtea Constitutionala. Parerea voastra?

11 Comments

  1. foarte buna legea. cel impotriva caruia voteaza 60% din cei care se prezinta la vot merge in parhlament

    • berenger,
      nu e perfecta (nimic nu e perfect in democratie) dar e destul de buna.
      Nu cred ca 60%(?) voteaza impotriva e o explicatie corecta (e tendentioasa)
      Sa zicem ca ai 3 candidati cu urmatoarele rezultate A=40% , B=31% si c=29% A merge in parlament (60% nu au votat pentru el?!).
      Sa zicem ca daca vrei sa corectezi si faci al doilea tur cu A si B care sint primii. Ai doua ipoteze:
      1.cei care au votat pentru C sint suparati ca al lor a pierdut si stau acasa – deci A cistiga cu mai mult de 50% (din numarul total de votanti prezenti la urne in al doilea tur)
      2. cei care au votat cu C vin la urme. Oricum ei nu-l iubesc pe a sau pe B (au votat in primul tur impotriva lor) asa ca la al doilea tur decizia lor nu e necesar bazata pe politicile lui A sau B dar pe frustrare , nepasare poate putina mita electorala etc…

      Nu e un mecanism perfect dar nu e cu mult mai rau decit 2 tururi sau liste de partid (voteaza partidul nu oamenii…)

      • „Nu e un mecanism perfect dar nu e cu mult mai rau decit 2 tururi sau liste de partid (voteaza partidul nu oamenii…)”
        cam ce rost are sa aperi o lege despre care tu insuti recunosti ca e mai proasta decat cele anterioare?

        • Beringer,
          Nu eram familiar ca in R este unional in doua tururi.!
          Daca am inteles eu bine era un unional cu cota (gen Tariceanu de pe locul doi intra in parlament!) care e intr-adevar ciudat si cam nedemocratic.
          In caz ca aveati unional pur in doua tururi – scuze – nu sint in R si nu am idee de detalii.
          Oricum pare o convergenta a clasei politice – unionalul e propus de PDL (Basescu pare un mare sustinator) si USLul a introdus legea – toti oamenii politici fiind de acord nu poate fi rea.
          Nu prea inteleg de ce naiba le dati locuri garantate minoritatilor (in SUA nu e asa ceva desi avem o multime de minoritati)..

  2. Nu aveam nimic cu această lege dacă era în două tururi de scrutin. În varianta într-un singur tur de scrutin vorbim despre cea mai anti-democratică lege din 1990 încoace.

    • Dacă România avea un sistem bipartid, cum este în SUA sau Anglia, este normal că un asemenea sistem provoacă din primul tur procente de 50%+1 pentru candidaţi. În sistemul românesc în care partidele sunt multe, şi se mai adaugă şi independenţii… este mai firesc că în cea mai mare parte procentele cu care candidaţii vor fi aleşi vor fi sub 50% în covârşitoarea majoritate. În plus, dacă nu mai există sistemul redistribuirii, alianţele electorale nu mai au aceiaşi logică şi sistemul alianţelor ar trebui redefinit. În condiţiile în care UNPR, PP-DD şi celelalte partide mai mici au în medie peste 10%, este posibil ca USL să câştige chiar şi 80%-90% dintre mandate (cu ceva probleme pe la primăriile din zona preponderenţei maghiare) în ciuda faptului că ar putea primi efectiv sub 50% din voturi de la cetăţeni. Este deci evident că nu mai putem vorbi despre alegeri democratice.

      • Bibliotecaru,
        SUA NU are un sistem bipartid. Sint todeauna vreo 5 – 6 candidati la presedinte (sau congres) de la partidul democrat , republican , libertarian , verde etc.
        Cetatenii instinctiv cam ignora restul partidelor (primesc mai putin de 2 -3 % din voturi) si se focuseaza pe cele doua principale. Nu e nici o diferenta fata de R in privinta asta…

  3. Bibliotecaru,
    Pentru alegerile presidentiale din 2008 – de pe balotul de vot
    Barak Obama – democrat
    John McCain – republican
    Ralph Nader – independent
    Chuck Baldwin – Constitution Party
    Cynthia McKinney – Green Party
    Bob Barr – Libertarian Party

    Asa ca mai lasati-o cu legendele (doua partide etc). Situatia pare similara in R cu USL si PDL principalele forte politice si citeva aditionale. Din punct de vedere al democratiei legea unionala din R e similara cu SUA (nu ca e cea mai buna , echitabila etc). Si in SUA daca ar fi al doilea tur la presidentiale pentru ca rezultatele in general sint foarte apropiate ar fi fost posibil ca Gore si fie presedinte in loc de Bush , McCain in loc de Obama etc…

  4. si eu vreau cu 2 tururi, mi se pare incompleta si aiurea sistemul asta.
    Daca oamenii voteaza in 2 tururi vor fi siguri ca cel pe care il trimit in parlament e alesul lor si se va creste prezentarea la vot. Asa o sa iasa unu cu 20% si oamenii or sa fie dezamagit si nu se vor mai duce la vot.
    Acuma sa spui dumitale d-na Ana cum ar fi sa iei ca socialist 19% alt socialist 15% altul 14% si in parlament sa intre un anarchocapitalist cu 20%? Deci colegiul se exprima pro socialism si in parlament trimitem un extremist de dreapta(economic adicatelea)
    nu e normal si nici democratic.
    In plus lumea a votat sa fie unicameral si 300 de parlamentari. Ce s-a intamplat cred astia ca am uitat sau cum?

    • Oh! Poti sa ai mai multi candidati DE LA ACELASI PARTID pe lista?
      Asta e o timpenie (ca sa ma exprim asa)! Daca un USLst pierde nominarea partidului nu are decit sa demisioneze si sa aplice ca independent (in SUA se intimpla asta foarte rar e adevarat ) dar nu multipli candidati de la acelasi partid…daca e adevarat atunci opinia mea despre USL (Ponta/Antonescu) sufera a ajustare destul de mare in directia negativa…

  5. Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.